20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас

Регистрираните случаи на домашно насилие са почти 1400
Обновена: 23 яну 2024 14:18 | 23 яну 2024 13:36, Камелия Цветанова
103
20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас
Снимка: Pixabay

През 2023 г. над 20 жени са били убити от мъжете си в България, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в приветствие към конференцията за противодействие на домашното насилие.

Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400, добавя Габриел, цитирана от БТА.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си.

Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли статистика колко жени вкараха мъжете си в гроба?! На психически тормоз мъже подложени от жеите си! Заплахи с полиция и т.н. Ммммм???? Има ли статистика???
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статията сякаш призовава жените да се вземат в ръце и да подходят като посланичката убийца и дъщеря й. Луд народ!
8
1
 
13
 
! Отговори
Мхм преди 3 месеца
Не е добре. Но в България голям проблем с това няма. В Турция на ден се убиват по няколко жени и те наистина имат проблем с това. Годишно са стотици. В България има проблем с тормоза на жени над мъже. Не им дават да виждат децата си, заплашвани са с развод, побои и убийства, а нерядко се стига и дотам, като последния случай. Разбира се, това няма да го чуете публично, защото не е полит коректно. Докато мъжете си мълчат, ще става и по-зле. Идеята е на мъжа да се вмени вина по дефолт и успяват.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българина много обича чашката да се налива като свин.я всяка вечер с 400-500 мл. домошарка 65 градуса.Това е от Тошово време тогава се пиеше през работно време почти навсякъде.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен лично тъщата и жената биха ме удошили за 5000, сериозно ви казвам.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо убицата от ПП е под домашен арест, а не под стража?
4
0
 
29
 
! Отговори
Аман бе преди 3 месеца
Колко са мъжете .Защо за тях не се говори а ? Само послендите 2 седмици са двама.
3
2
 
10
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 3 месеца
Всички жени представители на харвартските курсове, ще имат право безнаказано да убиват мъжете си, така е демократично и европейско. Слва Украинае!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
убитите мъже май са повече от жени
1
1
 
14
 
! Отговори
МВР статистик преди 3 месеца
Тъщите колко са?