Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?

Идеята за движението е на Румен Радев
1 дек 2023 08:37, Петър Бойчев
196
Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?
Снимка: БГНЕС

"Народно движение - Трети март" ще е името на новата партия, лидер на която ще бъде президентът Румен Радев. Това разкри неговият политически стратег проф. Александър Маринов пред агенция "Фокус".

Маринов дълго време беше председател на стратегическия съвет към президента, а после бе назначен за съветник в политическия кабинет на служебния премиер Гълъб Донев, припомня "Сега". Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

"В момента събираме подписи за свикване на референдум за националния празник", обяви Маринов. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия, поясни той. "Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан, и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо", каза още Маринов.
"Аз не смятам, че има някакъв проблем гражданските сдружения под определена форма да участват и сега в политиката", смята политологът.

"Прави се коалиция с участието на политическа партия, в нея могат да участват и граждански сдружения.  Аз не виждам проблем, гражданите винаги могат да намерят излаз в политиката, най-малкото, като си създадат съответната организация. Това не е невъзможно", добавя Маринов.

"Честността изисква да признаем, че идеята за "Народно движение 3 март", принадлежи на президента. Това беше негова идея. Ние превърнахме тази идея първо в подписка за референдум, но след това тя еволюира до някаква форма на самоорганизация",  обясни Маринов.

Той заяви, че след като бъдат внесени документите и стане известно кои са учредителите и кои са в органите на сдружението, нямало да се види там президента. "Така че никакви упреци към него, поне от формално правна гледна точка не са оправдани. Българският президент, както и всеки български гражданин има правото да изрази своето предпочитание, подкрепа или неодобрение за определена инициатива. Така че, ако трябва да намеря най-точната формулировка, това не е партия на президента, но това е, ако стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, принципите, целите и начина на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев", обяви Маринов.

"Това не противоречи на Конституцията, не противоречи на законите. Оттам насетне, който не е доволен, който го е страх или има някакви други съображения, ние сме общо взето горе-долу свободна страна, нека да изразява своето мнение, ние нямаме притеснение от това, ние не се крием, ние не правим нещо апокрифно", смята един от най-близките сътрудници на Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо датата да не е 7-ми ноември или 9-и май ? Повече ще му отива на фасона..
108
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като му изтече мандата,Радев може да направи партия.Да треперят Нинова и Копейкин,защото единствено от тях може да открадне гласове.
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 114 - ех, миличък - ти като си си наврял даубоко руския пропаганден 4лен от толкова време, не си умрял, я? Само леко Zатъпял изглеждаш!
106
7
 
2
 
! Отговори
Цървул преди 6 месеца
Единственото му правилно поведение беше когато нарече ПП-ДБ "ШАРЛАТАНИ". Но и за тях ВИНАТА е негова и на Трифонов! По-големи случайници не бяха вкарвани в политиката - "парапетни" политици, "прелетни" партийци и "променени" дърти номенклатури!
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще прерастне в движение "Путински поцелуйковци"
104
8
 
3
 
! Отговори
Американски бройлер преди 6 месеца
Американски зависими от демократичната кока парцали ще решават бъдещето на България.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 113 - "вас от американското посолство сте експерти.." ?! Май наистина определени тролейбусни развъдници ползват чат-ботове и AI в тези "форуми"?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Граматиката ми е добра но рекламите я съсипват
101
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ушатия партия ли ще прави ? Да си види радиокомпаса щото го води в грешна посока като на шофьора на Качински ;) Тва си е сляпо кацане със счупен редиокомпас :) Хората за тва го харесват щото не е в партия .
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Граматиката в форума си я наври надулбоко както ти харесва ти знаеш
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости на търкалета , вас от американското посолство сте експерти в изопачаването на фактите , с вас не се спори вие заслужавате само едно
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 108 - можеш от себе си да започнеш - гледам, препинателните знаци не са ти силата!
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Направо Единна Русия и готово, кво се мъчат
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ще бъде последната грешка на Радев. Всъщност, тогава ще свали гарда. Сега е в удобната позиция като Президент да събира недоволните, русо- и путинофилите, маргинализираните възрожденци и т.н. Но без да афишира очевидното - че, е русофил. Когато обаче го обяви официално, като направи партия, ще може да изпита истинската "народна любов". И мисля, че ще бъде много разочерован. Като Костадинов и Сидеров преди него. Нека видим. Но той няма да се обяви официално поне още две години, нали!
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като му изтече мандата, Радев ще се окаже в позицията на сегашните политици.Когато ореола от главата ти падне, се маргинализираш като останалите.А като президент той се оказа вироглав,темерут и инатчия! Как преди него президентите намираха поне една допирна точка с парламентарните партии, а той все е наопаки?
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук някой сополанковци едно изречение не могат да направят но да обиждат президентът на България виж много им се отдава
93
8
 
6
 
! Отговори
1917??? преди 6 месеца
Тръгнал е др. Радев Путин срещу България, ЕС и НАТО. ЩЕ ГО СПРЕМ, докато е време.
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво очакваш от двойкаджии като вас американски робиии
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ви е дълго заглавието на движението/партията.Докато го изчетем и вече сме забравили за какво става въпрос.Трябва да е кратко и внушително!Я вижте гербавите как са го измислили.Граждани за Европейско Развитие на Боко/ГЕРБ/.
90
3
 
1
 
! Отговори
Американски бройлер преди 6 месеца
Гражданската война в сащ е нейзбежна и наложителна.