Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект

Засега той се опитва да трупа политически капитал
115
Радев не можел да събори кабинета в удобно за него време дори с партиен проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега тенденцията за спад в подкрепата към правителството е спряла. Има стабилизация, но на ниски нива. Малко над една пета от всички запитани декларират положителна оценка за работата на този кабинет, като само симпатизантите на ПП-ДБ изглеждат в голямото си мнозинство позитивно настроени към правителството. Електоратът на ГЕРБ изглежда по-разколебан в оценката си, но и там положителното мнение все пак преобладава с малко, коментира политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд" пред „24 часа“ по повод последното социологическо проучване на агенцията.

Според него електоралната картина също изглежда стабилна, но продължава трендът все по-малко хора да заявяват участие в изборите – ако днес има нови, ще имаме още по-ниска от и без това рекордно ниската активност на последните два парламентарни вота.

Още по темата

Дори и да има напрежение около смяната на някои министри, това няма да застраши живота на този кабинет, смята той.

„Причините са най-малко четири. На първо място – нито един от партньорите няма интерес от нови избори. При предсрочен вот нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПП-ДБ ще имат по-висок резултат в сравнение с последните избори. Като при ПП-ДБ очакванията са за по-нисък. На второ място – нито една от управляващите партии няма алтернативен партньор, с който да може да направи нова “сглобка”. На трето място - нови избори отварят вратата за поява на нов политически субект, който може да размести малко или много електоралните пластове, което си е риск за формациите, които подкрепят сегашното управление. И на четвърто място, но не и по значение – в следващите няколко месеца предстоят ключови назначения за попълване на регулаторите. Голямата част от тези позиции са с твърд мандат от по няколко години. Това са властови позиции, които надали някой от сглобката иска да пренебрегне“, обясни Ганев.

Според него няма съмнение, че има сериозен потенциал за нов политически субект.

„Това се вижда не само от електоралните изследвания, но и от избирателната активност. Замислете се – на последните и предпоследните избори излязоха да гласуват малко над 2 милиона и 600 хиляди души, при положение че активността на парламентарни избори средно в последните 2 десетилетия е била около 3,5 милиона. Политическата алтернатива обаче няма да дойде от проруско или антиевропейско пространство. Българинът не е склонен да се довери на радикална, антисистемна опция“, коментира той.

„Новото ще се търси пак на полето на консенсуса за ЕС и НАТО, но с нюанси. Под нюанси имам предвид следното: генерално съгласие със западната ни принадлежност, но с особено мнение по въпросите, свързани с миграцията, затварянето на въглищните централи и войната в Украйна. Радев дава вече заявки за това поле, но при него основно предизвикателство е в точното времево позициониране – ако има парламентарни избори, преди да му е свършил мандатът, дали може да се очаква някакво по-рязко действие от негова страна? Или ще остане на поста до края на мандата, каквото и да се случва?“, каза Ганев.

Според политолога президентът Румен Радев с действията, насочени срещу мнозинството в парламента, се опитва да трупа политически капитал, за да представи себе си за потенциална алтернатива, оставяйки парламентарната опозиция с второстепенна роля.

„Същото правеше и по време на първия си мандат, когато се превърна в основна опозиция на третия кабинет на Борисов. Но това кога ще може да представи реална алтернатива като партиен проект не зависи само от него. Радев не може да събори този кабинет и да предизвика нови избори в удобно за него време. Това зависи от партиите от мнозинството, а те ще опитат да направят така, че да не е в негова изгода“, обясни Ганев.

