Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот

"Има как да бъдем финансово отговорни, без това да е за сметка на хората и на бизнеса"
Обновена: 25 яну 2024 15:47 | 25 яну 2024 11:18, Елка Василева
221
Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот
Снимка: архив, БГНЕС

Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С това постановление задаваме правилата, чрез които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики, съобщи премиерът.

Още по темата
Минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева. До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари т.г. Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, припомни Денков.

По думите на министър-председателя значително са увеличени и средствата за здравеопазване.

"Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивното здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път, до 12-и клас по всички основни предмети“, уточни премиерът Денков. Той увери, че правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция и надстрояване на детски градини и училища. „Детските градини остават безплатни, както решихме през 2022 г., което позволява децата да се включат в най-ранна възраст в образователния процес", коментира още той.

"Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините, чрез проекти, които са обявени прозрачно. Тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи", допълни Денков.

Премиерът Денков подчерта, че това са само част от мерките, с които се подпомага развитието на икономиката, подобряването на живота на хората, с фокус върху децата и техните родители, без да се застрашава по никакъв начин фискалната стабилност на държавата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 месеца
Ям най-много 1 път на 24 часа - повече не мога да си позволя! Това Европейско ли е?! щото вече и Китайците, които 34 години ни Обясняват, че като Бедни К0мундета Ядели по 1 шепа ориз на ДеноНощие вече ни се Подиграват!!
80
4
 
5
 
! Отговори
уф преди 4 месеца
ще има сиренце за плъхчо
79
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С 400 евра заплата сме си баш европейци
78
3
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Ние се възмущаваме,ама тия предатели си продължават по сценария който им е написан,и хич не им дреме че 99% българи ги мразят!Кучето лае а кервана си върви!Безнаказаност поражда вседозволеност!Долу продажниците!
77
2
 
9
 
! Отговори
Денку Вашингтонски преди 4 месеца
е Велик, НаПрави ни вече ЕвроПеици!
76
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АБЕ ДЕНКОВ ВЕЛИК СИ! КАКВА Е ТАЗИ ГРАНДОМАНИЯ ДЕТО ТЕ Е ОБХВАНАЛА??!!!...АХ,АХ КАКВА УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ!!...
75
3
 
14
 
! Отговори
Готови сме преди 4 месеца
За скон на цените 2.5 пъти! Който оцелее-оцелее, "естествен" подбор!
74
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вкараха ни от ЕС стандарти на строитество - като сламена къщичка: направо на нивото на земята, от леки издухваеми материали направени от нефт и други отрови, с плоски покривни конструкции, за да тече вътре вода и да имат вечна работа по ремонти и реконструкция строителните фирми, врати и стени от стъкло, за да не може да се затопли и да има оборот на електроцентралите, големи офиси, за да се заразяватслужителете на 99% за щастие на фармацията, презастрояване, за да се наводнява по-бързо....
73
16
 
7
 
! Отговори
Академик Ники преди 4 месеца
Много умен човек. Горд съм, че ни е премиер! Интелигентен, ерудиран, възпитан! За мен е чест акад. Ники да ми е премиер!!!!
72
14
 
4
 
! Отговори
ДЕНКОВ ВЕЛИК СИ! преди 4 месеца
ПОКЛОН! НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ИМА ПАМЕТНИЦИ НА ТОЗИ ЧОВЕК И ЛИКА МУ ЩЕ ГРЕЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРО БАНКНОТИ! ПОКЛОН!
71
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуснете материали за стачките в ЕС! Пуснете материали за приемането на ГМО без всякакви защити, без обозначения и етикети , в ЕС. Пишете истината. Не ни натрапвайте техния живот.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много се надявам да нени приближава. Много. Далеч не мисля, че взето като цяло, там е по-добре. Не мисля, че е добре да се живее под наем, например. Нв мисля, че е редно да се изхвърля огромно количестъво годна храна. Не мисля, че трябва да сме дрогирани, колкото там, ощ по-малко - да сме настроени към родителите си като към чужди, Съвсем не мисля, че трябва да затриваме миналото си. не мисля, че техните врагове трябва да са наши врагове. Не мисля, че трябва да ликвидираме истинското изкуство...
69
3
 
4
 
! Отговори
лютив сапун преди 4 месеца
Сапунчо идеолно се справя с отговорностите си , но не като МП , а на наето лице да хвърля димки , да дърдари клищета и мантри , които нямат нищо общо с реалността , но би следвало да въведат населението в заблуждение . Тепърва предстои да го видим този " европейски начин на живот " , който в резултат на алчните безумци от Брюксел съсипали енергетиката и де какво сварят за личните си кариери и облагодетелствани хич няма да е привлекателен , ама хич .
68
4
 
9
 
! Отговори
СВЕТЛОТО УТРЕ преди 4 месеца
СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА - ТОВА Е САМО ЗА УМНИТЕ,КРАСИВИТЕ,С МОЩНИ CV-ТА,А НЕ ЗА ВАС - ТАКА,ЧЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!!!...
67
4
 
13
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Е.аси смешника !
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гъзоBе, българите могат ли свободно без визи да бегат в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
65
4
 
15
 
! Отговори
Пак преди 4 месеца
Лъжа..
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бюджета, който се наложи да се ореже, за да не стане масивен дефицит ...
63
2
 
15
 
! Отговори
Хах преди 4 месеца
Денко, теб и може да те доближава, но това не означава, че това ще важи и за народа, който отново повярва на една сапунисана сглобкова лъжа. Но, както е казано щом един народ е наивен, глупав и заспал толкова векове, то той наистина си заслужава съдбата!
62
2
 
5
 
! Отговори
БеГе Русофили преди 4 месеца
Русняците не ви броят за хора