Денков: Паметникът на Съветската армия няма културна стойност

Той просто показва как държавата ни е била превзета, заявява премиерът
18 дек 2023 13:24, Нели Христова
546
Денков: Паметникът на Съветската армия няма културна стойност
Снимка: БГНЕС

Мястото на Паметника на Съветската армия е в музея на Социалистическото изкуство, отсече премиерът Николай Денков, който присъства на церемонията по награждаване на млади спортисти от спортното министерство.

Това е окупационен паметник и няма никакво място в центъра на София, нито пък някаква културна стойност. Той просто показва как държавата ни е била превзета със съсипването на демокрацията и окупирането на властта от един тоталитарен режим, допълни премиерът по отношение на промените в Конституцията той бе категоричен, че са необходими да се гарантира върховенството на закона.

Тези промени са се гласували на най-високо ниво като Венецианската комисия и Европейската комисия. Четох интервютата вчера от страна на ИТН и смятам, че тези хора са активирани само да пречат, каза още премиерът.

Той взе отношение и по протестите на КНСБ, които се планират днес. Хората протестират повече, защото вече има кой да ги чуе, няколко години подред имахме постна пица, но сега всичко е обърнато за подобряване на живота на хората. Неслучайно миналата седмица излезе изследване на "Евробарометър" според което 57% от българите очакват по-добра 2024 г., а само 17% - по-лоша. Разбираме протестите. Срещам се с много хора, но един бюджет не може да се разтегли до безкрай.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
10
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Браво на Премиера... този паметник е унижение за всеки българин и има единствено стойност за руските окупатори... руска КУЛТ-урааааааааааааааааааа
384
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напротив има практика на конституционния съд и много законови текстове са обявени за противоконституционни. Сега ще добавят двама "техни" конституционни съдии та да крепят противоконституционните изменения на конституцията.
383
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Гърция е била разорена държава, със сериозен национален проблем - този на българското малцинство, смачкано и денационализирано, което Сталин и Тито използват и жертват за мръсните си комунистически цели. А нашите комунистически тапа нари им съдействат. Просто са раздали оръжие и на децата - по един пиклив "Стен" и са ги пратили срещу правителствената армия, въоръжена с оръдия, танкове и самолети.
382
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да тръгнеш да рушиш паметник... това не е ли само по себе си едно грозно деяние. Да не подложиш темата на референдум а са правиш на демократ. Аз 90 на сто съм сигурен че хората в София няма да одобрят това деяние. Не е съответно на обществения морал. В същото време парламент с рейтинг 8 процента приема промени в конституцията, как съвпадат нещата... европейската венецианска комисия прави на дреб проекта.
381
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След 1991.., когато комунистическото мнозинство на БКП във ВНС прие Новата Комунистическа Конституция, НИТО ЕДИН, АМА НИТО ЕДИН ОТ ДОТОГАВАШНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАКОНИ НЕ БЕ ОБЯВЕН ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН. Така, че комунизмът не бе отменен.
380
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Сата НАТОПак лъжеш, Сталин е бил изцяло против комунистите в Гърция. Спри да си измисряш. Тито е помагал но по-малко и от албанците.
379
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ко говориш за реставриращ се комунизъм то защо гласуваш за наследници на генерали от ДС и за комсомолски секретари за президентове и кметове? Значи ти ги реставрираш. Корнелия Нинова никога не е била в БКП. Бойко е бил. И какво като рушат паметници си рушат миналото на родителите и на дедите комунистите ли смех.
378
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сЕГА НА ФОНА НА АМЕРИКАНСКО-АНГЛИЙСКИЯ БЛАГОДАТ В гЪРЦИЯ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗАЩО ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ Е СИМВОЛ ЧЕ В СТРАНАТА НИ НЕ Е ИМАЛО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ТОЙ Е ИСТОРИЯ И ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ. РАЗБИРАМ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА РВЕЗАЧИТЕ НА ПАРТИЗАНСКИ ГЛАВИ ЧЕ НЕ СА МОГЛИ ДА РЕЖАТ И ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ И ИМОТИ, НО Е МОЖЕЛО И ДА ЗАГИНАТ...АКО СТЕ ПОЛИТИЦИ СПРЕТЕ ДА СЕЕТЕ РАЗДЕЛЕНИЕ. ОСОБЕНО ДЕСНИТЕ ЩОТО РЕАЛНАТА ВИ ИЗБИРАТЕЛНА БАЗА БЕЗ ЛУМПЕНИАТА Е МНОГО МАЛЪК ПРОЦЕНТ ПЕТ ДО ДЕСЕТ ПО ЗАПИСА.
377