„Партия на Радев би гледала най-вече към негласуващите, защото там има най-голям потенциал. Това няма да бъде лесна задача, защото част от тези хора са трайно дистанцирани от политическия процес. Иначе от познатите ни партии най-голяма заплаха от проект на Радев трябва да чувстват БСП, “Възраждане” и “Левицата!”. Радев ще атакува електорално именно в това поле“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: радевДимитър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев не може,засега,но народът може.
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев нищо не може освен да надува мегафона Решетников ни каза що за марионетка са ни инсталирали
67
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Висок пилон за милион и разпрано знаме се вее като *** Толкова си може пилота да избива комплекси и злобно да съска
66
8
 
6
 
! Отговори
Как преди 3 месеца
...се познават предателите..."Чий е Крим"? Нашият побърза да се наведе и да демонстрира сервилност, още преди никой да го е питал! Дори Вучич , Иран , и Ердоган заявиха, че Крим не е руски! Ким Чен Ун , Мадуро и Асад не ги броим!
65
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Радев изплува из уютната дупка, след като го заплашиха че ще му бръкнат в ...Кеша! За да го нарече така Пеевски е ясно едно...Че доказателствата тепърва ще излязат наяве! Радев е сготвен, затова бълва злоба и заплашва! Пече се само на бавен огън, и трябва да си плати за всички поразии,които стовари на държавата!
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До РАБОТИ ЛИ РАДЕВ..??Много точна е позицията на Радев за Специалната военна операция във Украйна . Крим е бил винаги руски от векове за векове. И няма как да е друго щом там е град Севастопол град герой на Русия и в който са разположени ВМС на цяла Русия.Операцията я започнаха банеровците фашисти още 2014 година с избиването на невинни хора в Донецк и Лугаанск в това число бяха запалени живи българи в профсъюзният дом в Одеса . Това за теб дивако нищо ли не означава и как Путин да остави това
63
8
 
6
 
! Отговори
ЩЕ ГО ПОМНЯ РАДЕВ преди 3 месеца
2 ДОМАТА, 1 ХЛЯБ, 1 Л ПРЯСНО МЛЯКО- 20ЛВ- МЕРСИ АМА НЕ
62
5
 
6
 
! Отговори
ЩЕ ГО ПОМНЯ РАДЕВ преди 3 месеца
САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ИНПЕКСОВА ПРАВИ ИНФЛАЦИЯ НАД 27% И ПАК ГЕРБ ВИНОВНИ ЩОТО СЕ РЕДИЛИ ПО ПАРТИЙНОМУ ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И НАПОМПАЛИ ИНФЛАЦИЯТА
61
8
 
4
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
До 51.Не забравяй че точно ПП бяха проект на Радев. Много от техните избиратели също ще подкрепят нова негова партия. Именно ПП се притесняват най-много от това, защото излъгаха избирателите си, декларираха че ще "чегъртат" ГЕРБ и хората гласуваха за тях точно заради това, а в крайна сметка направиха сглобка. ДБ също разочароваха много хора, и те ще изгубят вот. Само ГЕРБ и ДПС вероятно няма да изгубят избиратели. Всички останали имат основание да се притесняват, БСП също.
60
6
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 3 месеца
Баш президент и патриот е този и винаги за България е работил ***. Лошото на Радев според обитаци като теб е че не се продаде на краварите и не е крадец защото никой не каза Радев окраде това или онова . А дали ще прави партия това си е негов проблем защото направи ли я европедалите ще изчезнете от хоризонта на управлението. Дори и да е за Путин лошо ли е ***? И Орбан е за Путин и цяла Унгария го обича и 30 години ще го избира понял ли дурак на руски казано от баш русофил като мене.
59
9
 
