Васил Велев: Еврозоната е в рецесия

"Има забавяне на европейската икономика", каза председателят на АИКБ
28 дек 2023 21:12, Красимир Ангелов
59
Васил Велев: Еврозоната е в рецесия

"За 2023 година вероятно ще отбележим ръст на БВП от порядъка на малко под 2%, като трендът е надолу. Ние започнахме първото тримесечие с един добър ръст на БВП от 2,4%, второто тримесечие - 2%, третото - 1,8, очакваме четвъртото да е още по-надолу. Лошото е, че този тренд ще продължи поне до края на първото полугодие, що се отнася до индустрията.

Нашите основни търговски партньори са в Европейския съюз, Еврозоната изпадна в рецесия, Германия ту е на минус, ту е на нула. Излязоха интересни данни за електропотреблението в Германия", заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му то е на нивото от 1993 г.

"Германия се е върнала 30 години назад като потребление на електрическа енергия. Една от причините е, че много бизнеси се изнасят от там. Ние имаме най-голям внос и износ от и към Германия, няма как това да не се отрази. Вторият или трети партньор ни е Италия, където положението е приблизително същото", допълни Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има забавяне на европейската икономика.

"Всичко това ще продължи и през следващата година. Това води до намаляване на продажбите. Разбира се, услугите може да растат, ние може да взимаме заеми, да увеличаваме задлъжнялостта и да отчитаме ръст на БВП. Но това, което произвежда индустрията, ще намалее. Това се отнася и за европейската такава. Що се отнася до ръста на доходите - той значително изпреварва инфлацията. За трето тримесечие ние сме вторите по разход на труд в ЕС - 15,8%", коментира Васил Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че инфлацията към месец ноември е 5,5%. Това е 2 пъти повече от инфлацията в Еврозоната - 2,4%.

"Това е сериозният проблем с амбициите ни за членство в Еврозоната. Това е първи приоритет, наравно с Шенген и членството в ОИСР. Ние, очевидно, няма да отговорим на изискванията по отношение на инфлацията. Времето е много малко, февруари трябва да се поиска съответното становище и то да излезе в средата на следващата година. Дефицитът ще бъде под 3%, има и неизпълнени инвестиции", подчерта той.

Според него заложеният дефицит от 3% е погрешен: "Това води до нарастване на дълга, лихвите ще нараснат 4 пъти - от 652 млн. на над 2 млрд., това не е безобидно. Мит е това, че парите отиват за инвестиции, последните 20 години средно публичните инвестиции са били 5 и над 5%, отнесени към БВП. За следващата година пак са разчетени пак 5%. Тоест инвестициите не нарастват, но дълговете и дефицитът нараства", посочи Велев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отявлен ***
26
9
 
4
 
! Отговори
Опекунов преди 4 месеца
Верно ли бе бате? Ми ние нещо него забелязваме да ти кажа. Всичко си е както преди ковида, глад за работна ръка, ръста на заплатите общ взето компенсира инфлацията и так далее. Продажбите достигат рекорди. Само в расиюшка нещата не вървят - фублата е на командно дишане, путев гледа да я задържи под 100 за долар поне до изборите и засега успява с цената на висок лихвен процент и строг валутен непазарен контрол, но въпреки това цените там вървят уверено нагоре. Ура друзя!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все едно не го знаем! Всички от 1г ни обясняват как инфлацията е 8-10-12%, а цената на всичко за последните 18 месеца е скочила 100-150-200%. Сега имало забавяне в икономиката! Хора каквито и новини да ни пишете всички знаем, че сме в зверска криза. Средния ръст на заплатите е 15%, истинската инфлация е между 100% и 200% на всичко, което потребява човек. От ток, вода, газ, парно, храни, дрехи, обувки, транспорт - всичко е двойно,тройно или четворно по-скъпо! Стига ни лъгахте!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еесовската Зона е в рецесия, но това е само половината на трагедията. Западни анализатори вече тръбят и уверено пишат, че след поражението на бендеро-нацисткия киевски режим, отан ще бъде въвлечен в конфликта. Еесовската Зона се вкарва във война на еесовска територия. До тук я докара слугуването на Пиндостан.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еесовската Зона е в рецесия. И не от вчера. Виновник е нейният Началник, който я излъга, че ако го слуша, наложи на Русия адски санкции и му помогне да я обезсили, разграби и унищожи, ще просперира с откраднатото. Президентът Путин излезе много корав, не им се даде и им нaчyka канчето. Направи го сам. Даже военен съюз с КНР не му бе нужен.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С еврозона икономиката на бг става още по-зле и всичко ще е внос и ще трябва нови заеми.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя до вчера пропагандиране за тая прословутата Евро зона днес обърна палачинката като видя че кораба потъва това, го виждаме и без него
20
3
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Тоя турчин не прави разлика между рецесия и инфлация.Поне във Франция има инфлация,а не рецесия. Вероятно има предвид Албания,Турция,Мадагаскар и Филипояци тоя турчин башка-економист.
19
0
 
