Асен Василев: Ако спрем дерогацията бързо, за три дни някой трябва да намери танкери

Управлението не е стабилно, призна той
17 ное 2023 22:00, Анисия Иванова
123
Асен Василев: Ако спрем дерогацията бързо, за три дни някой трябва да намери танкери
Кадър: БНТ

Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време да се мине към неруски петрол. Това каза в "Панорама" финансовият министър Асен Василев.

Решението защитава и двете точки, защото износът спира на 1 януари, а на 1 март се спира дерогацията - това е технически минималният срок, за да се мине към неруски петрол, посочи той.

"Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?"

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през "Лукойл".

"Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна".

Призна, че управлението не е стабилно и че от самото си създаване е тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред по няколко ключови цели.

Финансовият министър определи като неоснователни притесненията за бюджета и таксата за пренос на руски газ. Затова ги махнахме - коментира той - намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива - 10 млрд. лв.

"По този начин си запазваме трите процента, бюджетът влиза в рамки и ако тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма".

Категоричен е, че приходи се събират и не вижда нещо нередно. Единственият дефицит е ДДС от внос, но той се наваксва. Василев каза и кога би подал оставка.

"Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата", каза той.

Василев коментира и снощните размирици на протеста срещу БФС: "Изключително грозни сцени, които показаха, че не нормално фенове да хвърлят бутилки, не е нормално и полицията да бие хора, които са паднали на земята".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Бай Шано преди 5 месеца
Асен прди да стане миснистър е бил управител на ИТ компанийка с неколко програмиста .Компанията е на датчанина създал Скайп и е дал пълномощно на Асен, той пък продал продукта на китайците за 16 милн. и си оправил живота .После се съдили в Лондон , но в Бг. за да си си ти управител треа да стоиш в София , а датчанина не щял и дал пълни права на Асеня и това го спасило в Лондон.Сега се упражнява да управлява държава, успех му желая де, 16 милион са си пара датчанина да не е спал....
52
0
 
2
 
! Отговори
Немеца преди 5 месеца
Ако си плащат данъците и смъкнат цената до реалната да останат. Само да оправят малко и качеството, че нашите въвеждат Европейски стандарти за преглед на колата ,а горивата са си със старите стандарти и прегледа е мъка дори с катализатори. И новите дизели след един резервоар БГ дизел се скапват.Кола на 30 хиляди.км. модел 2022 г. след 100км каране с Бг дизел ми мина в авариен режим...То хубаво да има високи норми за ГТП ,но с теа горива няма как да въвеждаш първо изсквания и да гледаш сеир .
51
0
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Асене а как докарвахте танкери с евтина газ помните ли как заблуждавахте по телевизиите Асен Лена Киро и какво последва Асене кажи къде са 8 милиарда течове Ходеше по телевизиите и говореше говореше 8 милиарда течове Кажи къдеса тези пари сега като финансов министър почти 3 год
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БЛИЗО 150 ГОДИНИ СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО НА ПОСТОТОМАНСКА БЪЛГАРИЯ КАПАНЪТ ЩРАКНА И В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ КАКВОТО И ДА НАПРАВИ Е ГУБЕЩА ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ...НЕФТОХИМ БУРГАС Е РОЖБА НА ВЕЧНАТА И НЕРУШИМА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ.ОТ ЕДНА СТРАНА РУСИЯ МОЖЕ ЕДНОСТРАННО ДА СПРЕ ИЗНОСА НА СУРОВ ПЕТРОЛ КЪМ БЪЛГАРИЯ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДРУГАТА АЛТЕРНАТИВА Е ТАНКЕРИ ПРЕЗ БОСФОРА И ПЛАЩАНЕ ТАКСИ НА ТУРЦИЯ,КОЕТО ЩЕ ОСКЪПИ КРАЙНИЯ ПРОДУКТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.НЕФТОХИМ БУРГАС ГО ЧАКА СЪДБАТА НА КРЕМИКОВЦИ.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двамата шишковци ще докарат танкерите ... ама друг път! Посред зима можем да останем без достатъчно горива, а онези които ще са на пазара да скочат до 4 - 4,50. Важно е обаче двамата шишковци да се покажат като най-големи евроатлантици и крайни русофоби!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИМАТЕ 3 ОПЦИИ ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ.1: ДА ПАЩАТЕ НЕФТА И ГАЗА ДИРЕКТНО НА РУСИЯ С НАРУШАВАНЕ НА САНКЦИИТЕ.2: ДА ПАЩАТЕ НА РУСИЯ ПРЕЗ ТУРЦИЯ,КОЕТО СЪЩО Е РИСКОВАНО И 3:ДА ПЛАЩАТЕ САМО НА ТУРЦИЯ...СЕГА БЪЛГАРИЯ КАКВОТО И ДА НАПРАВИ Е ГУБЕЩА!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
Ivek преди 5 месеца
Някой ще намазва с тези танкери.....
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що бе? Киро ке паркира два танкера за нула време.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали руският петрол беше много лош хохохохохох
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
искат още малко да ни заробят, трябваше 1 поколение да си замине за да се оправим от виденовата зима, ама с тия може никога да не се оправим после. Знаят че затворят ли утре рафинерията ще усетят народната любоффф
43
4
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Затворете рафинерията , нека бензина стане 5 лв. и тогава протестите около стадиона от оня ден ще ви се сторят като буря в чаша вода в сравнение с това,което ще последва.
42
2
 
4
 
! Отговори
Хм, преди 5 месеца
Довчера песничката беше, че не можели да работят с не ватнишки петрол.Сега пък танкери нямало.
41
5
 
4
 
! Отговори
Мирка преди 5 месеца
Смешници и циркаджии от класа!И след шест месеца и след година положението с Лук ойл ще е пак същото!Липсва контрол от държавата!Плащания ще гледате през макарон!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интереса клати феса никой не го Интересуват хората, ссехи гледа далаверата по добре няма да, стане това го показват изоставените села то и градовете в провинцията почнаха до опустяват всеки се спасява на вън по умните де другите бягат в София
39
2
 
4
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 5 месеца
Abe майката си е ..... Много е голям залака около Лукойл и той ще ги задави всичките. Това е лакмуса за бая ви ***!
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според БСП ако дерогацията беше паднала след 3 дена, това национално безотговорно.Сега когато правителството успя да се прбори дерогацита да падне от 01.03, според тезата на БСП излиза, че правителството е национално отговорно.
37
1
 
2
 
! Отговори
Беден бизнес преди 5 месеца
Трябва да им доплащаме тока и той да ти обяснява как да си заслужиш заплатата!
36
1
 
5
 
! Отговори
ура преди 5 месеца
Бизнеса беден, че да не плаща данъци, а на народа по две!
35
1
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
Целия бизнес енергийно беден, че народа да им доплаща!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що не наложихте и термин, енергийно беден бизнесмен та да не плащате на целия бизнес тока?