Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот

"Има как да бъдем финансово отговорни, без това да е за сметка на хората и на бизнеса"
Обновена: 25 яну 2024 15:47 | 25 яну 2024 11:18, Елка Василева
221
Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот
Снимка: архив, БГНЕС

Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С това постановление задаваме правилата, чрез които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики, съобщи премиерът.

Още по темата
Минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева. До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари т.г. Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, припомни Денков.

По думите на министър-председателя значително са увеличени и средствата за здравеопазване.

"Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивното здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път, до 12-и клас по всички основни предмети“, уточни премиерът Денков. Той увери, че правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция и надстрояване на детски градини и училища. „Детските градини остават безплатни, както решихме през 2022 г., което позволява децата да се включат в най-ранна възраст в образователния процес", коментира още той.

"Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините, чрез проекти, които са обявени прозрачно. Тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи", допълни Денков.

Премиерът Денков подчерта, че това са само част от мерките, с които се подпомага развитието на икономиката, подобряването на живота на хората, с фокус върху децата и техните родители, без да се застрашава по никакъв начин фискалната стабилност на държавата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чиновник към МК казва, ча заплатата му е 1130 лева чисто. Това са 630 евро.С тези пари накъде в Европа?
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи да се изцепиш, че с приемане заради примане на еврото ще имаме европейски начин на живот е тежка форма на олигофренизъм и тотално скъсване с реалността!!!
99
3
 
14
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 3 месеца
ЕЙ ДЕНКОВ : ИСКАМ 7000 ЕВРО ЗАПЛАТА ЗА ДА СЪМ ПО-БЛИЗО ДО ЕВРОТО
98
3
 
19
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 3 месеца
Уж дърт мъж, а приказва като комсомолски секретар...
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Др.денков ,аз съм с 269 евро пенсия,и аз ли съм към еврото.
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ех Денкоооо, ще раждаме в епруветки, ще живеем в пластмаса, ще се храним с гмо и ще имаме европейски бюджет. Направо сте уникални. Браво на сглобката от уплашени крадци, които бяха оставени да крадат за да могат сега "господарите" на правителството да ви държат на каишка и да ви казват какво да правите. Ние си ви знаем, а ще ви познаем
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма валута която да ти вдигне стандарта . Стандарт се вдига с икономически решения в политиката. Да си кажат честно че просто искат евро вместо левови заплати в НС . Влизаме в еврозоната и край на високите сметки за ток , вода , парно, стоки .. ???? Как въобще някой "продава" такава идея на хората???? Кой ще е съгласен да работи на загуба? Просто ЕС има нужда от нови народи да помагат с инфлацията от ковид , санциите към Русия (които работят *** друг път ), и краха на социалните им системи от бежанците !Просто ще влезем да плащаме заемите на другите в еврозоната!
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврозона - след 2027 г. , ако тогава всъщност има Еврозона. Нацистите идват на власт в Европа вследствие на милионите *** , които я наводниха. Идва война ...
93
3
 
12
 
! Отговори
ДЕНКОВ ДЕНКОВ преди 3 месеца
ОДВА ГОЛЯМА ВОЙНА НИ ЩЕНГЕНЯ ЩЕ ВИДИМ НИ ЕВРОТО
92
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко Русофилчета вие евро няма да видите
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сорос Денков! Бъдете проклети всички слуги на ДАВОС!
90
1
 
13
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ преди 3 месеца
ТЪКМО СЕ ДОБЛИЖИХМЕ ДО КОМУНИЗМАИ ТОЙ СЕ ИЗПАРИ И ПОСЛЕ ГО ОПЛАКВАХМЕ НА СВЕЩИ В КЪЩИ
89
2
 
16
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 месеца
Денков, Денко-о-о-о-в, как може да си такъв академик?
88
2
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 3 месеца
Евракиса няма да ни направи европейци, но Денкажа няма как да го знае.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НИКАКВО ЕВРО! ЩЕ ГИ ЗАКОПАЕТЕ СЪВСЕМ, Б О К Л УЦИ!
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нови избори! Веднага!
85
0
 
8
 
! Отговори
до 93 преди 3 месеца
ти май наистина си абсолютен ке-леш!
84
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
че аз преди 22 г. вземах в германия 1200 ойро заплата, бе!...тука сме на изживяване! ще ми дрънкат за шенген! "на гол тумбак, чифте пищови"
83
4
 
25
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
КАКЪВ Е ТОЯ ЕВРОПЕИСКИ НАЧИН НА ВИВОТ КЪМ КОИТО НИ ВОДИТЕ БЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НАГЛИ? ДА НЯМАТ ХОРАТА ГРОШ В ДЖОБОВЕТЕС ДИГИТАЛНИ ПАРИ ПРИ КОЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ ПО РЕШЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.ВСИЧКИ ДА БЪДАТ ВСЯЧЕСКИ ЗАВИСИМИ И СЛЕДЕНИ.НЕ НА ЕС. И НАТО.ВЪН АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.СОБСТВЕН ДОБИВ НА ЗЛАТО,СТИГА СА НИ КРАЛИ КАНАДЦИТЕ.
82
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Мухаха... Че то работещите у нас живеят по-добре от европейците.