Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект

Засега той се опитва да трупа политически капитал
115
Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега тенденцията за спад в подкрепата към правителството е спряла. Има стабилизация, но на ниски нива. Малко над една пета от всички запитани декларират положителна оценка за работата на този кабинет, като само симпатизантите на ПП-ДБ изглеждат в голямото си мнозинство позитивно настроени към правителството. Електоратът на ГЕРБ изглежда по-разколебан в оценката си, но и там положителното мнение все пак преобладава с малко, коментира политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд" пред „24 часа“ по повод последното социологическо проучване на агенцията.

Според него електоралната картина също изглежда стабилна, но продължава трендът все по-малко хора да заявяват участие в изборите – ако днес има нови, ще имаме още по-ниска от и без това рекордно ниската активност на последните два парламентарни вота.

Още по темата

Дори и да има напрежение около смяната на някои министри, това няма да застраши живота на този кабинет, смята той.

„Причините са най-малко четири. На първо място – нито един от партньорите няма интерес от нови избори. При предсрочен вот нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПП-ДБ ще имат по-висок резултат в сравнение с последните избори. Като при ПП-ДБ очакванията са за по-нисък. На второ място – нито една от управляващите партии няма алтернативен партньор, с който да може да направи нова “сглобка”. На трето място - нови избори отварят вратата за поява на нов политически субект, който може да размести малко или много електоралните пластове, което си е риск за формациите, които подкрепят сегашното управление. И на четвърто място, но не и по значение – в следващите няколко месеца предстоят ключови назначения за попълване на регулаторите. Голямата част от тези позиции са с твърд мандат от по няколко години. Това са властови позиции, които надали някой от сглобката иска да пренебрегне“, обясни Ганев.

Според него няма съмнение, че има сериозен потенциал за нов политически субект.

„Това се вижда не само от електоралните изследвания, но и от избирателната активност. Замислете се – на последните и предпоследните избори излязоха да гласуват малко над 2 милиона и 600 хиляди души, при положение че активността на парламентарни избори средно в последните 2 десетилетия е била около 3,5 милиона. Политическата алтернатива обаче няма да дойде от проруско или антиевропейско пространство. Българинът не е склонен да се довери на радикална, антисистемна опция“, коментира той.

„Новото ще се търси пак на полето на консенсуса за ЕС и НАТО, но с нюанси. Под нюанси имам предвид следното: генерално съгласие със западната ни принадлежност, но с особено мнение по въпросите, свързани с миграцията, затварянето на въглищните централи и войната в Украйна. Радев дава вече заявки за това поле, но при него основно предизвикателство е в точното времево позициониране – ако има парламентарни избори, преди да му е свършил мандатът, дали може да се очаква някакво по-рязко действие от негова страна? Или ще остане на поста до края на мандата, каквото и да се случва?“, каза Ганев.

Според политолога президентът Румен Радев с действията, насочени срещу мнозинството в парламента, се опитва да трупа политически капитал, за да представи себе си за потенциална алтернатива, оставяйки парламентарната опозиция с второстепенна роля.

„Същото правеше и по време на първия си мандат, когато се превърна в основна опозиция на третия кабинет на Борисов. Но това кога ще може да представи реална алтернатива като партиен проект не зависи само от него. Радев не може да събори този кабинет и да предизвика нови избори в удобно за него време. Това зависи от партиите от мнозинството, а те ще опитат да направят така, че да не е в негова изгода“, обясни Ганев.

„Партия на Радев би гледала най-вече към негласуващите, защото там има най-голям потенциал. Това няма да бъде лесна задача, защото част от тези хора са трайно дистанцирани от политическия процес. Иначе от познатите ни партии най-голяма заплаха от проект на Радев трябва да чувстват БСП, “Възраждане” и “Левицата!”. Радев ще атакува електорално именно в това поле“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: радевДимитър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо най-притеснени от партия на президента са от БСП, ИТН и Възраждане? Дали защото осъзнават че техните избиратели ще отидат при партията на Радев?? Избирателите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС никога няма да гласуват за Радев. Радева партия ще нанесе удар по опозицията, не по управлявашата сглобка.
48
4
 
7
 
! Отговори
Избирател Пп преди 3 месеца
Успяха яко да изпьрзалят избирателите си за да бетонират -герб/дпс
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственият ни нормален политик в управлението на държавата не се кани да събаря без друго изгнилото парашутно посолствено правителство. Всички сме наясно, че то се крепи от посолството, а от там и магарета да са в него, няма да позволят да ги пуснем да пасат.Понеже друго не могат.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В НАЧАЛОТО ТЕ НОСЕХА БЪЛГАРИЯ В СЪРЦАТА СИ ПОСЛЕ СТАНАХА- ЛЪЖЦИ, ШАРЛАТАНИ , АМАТЬОРИ- ПОМНИТЕ ЛИ КОИ СА ТЕ
45
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев е най-деструктивният президент досега!
44
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Радев дори не си е представял , че - пп ще изпере мръсните *** на - герб/дпс , както и никой от малкото им избирателиМакар да бе ясно - ристе и - дб винаги са били патерица на гербМаджо плаща -още като реформаторски блок здраво крепяха герб
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички ли бачкате
42
7
 
