МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация

Според властите това цели да отклони държавата ни от европейския ѝ път
2 яну 2024 13:06, Нели Христова
79
МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация
Снимка: БГНЕС

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", съобщават от правителството.

"Фалшива новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген", пише в публикацията.

От Министерския съвет припомнят и какви са резултатите спазването на регламента през 2023 година, според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет. Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без гражданство – един, Иран – един; Турция – един.

Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата, посочват още от Министерския съвет.

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Решението гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, припомня БТА.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
3
 
! Отговори
Симо преди 3 месеца
Ние сме най-застаряващата нация в Европа,5,6 млн.,от които 800 Хил реално са в частния сектор и плащат за всички останали.Кажете кой ще изкарва БВП,вкл. пари за пенсиите на бъдещите пенсионери?Това са млади хора,сирийци,в работоспособна възраст,и не само,защо де не дойдат,с какво са по-различни от другите бежанци?Млади момчета,силна работна ръка,при добра организация могат да се установят тук и да подпомогнат нацията.А бабите с внучки в Брюксел и Париж,да си ходят при тях!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС се правят на утрепани с тия мигранти особенноно Германия ,на раридаим им вече им писна ,знаете ли че само за Германия е имало над седем хиляди нападение над жени тоест изнасилвания от ромовете от афганистан ,Сирия и други от кол и въже ,тая *** е нужно да бъдат трепани още на границите ,но само си приставете колко са жените за целия ЕС ,има двама виновни за това които се случва това е един мъж с дебели лупи и другия е жена много слаба около 40 кила тия двамата си затварят очите са изнасилени
60
0
 
14
 
! Отговори
Asasin преди 3 месеца
Дезинформацията идва от Министерски съвет. Те лъжат българите. В споразумението между България, Румъния и Австрия, по т.3 е посочено, че в рамките на три работни дни трябва да бъдат регистрирани, търсещите "закрила", приоритетно от Афганистан и Сирия. Други страни конкретно не са посочени.
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
онова руско куче от Максуда ла, ла, ла, накрая се Разчитат на такива гръмки факти и лъжи за да си набират агресивни насъскани гласоподаватели.
58
6
 
1
 
! Отговори
Как Няма преди 3 месеца
Трябва са приемем да оправят генофонда но и мигрантки също да приемем ;)
57
0
 
12
 
! Отговори
Бивш канадец преди 3 месеца
Марк Твен - "Не вярвам на слуховете, докато не бъдат официално опровергани от властта". За повече от век нищо не се е променило...
56
1
 
18
 
! Отговори
Неутрален преди 3 месеца
?????? Калин Стоянов, 30.12.2023 - "Днес пристигна първата група от 113 мигранти, експулсирани от Австрия ". Е, щом има първа, ще има и втора, и двадесет и втора.Въпрос - кой лъже?
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КокиГузните се оправдават и обясняват, както е в конкретния случай. Австрийският министър в прав текст, ясно и точно заяви условието за връщане на предимно афганистански и сирийски мигранти ( явно са пропищяли от тях), а нашите тука влизат в обяснителен режим. Много жалко, че ни управляват калинки, и ни подписват незавидна участ. Сляпо следват инструкциите на Урсула, и водят антибългарска политика.
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие направо ме сразихте! Нали преди два-три дни, в същите тези новини, писахте, че едно от условията, които ни поставя Австрия е да приемаме бежанци от Авганистан и Сирия. А сега - дезинформация от вражески страни.
53
2
 
19
 
! Отговори
Коки преди 3 месеца
Ако всичко е наред, защо се налага властта да влиза в обяснителен режим?
52
1
 
19
 
! Отговори
Бисмарк преди 3 месеца
Никога не вярвайте на една новина, докато не бъде официално отречена от политиците!
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ние няма да сме в Шенген.
50
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Лъжат.
49
15
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
..откак бутнаха ПСА , комунистите ги дъни як *** ат лъжи и фейкове по сайтовете и медиите...ха,ха,хахаааааааа.....ГОНИ ГИ СИНДРОМА , НА РАЗДРАЗНЕНОТО ЧЕРВЕНО ПРАВО ЧЕРВО...!!!!
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какви фалшиви новини говорите? Самият австрийски министър в прав текст съобщи прием предимно на афганистански и сирийски мигранти като едно от условията за въздушен Шенген. На кого да вярваме. На първоизточника или на преиначени те новини.
47
1
 
18
 
! Отговори
АЙДЕ ПАК ПО ОПОРКИТЕ преди 3 месеца
....СЕГА ЗА "МИГРАНТИТЕ"---А , ОТ УТРЕ САМО ЗА СКАКАЛЦИТЕ И БУБОЛЕЧКИТЕ У ХРАНИТЕ ХА,ХА,ХААААААААА......НА СР АХТЕ СЕ ДА ЛЪЖЕТЕ НАРОДА ,БРЕ...!!!
46
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето повод за импиймънт на Радев.Той е в основата на атаката срещу МС.
45
7
 
11
 
! Отговори
Тъй, де! преди 3 месеца
Най-усърден разпространител на фалшивата новина бе Делян Добрев от ГЕРБ. На него му е отредена ролята на лошото ченге, за да може дон Буци да се прави на доброто ченге!
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааа,приемате ги,приемате ги.Щом границата ни е разграден двор,за какво неприемане говорим.
43
0
 
13
 
! Отговори
До 49,50,51 преди 3 месеца
Пиши на български,бе!Или не знаеш български?