Габриел в Ню Йорк: ИИ предлага възможности, но крие и рискове

Те са и за правата на човека и за неприкосновеността на личния живот
19 сеп 2023 07:42, Елка Василева
46
Габриел в Ню Йорк: ИИ предлага възможности, но крие и рискове
Снимка: архив, БГНЕС

Изкуственият интелект (ИИ) несъмнено предлага възможности, но крие и рискове, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифинг за български медии в Ню Йорк.

Тя обсъди вчера тази тема на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, външните министри на Великобритания Джеймс Клевърли и на Сингапур Вивиан Балакришнан, заместник-министъра на външните работи на Кения Корир Сингоей, държавния секретар за дигитализация на Испания Карме Артигас и зам.-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен.

Габриел припомни казаното вчера от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че са изпълнени едва 15 процента от заложените Цели за устойчиво развитие до 2030 г. и отбеляза, че изкуственият интелект би могъл да бъде полезен в някои от тези цели, в това число в медицината, земеделието, за енергетиката. „Несъмнено изкуственият интелект е свързан с възможности. Той обаче крие много рискове“, в това число за правата на човека и за неприкосновеността на личния живот.

По думите ѝ „най-важното е, че се откроява ролята на България като регионален иновационен хъб“. „Това е начинът – чрез привличане на таланти, чрез приложения в изкуствения интелект, които обаче носят реална, добавена стойност и за икономика, и за работни места, и за привличане на инвестиции“, добави Габриел.

Тя изтъкна, че трябва да се гарантира, че работата с изкуствения интелект ще означава неприкосновеност на личния живот и защита на човешките права, а не загуба на работни места. В противен случай ще бъде много трудно да се изгради доверие в изкуствения интелект, допълни Габриел.

Освен за изкуствения интелект, тя участва и в дискусията с външните министри на ЕС, на която са били обсъдени две основни теми – ситуацията в Нигер и подкрепата за Украйна. България е изразила желанието си да бъде участник в три от работните групи по 10-те точки за мир на украинския президент Володимир Зеленски – енергийна сигурност, продоволствена сигурност и околна среда.

Габриел участва и в министерска среща в ООН, организирана от ЕС, Саудитска Арабия и Лигата на арабските държави и в сътрудничество с Йордания и Египет, на която бе обсъдена подготовката на всеобхватен „Пакет в подкрепа на мира“. Целта е пакетът да бъде активиран в момента, в който се постигне мир в региона на Близкия изток.

По думите ѝ именно в това се състои различният подход в Близкоизточния мирен процес – първо двете страни трябва да сключат мир, а след това ще се реализират конкретни проекти, които да гарантират, че този мир е устойчив. Освен това е важен и съставът на участниците в този план. „Вече не е само Европейският съюз, не са само Съединените щати или само една част от арабските държави, които участват. Много силен регионален подход и междувременно глобални усилия“, каза Мария Габриел. Тя обаче изтъкна, че този план не цели да замени предприетите досега политически усилия за постигане на мир между израелци и палестинци.
(Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)

 


46
Още от Политика
Бивш шеф на Фонд "Земеделие": Хаосът в земеделието е пълен!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все едно нищо не е казала... пълна безмислица. Типично на БГ политик и жена - най лошата комбинация на тъпотата.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 32Царичина дупка ке излазе и завземиу властта у нас и ке управлява и големи бели направиу, докато не го разберат и го арестуват военни и у зона 51 го закара у Америката да го изследват////ТО ,ЧЕ ИЗЛЕЗЕ,ИЗЛЕЗЕ И ЯЛЕ УПРАВЛЯВАНИ И АМЕРИКА РЕЧ ИЗНАСЯ ПА ГО НЕ АРЕСТУВАТ ,ТУЙ НЕЩО КОЕТО НИ Е МЪЖ НИ ЖЕНА.
31
1
 
7
 
! Отговори
Баба Банга преди 1 седмица
Ке дойде време и онуй хуманоид от Царичина дупка ке излазе и завземиу властта у нас и ке управлява и големи бели направиу, докато не го разберат и го арестуват военни и у зона 51 го закара у Америката да го изледват тоя ни мъж ни жена, къде ви у предупреждавах да не копате у Царичина, да го събудите и да излазе...Предсказано у лето 1992. М
30
1
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Дайте Вече власта на Искуствения интелект, че ми се повръща от всички гнусни политици.По зле няма да бъде!Тоз африкански жираф няма ли работа в България че си развява д........та за щяло и нещяло с парите на данъкоплатеца?
29
0
 
14
 
! Отговори
РотаНюз преди 1 седмица
Двамата ротационни премиери Гаргамел и академик Глупенков представят проект за забременяване през задния проход, който ще се използва като пилотен проект в ЛГБТ щатите и ще даде шанс на извр-атеня-ците на потомство, пише НюУорк Содом Нюз. За целта Глупенков ще демонстрира опит използвайки задните части на Гаргамел. Фондация Содомска Америка за България спонсорира на 100% проекта !
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В САЩ НА ИНСТРУКТАЖ !
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С ИИ правиха пропаганди по социалните мрежи за махането на паметници.Наистина е опасен.Може и война да предизвика.ЮВАЛ НОА ХАРАРИ се похвали как действа ИИ.С пропаганда може даже да ви накара уран да ядете.Някои си нямат акъл в главата и се връзват на програмки.
26
0
 
10
 
! Отговори
Разкритие преди 1 седмица
Тая Гаргамел е двуполовия хуманоид от Царева дупка където е предсказвала баба Банга ще стигнат до него, като копат...
25
0
 
12
 
! Отговори
Гатанка преди 1 седмица
Ни мъж, ни жена, ни жираф, премиер ши става ! Що е то ?
24
0
 
8
 
! Отговори
The other way around преди 1 седмица
А защо вас не ви сменим с изкуствен интелект , просто трябва да е дрънкащя машина , модел лаладжия , ще спестим пари , а и много главоболия , машината помни историята и се учи от грешките по чисто емпиричен начин , проба-грешка , не повтаря , хем няма да крадне , хем няма да ви гледаме уродливите мутри.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много думи, малко смисъл, а полза - хич. Ако една булка е хрисима, може да си помимлим, че евентуално има интелект. Но като заговори, след малко всичко се изяснява.
22
0
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 седмица
И все едно е казала виното е полезно, но може да бъде опасно. Какви са тези общи приказки да влезе в детайли. Не може да се изразява като осмокласничка.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз немам пари за леб, той/тя ми говори за научна фантастика!
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комсомолски общи приказки от село Хаджидимово
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази дрънка глупости. Какви права на човека и неприкосновеност на личния живот? Демокрацията отдавна погреба тези понятия.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ню Йорк щата Аджидимово шалварите :)))
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов вече не може да я търпи.Допря се до Радев и ще бъде махната.Предателка като Фандъкова.И толкоз глупава.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Марчето оправи България, оправи Европа сега ще оправи и световния хаос.
15
1
 
25
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Голяма бяла птица, роднина на лебеда.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сама ли стигна до това умопомрачително откритие или някой й помогна