Ангелов: Хинков не се справя, след ротацията няма да е министър

Уволнението на директора на "Пирогов" - "политическа репресия"
6 дек 2023 09:48, Елка Василева
14
Ангелов: Хинков не се справя, след ротацията няма да е министър
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър. Това заяви пред БНТ Костадин Ангелов – депутат от ПГ ГЕРБ-СДС, председател на Комисията по здравеопазване. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ.

"Там загубиха 170 млн. за протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън", посочи Костадин Ангелов.

Още по темата
Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров "политическо отмъщение" и "разправия по болшевишки".

"За "Пирогов". Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в "Пирогов" от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия", заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

"Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов", нещо, което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал "за" тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?

На 28 ноември министър Хинков казва пред БНТ, че изглежда няма да се смени директорът на "Пирогов", а всъщност ден по-рано е подписал смяната му, се вижда в Търговския регистър. Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки", допълни Ангелов.

„От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От МЗ обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата“, каза депутатът.

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради “Пирогов”, Костадин Ангелов отговори: "Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерски съвет, където счетем, че е нужно да се направят промени, за да този закон служи на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа", каза Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От теб се "справя" по- добре ,Ангелов!
13
1
 
2
 
! Отговори
Леля Коцка преди 2 месеца
Искам пак да съм министърка на здравепогазването!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя убиец изби с Инжекцията на Шестопръстата Картечница хиляди българи със спиране на функциите на сърцето след Сърдечен Удар!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новият министър ще остави ли единствено и само хартиените рецепти както е в Швейцария и е добро за всички в България или ще стане като с пръстовия отпечатък.
10
2
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
Само дето затвори парковете и градинките,и сложи КПП на София.И денонощни брифинги.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ангелов е и бивш миниатър на здравеопазването и ... Колкото и да е странно, поне по негово време не изчезваха инсулина и медиламените за раковоболни ...
8
1
 
3
 
! Отговори
Ботокса: преди 2 месеца
"Вие знаете ли какво е майка да не може да погребе детето си?Какво е да искаш чували за трупове,а да ти кажат,че има само 100?
7
0
 
5
 
! Отговори
Р.Ралин преди 2 месеца
В наште болници - докторите - скарани , сестрите - издокарани , санитарките - прости , а болните - Бог да ги прости !
6
3
 
5
 
! Отговори
Владо К. преди 2 месеца
Костадинке , много си сладка !
5
1
 
3
 
! Отговори
Сомалиец преди 2 месеца
При нас такива неща не стават.А при Вас?
4
3
 
6
 
! Отговори
Този преди 2 месеца
с мазната физиономия след като разграби александровска иска и Пирогов. и въобще какъв доктор е - психиатър на ББ.
3
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Тая махленска препирня вече взе да става в повече....незнам как един казва се краде,друг няма такова нещи и няма съд,няма разследване и как сами си събират някой сведения за далавери,никой не казва и това вече с години се върти в кръг и милиони изчезват без никой да ги търси ,а някой с заплати по 100х ...как става това да вземат заплати над президента и той малчи ...??? те кой ще ни вземе в Шенген ....никой!!
2
2
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ СА СПЪНКА ЗА ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРИН ИЗБОР ДАЙТЕ А НЕ НАЛАГАЙТЕ СЪС СИЛА
1
3
 
13
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Щото пък ти се справяше идеално, нали ботоксов?