20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас

Регистрираните случаи на домашно насилие са почти 1400
Обновена: 23 яну 2024 14:18 | 23 яну 2024 13:36, Камелия Цветанова
103
20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас
Снимка: Pixabay

През 2023 г. над 20 жени са били убити от мъжете си в България, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в приветствие към конференцията за противодействие на домашното насилие.

Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400, добавя Габриел, цитирана от БТА.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си.

Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Бравин преди 3 месеца
Браво
69
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
е, ми, продукта на популярните по соца "бракове по сметка" (де факто легална форма на проституция) е налице. и на ребра, и чат пат по гърбината. и ако забави салатата 10 минути още един път я бутам у багажника на мерцедеса и *** и ше пали свещи, а колегите ше ме покрият
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук се води статистика за домашно насилие само на база колко случая са приключили със смърт....Ало, институциите за закрила на жените, има хиляди случаи, при които жертвите по едно чудо се разминават със смъртта или остават физически и психически травмирани от тормоза. Това обаче колко живи ги прави?! А знаете ли, че психическите страдания понякога убиват повече от физическите !
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До всички коментари, които казват за двете жени, все още не са осъдени, не бъдете съдници преди всичко. Тези 20 жени са им осъдени убийците, като мине делото ще ги включат и тях, мъжката версия на феминистката била по-докачлива и от тях
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Марче, нямаше да е лошо да бъдат изброени и по етнос убитите жени. Бхаратци, турци, българи. Обзалагам се, знам кой ще е последен. Като знам.какви усойници са си взели някой момчета съм учуден от ниската бройка. Често пъти ако не жената, тъщата е змия и разбива семейството. Бог да го прости Пейо Пеев, колко са като него.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно, Габриел явно не живее в България и не следи последните новини, в които има убит мъж от две жени.За убитите мъже дума не се обелва, нито за тормоза, скандалите, психическото насили и осъждането от страна на самозабравили се феминистки
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно от малко добрите неща в скапаното време,в което живеем е,че жените имат възможност да се разведат и да се отърват от насилника.Но те не го правят,не вземат съдбата си в собствените си ръце,а се жалват в полицията?! А най-често между биещите се няма и законен брак,пита се защо въпреки,че ги бият се натискат при насилниците? Логиката е,на който не му харесва си взема парцалките и се спасява! Ако сам не си помогнеш,никой от вън не може да те спаси! Нито Мара,нито НПО и другите лалажии край нея
63
0
 
9
 
! Отговори
Ееее, не е преди 3 месеца
Справедливо! Сексистко заглавие. Колко душици погуби за година злоупотребата с алкохол? Готвенето и калпаво, къщата и зарината, децата мърляви, а тя ако не е яхнала телефона обикаля върху метлата и съска. И тъщата, дойде за малко по Великден и си тръгна за Коледа! А не пий?!
62
0
 
2
 
! Отговори
Виктория преди 3 месеца
Максим Каракаш, бизнесмена любовчия също малтретира и бие женището си, за да може да живее спокойно с младата си любовница на годините на сина му.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали беше им охрана?
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква е статистиката, колко мъже са заминали заради тъщата си?
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво? С Истанбулската конвенция ли ще се борим срещу домашното насилие? Пресен случай: две защитнички от ПП на Истанбулската конвенция убиха по най-жесток начин съпруг и зет.
58
0
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 3 месеца
Ха ха ха хааааа. И за това от скука явно си все в този форум. Ако си такъв, какъвто се представяш, щеше да знаеш, че това не е форум за теб. Тук сме само кибици. И от толкоз много безнес, всеки ден глупостите ти тук. Сигурен съм, че си в някакви измислени сънища.
57
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 3 месеца
До 1ъ Прав сте, но са по-малко. Съгласявам се, обаче, че статистиката трябва да е пълна и да описва всички случаи.
56
2
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 3 месеца
До До 67 - Знаем те, много си богат благодарение на личните си качества и работата си на висококвалифициран експерт. Все тук стоиш, за да разказваш как виждаш себе си в щастливите си сънища. И ти си като N75, може дори да си същият индивид - човече с дипломка, което не е гладно само защото маминка е все още жива. Успех, може пък да успееш да омаеш някоя, която да поеме грижите за теб. И не ни обяснявай за каква интелигентна красавица си женен, не ти вярваме.
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже Марчето Габриел е голяма феминистка, възниква въпроса дали щеше да заема тези високи постове, ако не беше мъжа й?
54
5
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 3 месеца
До без съмнениеГанке факт е жените са тези които гледат в джоба на мъжете, пренебрежимо малко са обратните случаи.
53
10
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 3 месеца
Пише ти един висшист. Наследник съм на 6 имота в София, Симеоново и Драгалевци- не ме вълнуват, на родителите ми са. Собствени имоти имам придобити 4- 2 къщи и 2 апартамента. Имам петцифрен доход от заплата, петцифрен от фрийланс занимания и петцифрен от странични малки бизнеси, петцифрен пасивен доход. А ти си вЕрвай как висшистите стоим и спим. Мерси.
52
1
 
16
 
! Отговори
преди 3 месеца
Мария Габриел посочи ли колко мъже са убити от жените си?За да е пълна статистиката и да отчетем факта, че и жени са причина за насилие вкъщи.
51
1
 
8
 
! Отговори
До 67 преди 3 месеца
Правилно търси си някакъв пияница-наркоман квартален бияч с трети завършен клас, работещ 24/7 като тарикат-далавераджия с 5 лева в джоба, но със самочувствие на бог. Пожелавам ви щастлив вълнуващ съвместен живот, изпълнен със счупени кокали и сини очи.