20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас

Регистрираните случаи на домашно насилие са почти 1400
Обновена: 23 яну 2024 14:18 | 23 яну 2024 13:36, Камелия Цветанова
103
20 жени са убити от мъжете си през миналата година у нас
Снимка: Pixabay

През 2023 г. над 20 жени са били убити от мъжете си в България, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в приветствие към конференцията за противодействие на домашното насилие.

Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400, добавя Габриел, цитирана от БТА.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си.

Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А онзи ден две жени убиха един мъж.Много почтено.
49
5
 
1
 
! Отговори
Ку-ку преди 3 месеца
Крайно време е да узаконят еднополовите бракове,за да няма домашно насилие.
48
1
 
13
 
! Отговори
Серсема преди 3 месеца
Инатлива жена е по-,опасна от мечка в гората,което Пейо Пеев не го е разбрал овреме!
47
6
 
9
 
! Отговори
без съмнение преди 3 месеца
Мечтата на байГаньо селски тарикат е да се ожени за богата градска жена. Така загърбва калта и мизерията на село, а живее в отделен апартамент/етаж. Опаричва се - захлебва здраво !!
46
1
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Е,2024 година ще са мъжете свитнати от жените и майките им като чета за случаят в Драгалевци.
45
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А това че жените скапват живота на мъжете с безкрайните си капризи, интриги, психически тормоз, лъжи и/или изневери, защо не се отчита никъде!? Излиза че мъжета са винаги виновни, а жените винаги жертви - това не е ли брутална неприкрита дискриминация?
44
0
 
5
 
! Отговори
Зик преди 3 месеца
Убиеца от Бургас е привързан към дрогата повече, отколкото към майка си. Тя застава помежду им - той я убива. Ще става страшно!!!!
43
8
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 3 месеца
Грешиш. Образованите и възпитани момчета още от времето на соца се мислят за много ценна брачна партия. Най-общата им характеристика е: С висше или средно техническо образование; живее с родителите си и е горд наследник на двустайната им панелка, въз основа на което е причислен към категорията "осигурен"; взима заплата, с която едвам би изхранил само себе си, но маминка му е разрешила да си я ползва за джобни пари; кара автомобил, купен от баща му; доволен от себе си, иска да ергенува до 50 г.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моля, разбивка по етноси за случаите с трагичен край. Относно пердаха, няма нужда от такава разбивка, защото в екзотичните махали се шамарят редовно и това се счита нормален начин на контактуване. За един-два шамара се жалват само българките.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До BBBДоста точно си описал проблема, жените си хващат /избират/ лоши момчета и после реват, защо ги шамарили. Като не искате да ви бият, се хванете с образован и възпитан мъж, но пък те им били скучни, не ги привличали - хем боли, хем сърби. Най-лошото на жените е че не знаят какво искат и винаги са недоволни, винаги мърморят, винаги някой друг им е виновен.
40
10
 
1
 
! Отговори
Оставки ? преди 3 месеца
В Ислямските страни където жената е нищо , един предмет , една вещ ....има по - малко убити жени за година ! Слушайте още Възраждане и не приемайте инстанбулската конвенция ! Защото давала права на джендърите ! Тълкуват си го както искат и промиват мозъци ! Къде тогава ви е съдебната реформа????? Оставка на целия кабинет !!!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Случайно тoчно днес ни предоставят изчерпателна информация какъв проблем са домашните убийства на жени. Бъдете обективни, предоставете информация и колко жени са убили мъжете си, или няма такива. "Регистрираните случаи на домашно насилие са почти 1400". Споменава се цифра но не се уточнява какво се включва в нея. Каква е целта на тази статия сега? Насажда се полова омраза по подразбиране. Какво означава "Институциите правят необходимото", какви са мерките? Авторката замазва положението ли?
38
2
 
7
 
! Отговори
Сигурен съм преди 3 месеца
Че нито един от тези не е в затвора...
37
1
 
1
 
! Отговори
панчо преди 3 месеца
айде стига сте ни занимавали с битовизма на ***. какво значение мъж ли е бил жена си или жена му го утрепала с нещо...
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Говори са изключително лош вкус (да не кажа и нисък интелект) от страна на д.раскача точно тази статия да се пуска и точно в този момент. Възниква въпросът с каква цел?
35
6
 
20
 
! Отговори
BBB преди 3 месеца
В света на връзките жените са тези които избират мъжете, а не обратното.Един мъж може да се пробва с 20 жени и накрая се хваща с тази която го е избрала.Та в крайна сметка жените си избират такива мъже - мачовци, лоши момчета.В последствие част от тези лоши момчета са и насилници. Отговорността е на този който има правото на избор.
34
3
 
7
 
! Отговори
Нещо май преди 3 месеца
Ни подгряват за приемането на Истамбулската конвенция?
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това по заповед на феминацитата да изперат тъщата и майката убили зетя/мъжа си да му вземат децата?
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако се направи една справка ще видите, че домашното насилие в България е най-вече насочено към малки деца и то в повечето случаи от страна на майката. Но за такива неща нямаме нужда от статии, нали. Важното е да блокираме седмици наред държавата, когато някаква к*рветина отнася две шамари, но когато жените колят и бесят децата си и съпрузите си, си трайкаме доволно, нали така феминистки?
31
4
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 3 месеца
Аз съм практикуващ юрист.Пеналист.Личното ми мнение за закона за домашното насилие,е изключително отрицателно.Тези,които са убили съпругите си,не са домашни насилници,а тежки криминални престъпници.Този закон се използва за разправа с мъжете,за неща като ежедневни караници между съпрузи-заяждания,търсене сметка защо е пила кафе с някой мъж,защо не сготвила,изпрала и пр.За дребни провинения се търси възможност за тотална разправа с мъжете.НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА УБИСТВАТА,ТЕ СА ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