Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"

Парламентарните групи се събират на среща
Обновена: 23 окт 2023 06:48 | 23 окт 2023 06:44, Александър Попов
122
Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание заради казуса с "Лукойл". Очаква се ГЕРБ-СДС да внесат проект за решение за отнемане на дерогацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" и ще задължи правителството в едноседмичен срок дерогацията да бъде отнета.

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи т.нар. "особен представител". Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише на сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза", съобщи в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. По думите му, ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обяснено и обсъдено. Василев уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство.

"Това, което виждаме, че се случва в момента е, че за първи път "Лукойл" започват да плащат данъци и държавата да си прибира парите от рафинерията", каза Василев и допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" няма да се отрази на цените на горивата в България.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква, коментира казуса и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.", поясни Добрев.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

"Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата", каза още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че се прокрадва тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата.
"Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
5
 
! Отговори
Доре де, преди 7 месеца
толкова ли е сложно дами и г-да евроатлантици да отговорите без излишни общи приказки и клишета? Кой ще ни даде петрол? На каква цена? И колко ще плаща крайният потребител? За мен ще бъде удоволствие да бъда ограмотен!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм убеден, че Бойко и Делян правят това с цел да провокират руснаците да очистят Валентин Златев, който пък има много записи за Бойко и Делян.
89
2
 
10
 
! Отговори
Ужас! преди 7 месеца
Делян Добрев и ГЕРБ са мало.ници!!!
88
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 91...От коментара ти подразбирам че за тебе съществува само Русия.Извън Русия всичко е деградиращо и осъдено на мор.Само Русия има Никой друг няма това което има Русия.Не Дей забравя обаче русофиле , че Русия е малка колкото територията на България.И се разпада.Рано или късно ще се разпадне на парчета поради безумната имперска амбиция на болшевизма.Който с военна сила единствено подържа територията си След украинската война не виждам какво ще ядът.Зсщото с всеки изминал ден рушът и харчат.
87
4
 
4
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Нещо не си наясно! Лукойл внася с 40% по-евтина суровина, а спрямо съседите, цената е само 10-15% по-евтина? И продължава да расте нагоре! До тъй наречената неприязън, повярвай, Делян Добрев не е единствен! Асен Василев е влюбен само в себе си/ и Спецов/!
86
5
 
3
 
! Отговори
Лъжещ! преди 7 месеца
До 91. Никакъв Кокорчо не обявява рафинерията за продан! Асен Василев е казал само, че има наличие на интерес към покупката на "Лукойл"!!! Който не може да разбира разликата си е негов проблем!
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България става заложник на личната неприязън на Д. Добрев към Ас. Василев. Не може след отмяна на дерогацията, след като ползваш входна суровина с около 40 % по-висока цена да не се вдигнат цените по бензиностанциите. А тогава кой ще е виновен или е по важно да му натрием носа на финансовия.
84
0
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 7 месеца
За разбирач от 89 намекът е дебел и ще го усетиш от знае къде ако си българин живеещ в България
83
1
 
4
 
! Отговори
Значи преди 7 месеца
италианците ,,изхвърлиха" руснаците и продадоха своята рафинерия, като на цяла Европа беше ясно, че купувача е пак Лукоил, само че чрез подставена фирма. Пък Кокорчо обявява рафинерията за продан, все едноче е негова собственост. Защо напъващите се да се отърват от така наречената руска зависимост, не могат да отговорят на въпросите - кой ще ни даде петрол и на каква цена? При отпадането на така наречената дерогация нас ни чака тотална криза с цените на горивата и от там на всичко!
82
4
 
7
 
! Отговори
Реджо преди 7 месеца
Жалки,продажни и много алчни марионетки на "Козяк"!
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 86...Разбирам тъй* пия ти намек.Но не виждам американците да са умрели от загубата на Русия.Даже бих казал да по добре от нас ..Значително по добре от нас...хихихи
80
1
 
4
 
! Отговори
За 50 години преди 7 месеца
Строителство магистрала Хемус още я няма.*** изостаналата държава от четвъртия свят
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако не обръщаме глупостите на русофилите за ,,гнилия" Запад който иска да ни ,,зароби" , ще имаме възможност да говорим що е ,,дерогация" .И има ли тя почва у нас
78
2
 
6
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 7 месеца
Всичко руско да се отрече, спиране на АЕЦ, спиране на газта, на горивата, затваряне на Лукойл и нарязване на тръбите за газ, и .... Така ще победим Русия братя българи
77
2
 
3
 
! Отговори
Обичам USA преди 7 месеца
И мразя всичко плебейско българско и родно
76
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 78...Махането на ,,дерогацията " е само първата стъпка към премахване злокачественото образование ,,Лукойл" от територията на България Следват други процедури за които не си струва да ти обяснявам.Имс много механизми Стига държавата ни да ги използва .За не лоялна конкуренция, например.
75
1
 
8
 
! Отговори
НАЦ. ПРЕДАТЕЛСТВО ? преди 7 месеца
Европа се подготвя а петролна криза, която ще стане неизбежна при разрастване на конфликта в Близкиия изток (с Иран). А ние бързаме да се откажем от руския петрол. Щото миришел лошо може би... Точно в момента такова бързане НЕ Е СЛУЧАЙНО! При ддуги обстоятелства - ок.
74
2
 
6
 
! Отговори
Тук преди 7 месеца
някакви kрeтиEни са замръзнали в детските си мечти. Ми отивай и работи в САЩ бе аграр!Мислиш ли, че американците размитат за теб? И какъв ще те направят? Директор на банка може би? Или заместник минерален *** в Йелоустоун...Axмак!
73
8
 
1
 
! Отговори
Политолог преди 7 месеца
Руският окупатор и българските сепаратисти заграбиха и анексираха законно притежавана земя от османската империя и я превърнаха в Заддунайски Ке н е ф и мутрокомунистически кибуц.Погледнете къде е велика Турция погледнете се вие къде сте у г з а на географията.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 78....Цените на живота в България са по скъпи от тия в Испания.Ние българите живеем както испанците и ползваме услугите на тоя съвременен свят .Едно ходене до черноморието или едно ходене до София е прескъпо.Само да посоча , че с една дневна заплата до плащам отиването до София Ами други нужди .Нали се сещаш , че ние не живеем само да ядем.