8
 
! Отговори
РАБОТИ ЛИ РАДЕВ..?? преди 3 месеца
КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ..??.... ТРЯБВА ДА Е ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА. И КАКВО МУ Е ЛИЦЕТО?.. ГРОЗНО - ОПОЗОРИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ С ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ВОЙНАТА И ЗА ВИНАТА НА РУСИЯ
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
20.10.2020Г- ИЗРИТАХА ЮМРУКА ОТ ТАЛИН- БИЛ КОНТАКТЕН С ДЕСА- НО ТОЙ ТВЪРДИ ЧЕ КОВИД Е МАНИПУЛАЦИЯ, НА ЛЕТИЩЕТО ОБВИНЯВА ГЕРБ- ТЕ СЕ ОБАДИЛИ ДО ТАЛИН ЧЕ Е КОНТАКТЕН
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам и позор за България е този! Не бих го нарекъл човек. Президент на България лобираш в полза на чужда държава и чужд народ! Държавен изменник, най- вероятно и шпионин от най-високо ниво! Всичко до момента каквото е направил и прави е антибългарско! Не виждате ли? При очакваната война на НАТО с Путин в края на 25г съм сигурен че този псевдобългарин първи ще застане на Дуранкулак с питка да посреща "освободителите".... партия щял да ми прави.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До БългаринаЗ И ЖИВ ЕВРОПЕЕЦ НЕ СЪМ ВИДЯЛ- ОБАЧЕ ВИЖ БЪЛГАРИ В ЕВРОПА НАД 2 000 000 - АМИ КАЗВАТ НАМИРАТ РАБОТА И ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ- В КОМИ НЕ ИСКА НИКОЙ ДА ХОДИ- КАЗВАТ ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ИМАЛО МНОГО РУСНАЦИ ИЗБЯГАЛИ ОТ СТРАХ ОТ ВОЙНАТА И МИЗЕРИЯТА.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички ли бачкате
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАКВА ЛИ ЩЕШЕ ДА Е СЪДБАТА ДНЕС НА БЪЛГАРИЯ АКО ОНИЯ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ СЕ БЯХА ПОДАЛИ НА СТРАХА ОТ ВИРУСА НА МАНИПУЛАЦИЯТА- ТОЙ СЪБИРА ХИЛЯДИ НА ШИПКА НА 3 МАРТ 2020Г КАТО ТВЪРДИ ЧЕ КОВИД Е МАНИПУЛАЦИЯ, ПОСЛЕ В ДЕНЯ КОГАТО ЕК СЪОБЩАВА ЧЕ БГ Е ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ВДИГА ЮМРУК А НЕГОВИТЕ ОЛИГАРСИ ПЛАЩАТ ЗА ДА МОГАТ ХИЛЯДИ ПО ПЛОЩАДИТЕ ДА СИ РАЗМЕНЯТ ВИРУСИТЕ НА КОВИД АМА БЪЛГАРИНЪТ ВЗИМА *** ОТ ПРОТЕСТА И ТИЧА НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ- УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, А ГЕРБ СИ ИЗКАРВАТ МАНДАТА.
53
8
 
7
 
! Отговори
До Българин преди 3 месеца
Не цапай името българско. Колонизаторите от САЩ не е нужно да ти висят пред колибата, за да обират ресурсите на България и да нанасят непоправими щети на държавата. Но ти с тоя детски тRолски акъл или не схващаш обикновени истини, или от центовете ти се затварят очите за тях.
52
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Аз жив американец не съм виждал в България, а Копейките все реват, че някой ни е "окупирал"! Докато един от руската Дума се хвалеше,че Черноморието вече ни е купил, щял и останалото да купи! Тъй наречените "фили", отдавна са продали своя "патриотизъм" за жълти копейки!
51
11
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 3 месеца
Ако са тия, дето изпълняват посолствени поръчки последните 15 години - те никога не са носили България в сърцата си. От самото начало са просто една пошла продажна пасмина на заплата към колонизатора САЩ. Ни сърца, ни очи имат те.
50
10
 
13
 
! Отговори
...! преди 3 месеца
До Радев може...Не е вярно ,че нищо не е свършил ! Много бели направи! Качи инфлацията до небесата и ни отдалечи.от Еврозоната! Превърна границата в разграден двор, та още се молим за Шенген! Постигна международна изолация/излагация/ с изцепките си ,и опорочи изборния процес с "алабалата"! Нищо при Радев не е нормално , затова и "плаши"!