Темата за вдигане на осигурителния праг ставала нелепа

Доброслав Димитров отхвърли идеите на правителството
18 окт 2023 16:37, Росен Стойчев
32
Темата за вдигане на осигурителния праг ставала нелепа
Снимка: БГНЕС

Високотехнологичният сектор се обяви против идеята на министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи."

Това коментира пред БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход.

Още по темата
Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд."

Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: доходплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
ЕТ преди 6 месеца
Важното е мен да не ме барате, аз да си се осигурявам на под 100лв Да си вземам фактурки за всичко, от 'служебната' ми кола, горивото за нея, всичко от практиктер, технополис/маркет и накрая на годината като изрявня сметката да си прибера още малко парички срещу скромните проценти за дивидент
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С този нисък максимален осигурителен доход, хората със средни и високи доходи са прецакани. За печеливши се мислят дебеловратите им работодатели.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трите класи не се определят от размера на доходите си. Абсурдно е твърдението, че средната класа била с някакви си доходи. Средни по доходи не е средна класа.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не разбирам защо има осигурителен таван, но няма осигурителен под. Как е възможно на минимална заплата да ти взимат 30% данъци + осигуровки, но на максимална, да ти взимат много по-малко, заради прага. Това е някакъв абсурд. Взимали са ми 30% на хонорар за статия от 100лв. Взимали са ми за минимална заплата, взимат от граждански договори и т.н. Но за високите заплати, процентите падат. Къде го има това?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България 8000 е средна класа. Другаде дори да не е , това няма отношение към конкретната новина. Тъй като тя касае България и възнагражденията тук в страната. Затова можеше да помислиш поне малко преди да правиш абсурден коментар.
23
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 6 месеца
Е че обсъждайте си, какво си седнал да се обясняваш тук, куку?
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И милион *** напраетии!аз кокото шета сма нанесааал ... 20% по високо бвп шеше дае ако ен бяхме с мойте хора ахахахахха
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първо да си съберат укритите данъци от бачкаторите, а не да наказват редовните данъкоплатци. Ако пак пипнат прага - започвам да се осигурявам на минимум и няма стотинка да видят от мен повече.
20
3
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 6 месеца
И за какво му е на ит да се преквалифицира? Има сравнително голямо търсене за такива кадри и заплатите не са лоши в сравнение с другите браншове и то навсякъде. А и реално това са интелигентни хора, които няма да имат проблем да научат нещо ново, ако искат. Въпроса е, че ит специалист може и да живее и работи и извън България и тогава кои данъци ще вдигнат? Много вредни почнаха да става управляващите.
19
12
 
1
 
! Отговори
преди 6 месеца
Смях Някво ИТ се мисли средна класа! Тия 8к ако не беше казал че е заплата щях да си мисля че си на социал бе! Чистача в сградата в която работя в центъра на Сидней, нарича се CBD, зима толкоз! Минималната заплата в Австралия е 4200 долара. В Канбера ми предлагат надница 1400 долара, Умножавай го по 21. В Канбера е повече от Сидней защото няма желаещи да се преместят. Там е скука. Ще си загубя лайф стайла. Но това са теми които си обсъждаме само между нас си, хората дето сме с сини паспорти...
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
IT няма в какво да се преквалифицира...... за нищо друго не става.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
а осигуровките за безработни Ко правим с тех плащаме и отгоре
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да се поощрят хората с високи заплати, като се вдигне максималния осигурителен праг. Сега сме ги приравнили на хората със средни и ниски доходи.
15
0
 
2
 
! Отговори
До 1 Хора преди 6 месеца
Объркал си се. Държавните служители си плащат сами данъка, като всички останали. Колкото до осигуровките им. на тях им намалиха заплатите, когато държавата ги прелъга да им плаща на 100% осигуровките. Ако сега трябва пак да се върне предишното положение и те да си плащат техните 40% като останалите, то първо ще им вдигнат заплатите, за да получават пак същата нетна заплата, точно както им ги намалиха.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нелепа е темата всеки месец депутатите да си вдигат заплатите!
13
2
 
7
 
! Отговори
все тая преди 6 месеца
А какво ще получат те за сметка на стотиците левове удръжки? На практика дават повече а ползват същите услуги както един работник на минимална заплата. Накрая ще започнат и малкото да се осигуряват на минималното
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този коментиращ от статията е много бос, щом говори за средна класа според доходите. Понятието класа не е свързано с размера на доходите. Добре, че не е стигнал до следващото падение - да говори с висока и ниска класа, все неща, които ги няма.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересът на работника за по-висок осигурителен праг е ясен - това води до по-нормални суми за болнични и други обезщетения, а при пенсиониране и до по-високи пенсии. Сега един работещ с заплата от примерно 7000 лева не излиза в болничен, когато се разболее, защото дохода му пада над 2 пъти и си пуска платен отпусл, т.е. в крайна сметка не ползва отпуск.
10
4
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
Образовайте се малко за средната работна заплата в България, при все този сив сектор. Тя определено не е 1000-1200лв.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дебеловратите работодатели си мислят, че е по-добре да плащат по-ниски заплати и осигуровки, а работещите са заинтересовани да получава по-високи заплати и осигуровките да са на по-висока сума. Не всички го осъзнават, но е така. Ясно е, че дебеловратите демократи бъркат - с мизерните заплати изгониха милиони българи от България и сега имат недостиг на кадри. Интересът на работника от по-висок максимален осигурителен праг е ясен - това води до по-нормални суми за болнични и други обезщетения, а