Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект

Засега той се опитва да трупа политически капитал
115
Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега тенденцията за спад в подкрепата към правителството е спряла. Има стабилизация, но на ниски нива. Малко над една пета от всички запитани декларират положителна оценка за работата на този кабинет, като само симпатизантите на ПП-ДБ изглеждат в голямото си мнозинство позитивно настроени към правителството. Електоратът на ГЕРБ изглежда по-разколебан в оценката си, но и там положителното мнение все пак преобладава с малко, коментира политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд" пред „24 часа“ по повод последното социологическо проучване на агенцията.

Според него електоралната картина също изглежда стабилна, но продължава трендът все по-малко хора да заявяват участие в изборите – ако днес има нови, ще имаме още по-ниска от и без това рекордно ниската активност на последните два парламентарни вота.

Още по темата

Дори и да има напрежение около смяната на някои министри, това няма да застраши живота на този кабинет, смята той.

„Причините са най-малко четири. На първо място – нито един от партньорите няма интерес от нови избори. При предсрочен вот нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПП-ДБ ще имат по-висок резултат в сравнение с последните избори. Като при ПП-ДБ очакванията са за по-нисък. На второ място – нито една от управляващите партии няма алтернативен партньор, с който да може да направи нова “сглобка”. На трето място - нови избори отварят вратата за поява на нов политически субект, който може да размести малко или много електоралните пластове, което си е риск за формациите, които подкрепят сегашното управление. И на четвърто място, но не и по значение – в следващите няколко месеца предстоят ключови назначения за попълване на регулаторите. Голямата част от тези позиции са с твърд мандат от по няколко години. Това са властови позиции, които надали някой от сглобката иска да пренебрегне“, обясни Ганев.

Според него няма съмнение, че има сериозен потенциал за нов политически субект.

„Това се вижда не само от електоралните изследвания, но и от избирателната активност. Замислете се – на последните и предпоследните избори излязоха да гласуват малко над 2 милиона и 600 хиляди души, при положение че активността на парламентарни избори средно в последните 2 десетилетия е била около 3,5 милиона. Политическата алтернатива обаче няма да дойде от проруско или антиевропейско пространство. Българинът не е склонен да се довери на радикална, антисистемна опция“, коментира той.

„Новото ще се търси пак на полето на консенсуса за ЕС и НАТО, но с нюанси. Под нюанси имам предвид следното: генерално съгласие със западната ни принадлежност, но с особено мнение по въпросите, свързани с миграцията, затварянето на въглищните централи и войната в Украйна. Радев дава вече заявки за това поле, но при него основно предизвикателство е в точното времево позициониране – ако има парламентарни избори, преди да му е свършил мандатът, дали може да се очаква някакво по-рязко действие от негова страна? Или ще остане на поста до края на мандата, каквото и да се случва?“, каза Ганев.

Според политолога президентът Румен Радев с действията, насочени срещу мнозинството в парламента, се опитва да трупа политически капитал, за да представи себе си за потенциална алтернатива, оставяйки парламентарната опозиция с второстепенна роля.

„Същото правеше и по време на първия си мандат, когато се превърна в основна опозиция на третия кабинет на Борисов. Но това кога ще може да представи реална алтернатива като партиен проект не зависи само от него. Радев не може да събори този кабинет и да предизвика нови избори в удобно за него време. Това зависи от партиите от мнозинството, а те ще опитат да направят така, че да не е в негова изгода“, обясни Ганев.

„Партия на Радев би гледала най-вече към негласуващите, защото там има най-голям потенциал. Това няма да бъде лесна задача, защото част от тези хора са трайно дистанцирани от политическия процес. Иначе от познатите ни партии най-голяма заплаха от проект на Радев трябва да чувстват БСП, “Възраждане” и “Левицата!”. Радев ще атакува електорално именно в това поле“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: радевДимитър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 2 месеца
Радко заби на на Нинова и едва не изпадна от парламента. Благодарение на него БСП е пета. Същото го чака и Костадинов. Храни куче да те лае, и да ти разбие партията.
88
1
 
4
 
! Отговори
Васко преди 2 месеца
Летеца е голямата грешка на лявата политика в България. Днес всичко е турлю гювеч и докато не си го изядем оправяне няма.
87
3
 