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЯМАМЕ ПЪЛЗЯЩ ФАШИЗЪМ, с него се приключи с Нюрбергнският трубунал. ИМАМЕ СИ ЕДИН РЕСТАВРИРАЩ СИ СЕ КОМУНИЗЪМ У НАС. С него не сме приключили и не можахме да приключим. Кръвожадната комунистическа банда си остана на власт.
376
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целият парламент няма никаква стойност.Легитимноста на парламента е 8%Кого представлява тоя политически ***?
375
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гражданската война в Гърция се счита за победа на политиката за сдържане на СССР, макар точно СССР никога да не е оказвал реална помощ на комунистите в нея. Всъщност резултатът от нея е потвърждение на договора между СССР и САЩ от Ялта, който се спазва от двете страни и при въстанията в Унгария, Чехословакия и Полша т.е. чак до края на Студената война.
374
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хиляди хора са репресирани, пратени по лагери и насилствено интернирани. Около 1 000 000 са временно разселени през войната. Към 56 000 емигранти, предимно от Егейска Македония, бягат от Гърция. Отделно 28 хиляди деца (20 000 от тях с български етнически произход и 8000 с гръцки[9]), много от тях деца на партизани и помагачи, са изпратени от комунистите в страните от социалистическия блок.[10], монархията настанява други 12 000 деца от военната зона в лагери по гръцките острови под свой надзор, повечето от тях са дадени за осиновяване отвъд океана. На емигрантите е забранено връщането в роднит
373
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През януари 1951 г. седмичникът на генералния щаб на Гърция Стратиотика публикува обобщени данни на загубите по време на гражданската война. Убити по официални данни са общо към 70 000 души (без убитите цивилни от правителствените войски). Правителствените сили губят 12 777 убити, 37 732 ранени и 4257 изчезнали. Сред партизаните, в състава на чиито сили с български етнически произход са над 60% от бойците,[7][8] са убити 38 839 души, 20 128 са пленени и около 20 000 се предават. Партизаните убиват 4124 граждански лица, в това число 165 свещеници. Броят на убитите цивилни от правителствените
372
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
цензурирано е че са горени с Н А ПАЛМ
371
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Получаването на съвременни американски самолети и прилагането на тактиката изгорена земя от правителствените войски, както и тяхното числено предимство започва лека-полека да накланя везните в тяхна полза. Въстаническите села са горени с *** от английската окупационна и кралската гръцка авиация, бомбардирани са десетки селища, включително град Лерин. Върху Егейска Македония са извършени 1467 въздушни нападения, над 120 нападения с ***, хвърлени 288 тона бомби и 1935 ракети[6]. Действията на наземните сили са още по-ожесточени и продължават в 1950 г. и години след края на въстанието.
370
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Гръцката гражданска война е инспирирана от Сталин и Тито. Основно страдат егейските македонци, които комунистите подлъгват и въоръжават. Партизанската война е била в планините на Северна Гърция, откъдето са влизали хора и оръжие. Нашите комунистически оли го френи са им помагали.
369
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американски войничета в България ми казаха че живеят мизерно с войнишките си заплати и ни завиждат че имаме собственост. Те нямат никаква. Толкова за западния просперитет. Като седите само пред компа не сте информирани а лъгани. Добре че е комунизма та още не са ви взели всичко като на западните хора. Затънали в кредити с по-високи заплати но с огромна скъпотия - лъвския дял от заплатите им отива за наеми. Затова и не ни жалят.
368
2
 
2
 
! Отговори
ГЪРЦИЯ КОЛОНИЯ НА СА преди 4 месеца
От друга страна САЩ започват засилено подпомагане на правителствените войски с пари и съветници (доктрината Труман). Властите въвеждат и Сертификат за политическа надеждност, действащ до 1962 година, чрез който се удостоверява, че неговият собственик не се придържа към леви убеждения; без този документ гърците не са имали право да гласуват, да учат във ВУЗ, да пътуват и практически не са могли да получат работа. [2] На 20 юни 1947 г. е подписано споразумение между Гърция и САЩ. Съгласно точка 8 на това споразумение, висшата власт в Гърция фактически се предава на Президента на САЩ, тъй като
367
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе русофилчета, комунистчета, и ние българчетата искаме да Ви подарим обратно на родната Ви страна СССР (която вече не съществува), ама вие се дърпате. И съветският солдат от паметника, и той така. Вика, предпочитам да ме нарежат на парчета, само и само да не ме връщат в Русия. Зашо така според вас русофилчета така се получава?
366
1
 
3
 
! Отговори
Естет преди 4 месеца
По-голяма грозотията не мога да си представя!