Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"

Парламентарните групи се събират на среща
Обновена: 23 окт 2023 06:48 | 23 окт 2023 06:44, Александър Попов
122
Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание заради казуса с "Лукойл". Очаква се ГЕРБ-СДС да внесат проект за решение за отнемане на дерогацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" и ще задължи правителството в едноседмичен срок дерогацията да бъде отнета.

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи т.нар. "особен представител". Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише на сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза", съобщи в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. По думите му, ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обяснено и обсъдено. Василев уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство.

"Това, което виждаме, че се случва в момента е, че за първи път "Лукойл" започват да плащат данъци и държавата да си прибира парите от рафинерията", каза Василев и допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" няма да се отрази на цените на горивата в България.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква, коментира казуса и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.", поясни Добрев.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

"Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата", каза още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че се прокрадва тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата.
"Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 33...Къде видя САЩ да започнаха война с Русия.Тебе кой ти каза , че САЩ са нападнали Русия.Къде го прочете.Толкова ли сте слепи русофилите та да не виждате , че Путин нападна Украйна.Кога Америка е нападнала Русия Ти в час ли си ,А забравих...РУСОФИЛ си
30
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Не е ли ясно ,че Кики и Коко въртят ПП-ски номера, и ротация няма да има? Искат само да преместят Мария Габриел ,да я направят "фигурант,и си въобразяват,че Борисов ще ги слушка,щото щели да дойдат копейкаджиите! Те са си брутални и нагли! Това с дерогацията е тест! Всички знаем, че Кокорчо лобира за Лукойл,и най- вероятно да врътнат някоя фиктивна сделка, а собственикът да се окаже същият! Обикновени ***, Сър!
29
3
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 7 месеца
На Запада НЯМА демокрация и никога не е имало. Там съзнателно няма достъп до информация. съзнателно. Колко процента от населението им учи в училище език, който не е на техния господар (сегашен или бивш) ?Това е съзнателно лишаване от друга гледна точка, подчинение на цензура.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нефтохима в Бургас беше последното все още не разграбено, препродадено на безценица на "свои" хора предприятие в България. Сега дойде и неговия ред. Преди войната в Украйна беше невъзможно да се случи, но сега ще стане и започнаха да се карат хиените за плячката, кой колко голямо парче да вземе. А вие гласувате за тях и си мислите, че те мислят за вас. Наивници
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 29...След като посочваш , че цените на горивата в Света се определят от ОПЕК...???..Защо цените на горивата в ОАЕ са центове.А цените на горивата в Русия са няколко рубли ..Нещо не си много откровен .Май намекваш , че Америка е виновна за бедите ти.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой печели от дерогацията?
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия хора ще отнемат най-милото на русофилите, руския нефт. Това е слънцето и въздуха за русофилщината в България както беше казал класика на комунизма у нас гого Тарабата.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цените в България зависят най-много от световните пазари. А световните пазари се определят от ОПЕК. Миналата година на няколко пъти Саудитска Арабия намали добива на петрол, направиха го и всички други, именно за да държат цените високи и да държат в шах Щатите. Между другото, нашите медии СЪЗНАТЕЛНО пропуснаха новината, че САЩ са отменили забраната за купуване на нефт от Венецуела, не напълно, но постепенно, което си е клекване, започват да дават фира. Тандем САЩ- Саудитска Арабия вече няма.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вначе загубихте за пореден път народа не ви иска... Ще видите...
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Към 20....Писах по долу под коментар 20 , че Путин не трябва да печели от ,,дерогацията"...И получих веднага четири минуса Така показва ,че русофилите са обсебили сайтовете за да плюят и вършат изменническа политика за предаване България на Путин.
21
4
 
4
 
! Отговори
ПП са комунисти преди 7 месеца
Браво на ГЕРБ-СДС!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 23....Писал си го като по учебник .Такава яростна пропаганда за Западната опасност застрашаваща Света не съм чувал от комунистическо.Това на което залагаш в празни и недоказани комунистически манифест и.За отхвърляне ,,американското робство".Звучи в духа на болшевишката пропаганда характерна за Сталинската епоха на противопоставяне на Западната демокрация
19
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Радев е виновен. Той създаде Петков .Кой го назначи нелегално????Яжте му попарата сега.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 21...Защо???
17
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Всички беди на България идват от политиците и САЩ
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 18....Интересите на България не са Путин да печели..Интересите на България са цените да почнат да падат на горивата И ГРАБ са в правото да инициират такова решение възможно най бързо Без отлагане за още една година Защото икономиката на страната ни се задъхва от високите цени на горивата.А Путин само печели от това
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 16...От оказването на Василев за сега не виждам пряка подкрепа за ,,Лукойл" от ПП.По скоро ПП бягат от отговорност правителството им да взема решение.Защото от друга страна ще ги обвинят и заподозрян.Така Василев правилно посочва , че решението за ,,дерогацията" е оставено на Народното събрание.Където присъстват всички парламентарни групи.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ и ДПС се страхуват от наказания по Магнитски. Всики им напъни против интересите на БЪлгария са заради личния страх на затъналите в корупция олигарси .
13
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Едно бързо сравнение на цените на горивата у нас и в ЕС показва,че цените в България са от най-ниските.Това е благодарение на това,че имаме собствено производство.Снабдяването на рафинерията в Бургас със суровина през Босфора е доста съмнително начинание.Минаваме на вносни горива със съответното поскъпване.
12
4
 
2
 
! Отговори
Да,България преди 7 месеца
Твърд привърженик съм бил винаги на Да,България ,сега и на ПП. Винаги съм бил против тикви, калинки, мафиоти и други копейковци. Считам,че в интерес на Бългаиря е колкото може по бързо да разкара руската *** и да национализира Лукойл, обекта край Камчия и "Руската църква"......Упорството на ПП да подкрепя Лукойл буди у мен съмнения и безпокойство.