0
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Абе, Мите, че си мижетурка-политол(р)ог на политическа софра е повече от ясно. Вчера Герб-софра, днес"сглобка"(ППДБ)-софра, Докога ще я караш така и ще ни поднасяш анални анлизи? "Политолог"-*** като тебе гладен не остава! Ставаш смехурко с тези твои "проповеди" за Президента.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мистър Лафка колко пари ди даде за да напишеш това?
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иванчо, защо всички бягат на Запад? Иванчо веднага отговорил: За да разширяват ареала на ЛГБТ общностите, госпожо. Добре Иванчо, а има ли нови страни в този ареал? Отговорът пак бил моментален: Да госпожо, това са Швеция и Финландия. Браво Иванчо. Видяхте ли деца какъв евроатлантик си имаме в класа! Вземайте пример от него! Марийке ти ако не вземеш пример от Иванчо, ще си останеш в групичката на калпазаните, разбра ли? Да госпожо, казала Марийка, аз много обичам Иванчо и съм навсякъде с него. Браво Марийке! Видяхте ли деца, всички трябва да са като Марийка и Иванчо.
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев ще разглоби сглобената с толкова труд и усилия некоалиция от петата колона на Русия и Митрофанова в България и нашият многострадален народ ще се качи на бързият евроатлантически влак за Брюксел и ще успее да вземе последният полет за Вашингтон. Радев ще бъде единственият президент в историята ни с трети мандат, който по ирония на съдбата ще му бъде осигурен от мнимите(лъжливи) русофоби-краваророби-българофили! РАДЕВ Е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ!
83
4
 
2
 
! Отговори
777 преди 2 месеца
скрий се руска подлого.....
82
1
 
6
 
! Отговори
КАНДИДАТЗАТВОРНИЦИ. преди 2 месеца
ЧЕРЕПА ПРАВИ ПАРТИЯ.. РАДЕВ ПРАВИ ПАРТИЯ.. ГЕШЕВ ПРАВИ ПАРТИЯ......
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен.. 64...ПОЛУЧАВАШ :СЛАБ 2..ПО ИСТОРИЯ......КРИМ Е АНЕКСИРАН ОТ РУСИЯ ЧАК ПРЕЗ 18 ВЕК......РУСКАТА ПРОПАГАНДА НА РАДЕВ И СИЕ Е МНОГО ЗЛЕ.!!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВСЪЩНОСТ МОЖЕ НО НЕ ИСКА
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искате ли да се хванем на бас, че тази година Радев, Тончев и компания ще избягат в Урал?
78
4
 
2
 
! Отговори
до каквото и даПишат преди 2 месеца
Решение на какво? Коста и Възраждане не могат да си вържат лъжите за 24 часа. Всеки ден нещо което са казали бива разпарчатосано. Плюс това са долни ***, ще ни закопаят там, от където не 35, а 75 години няма да можем да излезем
77
8
 
7
 
! Отговори
Каквото и да пишат преди 2 месеца
Единственото решение се оказва Възраждане със или без Костадинов!
76
2
 
5
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
Малко над една пета от всички запитани декларират положителна оценка за работата на този кабинет, като само симпатизантите на ПП-ДБ изглеждат в голямото си мнозинство позитивно настроени към правителството. . . . . . Явно доказателство, че хората са опростели, щом обичат да ги товарят! Няма да цитирам Ботев, защотo е вече забранен!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоа кабинет много стабилен. Незаменим. Нали обслужва посолството, няма как да е иначе. А за Митрофанова напоследък нищо се не чува. Че и Путин нещо го заметохте под килима. Радев е основната тревога на посолството.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който не глаусва гласува за статуквото и Пеевски. системата е така направена дори и целия народ да не гласува, ако си гласуват само пеевски, киро и борисос с три гласа ще си направят правителство и прламент.трябва да се галасува масово, това ,че нямало алтернативи са глуспости, има всеки път по 30 партии участинци на изборите, пуснете няма занчение з акой , важното е да се гласува иначе няма промяна
73
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
До 75. Така не става, вдигат полиция и жандармерия срещу народа и всичко "угасва". Става с военен преврат!
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм гласувала на парламентарни от 10 години, не защото не ме интересува политическия живот, а защото НЯМА ЗА КОЙ. Само излагации - Бойко и секс скандали, корупция, Пеевски, сега тия лъжливи комични същества от Възраждане. Ако Радев направи партия ще гласувам.
71
5
 
14
 
! Отговори
Хмм... преди 2 месеца
Не знам за Радев, но ако този народ благоволи да се събуди, нито говоренето срещу Радев, нито посолството, могат да спасят и кабинета на академик *** и самите сглобки. Но точно на това разчитат те, на дълбокия непробуден сън и апатия към всичко от страна на българите!
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей голямо пране на Гумен радев преди евроизборите по нареждане на посолството, да не забаравяме кой въведе зеленяи сертификат, спря евтиния газ от газпром, подписа за гешев без да се бави, спря рефрендума за еврото, можеше с него указ да го допусне. Кирос, Денков и Асен кой ги доведе-гемения. Американския посленник кой похвали наскоро-гумения.