Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"

Парламентарните групи се събират на среща
Обновена: 23 окт 2023 06:48 | 23 окт 2023 06:44, Александър Попов
122
Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание заради казуса с "Лукойл". Очаква се ГЕРБ-СДС да внесат проект за решение за отнемане на дерогацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" и ще задължи правителството в едноседмичен срок дерогацията да бъде отнета.

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи т.нар. "особен представител". Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише на сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза", съобщи в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. По думите му, ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обяснено и обсъдено. Василев уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство.

"Това, което виждаме, че се случва в момента е, че за първи път "Лукойл" започват да плащат данъци и държавата да си прибира парите от рафинерията", каза Василев и допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" няма да се отрази на цените на горивата в България.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква, коментира казуса и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.", поясни Добрев.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

"Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата", каза още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че се прокрадва тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата.
"Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
4
 
! Отговори
От Българо-Руското преди 7 месеца
Робство по лошо няма
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Махнат ли дерогацията , цените скачат , после скача ДДС , после с тези пари даваме оръжие на Украйна .Не мислете , че като напълнят бюджета нещо ще остане в България . Тука народ не им трябва , трябват има само територията и всички дадености към нея
69
3
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 7 месеца
Хаха работиш по 25 часа от възможни 24, на три места и никъде не те осигуряват и едвам ти стигат парите, а? То това значи, че или ти си доста некадъ..рен или криминално проявен, или затънал в дългове и не можеш да си намериш нормална работа. Та един шофьор или склададжия вече взима по 1300-1500-1700лв и то не в София. И това е само една работа и все има осигуровки, дори и на минимална. А ако намериш и някаква почасова дори и за 600-700лв пак стават над 2000. В теб е проблема
68
5
 
3
 
! Отговори
Искам да съм роб на преди 7 месеца
USA неискам да съм роб на българи и русняци!
67
0
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ??? преди 7 месеца
Точно коагато избугна кризата в Близкия Изток и когато цяла Европа с трепет наблюдава дали конфликта няма да се разрасне (с Ливан, Сирия и най-сериозното - с Иран).. И ако това се случи - ЕС ИЗПАДА В ПЕТРОЛНА КРИЗА и ще трябва да разчита на петрол от Русия! И точно в този стратегически и неясен момент нашето правителство бърза да се отърве от руския петрол! КАК БИХТЕ ГО НАРЕКЛИ ТОВА? Не ме грее мен какъв ще е петрола, ама да поставяш НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ по този начин...
66
2
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До до Бълг...! Борисов трета година е извън властта! Хайде събуди се! Тези опорки вървяха преди три години!
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 69....,,Приятелю" русофиле...Тук в България работя по 25 часа на три места , и получавам пари колкото да си покрия тока, водата и да се нахранят.Нито съм осигурен.Нито някой ми гарантира заплатата с закон.Остави тия глупости за Америка Всички са ходили по Запада и Америка и е трудно да ти повярват на русофилските измислици.Гледай си Русия и не посягай на България .Че кратък ще е пътят ти към Русия.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 68: Ами аз не съм роб като теб за да ми се наложи да живея по складовете. Живея в собствено жилище, което съм си го закупил със собствени средства изработени с труд и съм си платил всичките данъци. Не съм роб защото нямам кредити и пари в банките, които може да бъдат арестувани от робовладелеца САЩ!
63
3
 
7
 
! Отговори
До Българин преди 7 месеца
Никой не го избира Борсиов. Той печели от ниската избирателна активност, защото си осигури твърд електорат - раздутата и безполезна държавна администрация, която се хрантути без да работи; зависимите от шкафчето фирми, които печелят всички обществени поръчки и задължават работниците си да гласуват и онези от махалите, чиито гласове винаги си купува. Като добавим мъртвите души, фалшивите и подправени бюлетини и списъци и готово - така печели Борисов. А и малко като теб заблудени не интелигентни
62
7
 
2
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 7 месеца
Веднага да отнемат тая дерогация за да види българския народ как горивата ще паднат с над 80% а и така ще имаме повече пари за борбата на Украйна Слава на Украйна и г-н Зеленски
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 60....Само като чух , че германците живеели в,, порутени" сгради , и разбрах че си русофил...От тук нататък отказвам да те слушам глупостите Само преди ден , мой приятел ром, а аз съм българин , и му вярвам.Се завърна от Германия за около десет години.Самия ром остана потресен как ние живеем.Казс ми следното.Тук всички се мразим и ненавиждаме В Германия единственото нещо което говорят и обсъждат е за работа .А тук се ядем за заплати и беднотия.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Искам да живея в САЩ: Искаш ли да те уредя да работиш по 12 часа в хъба на Амазон в Германия! Само така ще разбереш какво е да си роб на САЩ!
59
0
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 7 месеца
Големи глупости пишеш. Първо, това е амазон.де - не е американския. Второ - всеизвестно е, че в складовете на амазон условията на труд са кофти. Трето - да си намери по-читава работа твоя приятел.Така че не пиши неща, които не разбираш, а си стой в склада.
58
1
 
1
 
! Отговори
Бок преди 7 месеца
Лук. О й л ъ
57
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Борисов два пъти е подавал оставка,и хората пак него са избирали! И дори при тандема Радев-Мадуро, отново са първа политическа сила! Какво да прави,като другите за нищо не стават! Трета година гледаме сеир на наш гръб ! Даже Копейкаджиите се взеха насериозно!
56
2
 
2
 
! Отговори
Бългериън Американ преди 7 месеца
60 Тидрогираш ли се бе пигмей защо от Германия американци ще получават подаръци от Китай китайците немогат с кораб до USA да ги доставят Вобще те ви говори за заплащането на зяпам комунистическа м1ршооооо пропагандата ви умря промушена от моя мееееч
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДиеПиеСие то пак е замислило как да омаскари демократите преди изборите, Ориенталско кагебейските номера край нямат!
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 51...Това на русофилите , много ми прилича на доскорошното кланяме на гербаджии на едно наше,, Слънце" , родом от Банкя.
53
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 7 месеца
... за руският Тролей слънцето изгрявало, щото го имало "Путин"! Няма такива обсебена сбърканяци! Не отивай само в Сев.Корея, щото там друг пуска слънцето!
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 47: Само ако знаеше само колко си прав! Миналата година ходих на гости на мой стар приятел който живее и работи в Германия. Живее в някаква порутена сграда, където с кредит е купил нещо което е по-малко от моя кокошарник. Работи по 12 часа в склад на Амазон където се пребива от работа за да може дебелогъзестите амариканци да си получат навреме коледните подаръци произведени в Китай. Казах му: Съжалявам приятел, но тази работа не е за мен. Не ща да съм роб на САЩ. Но той няма избор защото се е