МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация

Според властите това цели да отклони държавата ни от европейския ѝ път
2 яну 2024 13:06, Нели Христова
79
МС официално: Няма да приемаме мигранти, тече дезинформация
Снимка: БГНЕС

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", съобщават от правителството.

"Фалшива новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген", пише в публикацията.

От Министерския съвет припомнят и какви са резултатите спазването на регламента през 2023 година, според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет. Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без гражданство – един, Иран – един; Турция – един.

Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата, посочват още от Министерския съвет.

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Решението гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, припомня БТА.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
23
 
! Отговори
Хмм... преди 4 месеца
Те когато почнат да вилнеят тук на воля и да оплождат българки, дали пак същото ще се твърди?! Вероятно ще бъдат защитени от поправката че са българчета от не български произход!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи викате ако е официално изявление на Миниосерския съвет е чистата истина ? Аз не го приемам така...
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ъ. Въобще абсолютно никаква вяра в който и да е държавник или политик. Те непрекъснато лъжат.
19
3
 
14
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Много бих искал да вярвам на българския МС, но не мога. От години не съм чувал нещо вярно от тях, с изключение на служебните МС, донякъде. А пък и австрийските министри и депутати говорят едни такива неща, че как да повярваш на българския МС.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До сега само минаха транзитно през България към Германия, Австрия итн. От тук нататък сме длъжни да не ги пуснем нататък. На ви ''Шенген''.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И как тече тая дезинформация след като в статията за разбирателството с Австрия беше ясно написано или журналистите си измислят ?
16
3
 
26
 
! Отговори
Кой лъже? преди 4 месеца
Значи австрийския министър на вътрешните лъже? Дъблинското не се спазваше. Ако започне, това означава всеки минал оттук да го върнат. Надявам се да не са приели това. Защото ако са, няма да се справим. До месеци държавата ще колабира. Но явно това са приели. Сега замазват.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът не е какво са щели да ни ''върнат австрийците'', а фактът, че според въпросното ''Дъблинско споразумение'' всяка държава членка на Шенген е длъжна да приеме безусловно на територията си всеки бежанец, потърсил убежище в първата страна членка на Шенген. От тук нататък това сме ние, защото сме първата държава членка на Шенген след границата с Турция. Въпросния бежанец повече ПО ЗАКОН не може да бъде изпратен в друга държава на Шенген. Разбирате ли какво ни чака ?
14
3
 
25
 
! Отговори
X преди 4 месеца
ВЕРВАЙТЕ ИМ! ВЕРВАЙТЕ ИМ! На "Новогодишния концерт" на Ал. Батенберг преди два дни на площада беше пълно с БЕЖАНЦИ-МАНННГАЛИ-афганистанци, сирийци и прочее, които бяха на видима възраст 18-27! Обикаляха като чакали около хората и се оглеждаха за БЯЛА ЖЕНА! Вече толкова много сме вкарали, че ви е бденда фантазията! Тези ще духнат към островите, а нас ще ни евъъът, ако не се вдигнем и ПУСНЕМ скоро с камък на врата в реката! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! ТИРАНИЯТА КЕ ПАДНЕ СКОРО!
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
'Дезинформацията' дойде от австрийските политици и най-реномираните медии в Европа.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да обвинят австриеца за фалшивата новина, защото той я каза. Нашите тук се криеха в миши дупки и не вземаха отношение по въпроса. Явно са празнували.
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
как пък ще повярвам на лъжите ви,то ПП е партия на професионални лъжци,то е болестно състояние за вас.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
официално не, ама неофициално ще приемем много...
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам защо, но съм по-склонен да вярвам на това, което казват австрийците по въпроса.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"...високия стандарт на живот у нас..." Определено да изкукали в министерския съвет. На целия ЕС е ясно, че в България е най-ниският стандарт на живот, но не и на управляващите. Боже, прибери си версиите!
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На доказани лъжци никой не вярва!
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи нашите твърдят че Австрия разпространява дезинформация!?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как няма да приемаме емигранти, като от самия МС казаха, че ще приемаме тези, минали през наша територия. Самите те го казват, каква дезинформация....
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честит турски Шенген! Развейте европейските знамена със синята кръгла месечина по средата! Слава Месечина!
3
4
 
30
 
! Отговори
Некой верва ли? преди 4 месеца
Австриеца го каза на чист английски - "... България трябва да приема бежанци от Сирия и Афганистан...". На кого да вервам?