4
 
! Отговори
MNENIE преди 4 месеца
Човека е прав за разходите за Труд . Но трябва да се различават разходите и да се посочи Виновника .Проблема идва от Администрацията . Ще ви дам пример - кмет на малко градче взима 7 500 лева заплата , общинските съветници по 6 500 а те са 40 броя .Ако добавим и Парламента ?Издръжката на тези партийци е по-голяма от Пенсиите .
18
1
 
2
 
! Отговори
Този е дъно преди 4 месеца
Ама не карибско
17
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ТОЯ ЛИ НЕДОРЪФЛЯК, ЩЕ ДАВА ОЦЕНКИ НА ЕС...ХАХАХА...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ТИ В КАКВО СИ БЕ?
15
0
 
0
 
! Отговори
И преди 4 месеца
Сега на кой острови ще ходят?
14
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 4 месеца
Да връща държавните помощи!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще ни докарат до лошо положение както беше 90та 92 ра( родените 2000 нямат и представа какво беше ) и ще ни обещаят просперитет с еврото ..ама нъцки ..Единственото което ще стане е че политиците без проблем ще взимат вече заеми В ЕВРО и след това други ЗАЕМИ да рефинансират първият заем и така по няколко пъти. Шенген за Брюксел решава мигрантският проблем -България е част Шенген тоест Европа ,тоест тук има евро ,тук има условия за тях.И как ще ги храним ? Със евро заеми за социални помощи за мигранти ! Айде честито.Светло бъдеще няма .
12
6
 
2
 
! Отговори
В. Дочев, София преди 4 месеца
Глобализацията другари и другарки за добро или лошо умря. Света полека-лека започна пак да се затваря по региони. За щастие този път сме от правилната страна на Желязната завеса. Имаме си всичко в ЕС да сме си самодостатъчни. 500 милиона човешки потенциал. От Запада идва капитала и технологиите а от нас Изтока евтина работна ръка.
11
1
 
9
 
! Отговори
Симба преди 4 месеца
В каква рецесия?Комунистите в БеГе са в рецесия.
10
2
 
6
 
! Отговори
1/2 празна чаша преди 4 месеца
Този Велев, винаги е бил фен на лоши новини. Не си спомням един път да е казал нещо хубаво за ЕС, за България и ....
9
4
 
7
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 месеца
Васил Велев е прав, мотора на ЕС Германия започва да бута масло. Стария модел на развитие се изчерпа. Има отделни нюанси които ги закопаха още по-вече като Зелената енергия например. Високите разходи за производство и застаряващата демография са големите им проблеми в средносрочен план.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Компанията Vallourec лидер в производството на металните безшевни тръби удари ключа на два металургични завода в германия заради цената на газта и други заводи планират да затворят мишелин и гудиър от другата година почват съкращения .. няма ефтина руска газ няма и продажби в русия