9
 
! Отговори
Герен преди 3 месеца
ИЗНЕРВЕН... ТО НЕГОВИТЕ ПРОТЕЖЕТА ДРУГИТЕ ПЕПЕДЕРЕЙЦИТЕ СЪЗДАДОХА НЕЩО. ЕДНА ГОЛЯМА ПЕРАЛНЯ.И ДО ТАМА СЕГА РАДЕВ САМ ЩЕ ТРЯБВАДА СИ ПРАВИ ПАРТИЯ АКО ИСКА ДА СПЕЧЕЛИ.БОЛШЕНСТВОТО ОТ НАРОДА Е СЪС НЕГО.ДРУГИЯ НАЧИН Е ПРОВАЛ.
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чудя се..АМИ НЕ СЕ ЧУДИ- ТАКАВА МИЗЕРИЯ Е НАЛЕГНАЛА ТЕКСАС, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ НА ПЪЛЧИЩА ОТ САЩ И БЯГАТ В БОГАТО МЕКСИКО- КУБА НЕ МОЖЕ ДА СИ ОПАЗИ ГРАНИЦИТЕ НАХЛУВАТ БЕДНИ И ОКЪСАНИ ЯНКИ С ЛОДКИ ЕДНОДРЪВКИ- А НА ГРАНИЦАТА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ ЧАКАТ БЕДНИ И ФАЛИРАЛИ ЕВРОПЕЙЦИ- СЪЩОТО БИЛО И НА ГРАНИЧНИТЕ ПУНКТОВЕ С РУСИЯ- ТАМ СЪЗДАЛИ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА БЕЖАНЦИ ОТ БЕДНА ЕВРОПА. МАГАЗИНИТЕ ПЪЛНИ С ХРАНИ, АМА ТЕ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ КУПЯТ- ЗАПЛАТИ ПО 380ЛВ/1200ЛВ- МИЗЕРИЯ ГОЛЯМА
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искахте да кажете "некабинета".
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев може да изкара някакви и да ги пусне в калта на политиката да се борят. Спри няма да излезе да каже, че стои зад тях. А тук някои очакват да подаде оставка и да прави партия? Той има осигурен мандат до 2027, имунитет и може само да критикува от президентството. Да не е луд да подава оставка за да се плюе с Делян, Нинова и Бойко? Той е страхлив. С йотова хубави пари свалиха за десет години там. А какво свършиха? Хайде, вие, които ги харесвате кажете. Аз не се сещам.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От сглобката имат най-голяма нужда от нова партия на президента. Такава партия ше дръпне гласове предимно от опозицията. Избирателите на Възраждане, ИТН, БСП предимно ще гласуват за партията на президента. Така опозицията ще е още по раздробена и хилава. Възраждане вече няма да са трети, а ще паднат доста надолу.
37
3
 
6
 
! Отговори
Герен преди 3 месеца
ТО НАЛИ ТОЛКОВА ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ СЪСТАВИЛИТЕ КАБИНЕТА.1/5ОТ ИМАЩИТЕ НА ГЛАС. ДРУГИТЕ 4/5 ГИ НЕ ЩЪТ. АГЕНЦИИ...??!!?.
36
7
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 3 месеца
Нищо не се пише за тексас и още доста щати - скочили против байдьнЩо така
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, то било партиен проект, не протест. Радев не се вписва нещо в евроатлантическия проект, но късно загряхте и сега ко паим?
34
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Като изкарат - платените протестиращи , по стара традицияНпо тата сега като спечели - тръмпИ кокоранковците излитат с200Бяха удобни на байдьн но едва ли ще са за тръмп
33
9
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
Гадеф е гнусен, злобен, подъл некадърник и няма никакъв шанс. Нали го видяхме колко може.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие разбирате ли каква уникална тъпня сте написали? Радев няма партия и какъв партиен протест? Поне мислете като пишете.
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напред, господин Президент!
30
9
 
4
 
! Отговори
Ганев греши! преди 3 месеца
Тук има една невярна теза на автора "...до края на мандата, каквото и да се случи". Ганев не си дава сметка, че веднага след кървавия край на войната в Украйна, когато родните путинисти ще трябва да преминат в нелегалност, ако искат да се спасят от ударите на закона...