МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация

Според властите това цели да отклони държавата ни от европейския ѝ път
2 яну 2024 13:06, Нели Христова
79
МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация
Снимка: БГНЕС

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", съобщават от правителството.

"Фалшива новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген", пише в публикацията.

От Министерския съвет припомнят и какви са резултатите спазването на регламента през 2023 година, според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет. Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без гражданство – един, Иран – един; Турция – един.

Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата, посочват още от Министерския съвет.

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Решението гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, припомня БТА.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как няма да ги приемате,като вече сте ги приели с няколко чартърни полета?А тези,които ги хващате,връщате ли ги?Май не.Дори да не приемате обратно от Австрия,тия,които си влизат безпрепятствено си ги оставяте тук.Защо мълчите за това?
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А фалшива новина ли е,че тази сутрин отново са хванати десетки мигранти на входа на София?Тях какво ги правим?
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не се публикува документа, да видим какво са подписали?
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кой ви вярва на вас бе ..
38
2
 
19
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Интересно, защо нашият МС не опровергава Австрия, че е поставила като условие приемането на нашественици, а твърди, че уж няма да ги приема? А какво става с тези, които почти всеки ден се задържат във вътрешността на страната ни? В наш лагер ли отиват, пускат ли ги, връщат ли ги? Какво се случва със всички тия хванати до сега на наша територия?
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гърция и Италия са в Шенген. По твоята логика всичките бежанци трябва да са там, ама нещо не са.Хмммм...Странно...Даже ходят до Англия да търсят убежище тия бежанци дето уж са приютени вече...
36
1
 
15
 
! Отговори
Оня преди 4 месеца
Има една "Агенция за бежанците". Ако имате познат, който да работи там, моля попитайте го за мнение относно статията. Отговорът му (ако бъде искрен), много ще се различава от това, в което се опитват да ни убедят в статията.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги пращат, кво толкова, ще свикнете
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи Австрийските медии разпространяват фалшиви новини. Защото те писаха, че България ще приеме 6000 мигранти до март месец, а Румънив 2000? На кого да вярваме?
33
2
 
17
 
! Отговори
да преди 4 месеца
Е нали Австрийците казаха, че са поставили такова условие ?
32
3
 
20
 
! Отговори
дилема преди 4 месеца
Чудно на кой да вярвям... на австрийците дето в прав текст ни казаха, че ще се превърнем в гето или на нашите управляващи, дето в момента, в който си отварят устите и започват да лъжат... труден избор.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чакай сега , а разберете се с Австрийците някак си на тях повече им вярвам.
30
1
 
18
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 4 месеца
Не съм юрист, но до колкото знам, нелегалните имигранти подлежат на санкция от закона. Колко от тях са влезли легално през контролни пунктове. Освен това по сухопътната ни територия, тези които влизат не могат да се нарекат бежанци, защото по нашите граници няма военни конфликти и природни бедствия. Тогава как тези хора са получили бежански статут?! Няма ли някой вещ юрист да се произнесе по въпроса?!
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще поживеем и ще видим. Проблемът е, че когато го видим точно Денков вяма да е премиер и ще се е скрил в миша дупка. Габриел също. Боко отново най-нагло ще хвърли вината върху всеки друг, но не и върху себе си.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"високия стандарт на живот за хората у нас..." А това не е ли фалшива новина и дезинформация от страна на министерски съвет :))))
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, само че с това 'изказване' лъжливо МС на са адресирали главната проблематика в цялата работа, а именно, че като първа страна членка на Шенген в която 'бежанеца' стъпва, сме длъжни да го приютим, дори самият бежанец да не иска тук а да продължи към Западна Европа. Причината ДО МОМЕНТА тук да няма огромен брой сирийци, афганистанци и подобни е именно там, че 99% НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ОСТАНАТ ТУК, а да ходят в Германия, Франция итн.
26
16
 
6
 
! Отговори
Из куфяла копейка преди 4 месеца
А в Русия ги приемат и им дават оръжие, за да се бият срещу християните в Украйна
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От къде тече дезинформация? От ПосолствоТо ли?
24
2
 
5
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
Питайте Кенет Хаитянина. Може пък да ви каже.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
113 мигранти са върнат с 11 чартърни полета? Това прави по около 10 човека на полет. Те с частен самолет ли са ги возили?