Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Силни сме, когато сме единни, посочи премиерът
Обновена: 18 яну 2024 16:06 | 18 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
397
Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа
Снимка: БГНЕС

“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна.  Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако ще и всички паметници да бутне гадняpката България, това по никакъв начин няма да помогне на Украйна, нито е заплаха за Русия. Виж, ако гадняpката България започне да разполага ракетни бази на на тероторията си, тогава няма да има "военна операция" както в Украйна, тогава гадняpката просто ще бъде изпепелена.
243
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Комунист и алхимик . Щом този тип спасява цяла Европа, от българският алхимик се очаква да спаси цялата Вселена.
242
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Toя кълвач повтаря каквото му е наредено от Посолството. Украйна се борела за Европа, демек призна че Европа води прокси война с Русия чрез Украйна.
241
2
 
9
 
! Отговори
От ЮАР преди 3 месеца
Свиквайте! Русия побеждава!
240
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние българите сме твърдо против еврото да се въвежда в България!Чехия, Полша и много други страни също са против да въвеждат тези, г.р.о.з.н.и хартиики
239
2
 
8
 
! Отговори
От ЮАР преди 3 месеца
Браво на руснаците! Браво, че не се поддават на шантажа.
238
10
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен- Паметниците на съветските окупатори ще бъдат махнати отвсякъде. М.О.ЧА е само началото. И добре, че са Американците да натиснат управляващите и да изгонят Руските нахалници. Газпром, Лукойл, Росатом, енергийна, строителна, зърнена мафия - всичката тази Руска отрова до две-три години ще изчезне от България. И ще има Евро и Шенген. Свиквайте. Никой не ще крепостния колхоз и мракобесни Руски режими. Няма да има Русский Мир. Америка е гарант на Европа да не се допускат Руснаците.
237
12
 
1
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Украйна е на страната на светлите сили и ще победи тъмните демонични сили, дори ако западът не даде пари и оръжия, тогава ще дойдат да помогнат от Орион, от Сириус, от Нирибу и ще спасят Украйна, па и Йода ще удари една рачичка, Йода само да дигне леко рачичката със силата и цак - Украйна моменталически ще победи Русия. Иначе светът би бил несправедлив, а ние не искаме да живеем в несправедлив свят, нали, тогава по-добре да се фърлиме от десетия етаж, нали?
236
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Независимо дали се харесва или не на тези, които помпозно се смятат за глобалисти, Русия и икономическите блокове, в които тя участва, са истинските глобални играчи.
234
7
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-Без зеленото човече, Украина отдавна да е загинала. Браво на юнаците, че не се дадоха на Руската агресия и шантаж. И дори да е спорно дали е имало Украинска нация, от Февруари 2022 насам няма никакъв спор - Украинска нация има и тя НИКОГА няма да прости на Руснаците не само агресията, не само 140 хиляди разрушени сгради, повечето от които жилищни (данни от преди година), но няма да им прости ГОЛОДОМОРА от 1931-33 със 7 милиона жертви и канибализъм. Единствен полезен ход е изтегляне!
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В момента България е заплашена от Кравария! Кравария иска да събаря още паметници на освободителите но ние истинските българи ще ги браним! Посолството на ФАЩ е вредно за България! ВЪН от България ФАЩ НАТО
232
9
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Сега почват истинските санкции срещу Русия - завчера Байден е издал указ, с който ще се санкционират банки, икономически оператори и държави, които търгуват с Русия. Турските банки моментално спряха транзакциите с Русия. Това е наистина сериозен удар по блатната империйка. Шоуто ще става тепърва интересно, понеже вече има симптоми на размирици в републиките (Башкоростан). Репресивният апарат на Путин няма да бъде достатъчен. Армения вече отсвири Руснаците, Молдова също. Грузия иска в НАТО.
231
5
 
1
 
! Отговори
Гей русофил преди 3 месеца
Има ли надарени мачовци тук във форума? Че при нас русофилите трудно намирам някой да ме задоволява повечето са меки китки като мен
230
2
 
7
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 месеца
Пълни глупости, евроатлантически надъхвации и пропаганда;))) Борила се Украйна за Европа;))) Украйна много хитро проси пари и оръжие и се бори, евентуалноз себ си, макар че, аз подозирам договорка между двамата евреи Зеленски и Путин, която цели да застопори войната в мъртва точка и да се разоръжат американците и Европа. Когато бъде постигнато това, ще последва всеобхватен руски щурм в три направления: Аляска, Германия, Близък Изток през България и Турция;)))
229
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 254, а истината болезнено жестока - нито един западен войник не е загинал в Украйна, докато 350 000 руски войници вече ги няма! Ако на това му се вика "бой", то все такъв "бой" да раздават руските фашисти...
228
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна загива под ръководството на зеленото човече.
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Швеция обаче продължава редовно да организира запалвания на Корана, и изобщо не се натиска пред Ердоган да и отмени ветото за НАТО.
226
10
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До дай пари, дай пари! -- Станахте банални с тия наркомани. Зеленски не е наркоман. Както и да го погледнеш си е герой. Поведе народа срещу агресора. Не дадоха Киев за 3 дни. Русия е там, където беше 2014 - държат Крим и фалшивите Донецка и Луганска области, които ги държаха с криминални проксита и лидери като Гиркин и Стрелков. Западът им даваше минимум помощ, някакви смешни 20 Хаймарса, малко Джавелин и няколко Байрактара. Ако Западът им даде истинска помощ, Руснаците ще се изтеглят изцяло.
225
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западняците сами си изпросиха боя от Русия.