Нинова към депутатите: Да подпишем 240 молби за иск срещу мобилните оператори

Скокът на цените бил, защото държавата отсъства
30
Нинова към депутатите:  Да подпишем 240 молби за иск срещу мобилните оператори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава. И това е така, защото няма държава. Защото те се чувстват безнаказани. Защото институциите са блокирани и не взимат съответните мерки, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че първият опит да бъдат повишавани цените с ръста на инфлацията беше направен през 2022 г. в предишното правителство ”Петков”.

„Тогава спряхме увеличението с две години, и то назад. Като тогавашният председател на КЗП и аз като министър издадохме заповеди, те бяха обжалвани от мобилните оператори в съда и на две инстанции съдът потвърди нашата правота, и спря онова увеличение. Разказвам ви го, за да илюстрирам, че когато искаш да решиш един проблем – можеш. Ако искаш – намираш начин. Ако не искаш – намираш оправдание. Сега отново се повтаря тази история с увеличаването на цените. Поставихме за пръв път въпроса на министър-председателя Денков преди месец и повече, тук от трибуната на НС. Отговорът му беше, че това са правилата на пазарната икономика. Но, това не е пазарна икономика, това е злоупотреба с олигополно положение, изкривена пазарна икономика. Това е натиск към клиентите и закрепостяването им без никаква защита от страна на държавата на техните потребителски права. Това в никакъв случай не е справедлива пазарна икономика, защото същите и други оператори в европейски държави нямат такива клаузи в договорите си. Защо там може по един начин, а в европейска България – не може?“, каза тя в декларация от името на ПГ на БСП.

Според нея Комисията за защита на потребителите (КЗП), легитимният орган, който трябва да се справи с този проблем, не работи.

„Тя е блокирана. Защото два доклада, изготвени от Комисията, председателят отказва да ги обсъжда в колективния орган. Пред икономическата комисия в НС и подкомисията за потребителите този нагъл човек заявява, че трябва да се поддържа мек подход към мобилните оператори, двамата му заместници – в комисия и в парламента, заявяват, че нищо не знаят от това, което председателят им говори. А те тримата трябва да вземат решение, те оспорват неговите действия. И си представете в какво състояние е КЗП: подготвени доклади за мобилните оператори не тръгват, ръководството не знае какво правят, баш ръководителят иска да се разберат с мобилните оператори. Тук, може би, ще се сетите защо намеквам за някакви други взаимоотношения, извън законовите.

Това е отговорност на министър-председателя. Комисията за защита на потребителите в момента е изпразнена от съдържание. Служебният кабинет незаконно уволни предишния легитимен състав. Те водят дела, служебният кабинет назначи този състав, този министър-председател не иска и не може да го уволни. Не знам защо. Да се върне предишният легитимен състав, който работеше абсолютно отговорно и може да се справи с този проблем, защото вече го е правил. Премиерът бездейства през това време и не назначава нова комисия. Хората са изоставени без защита срещу силните на деня и са принудени наистина да се чувстват закрепостени: да плащат неустойки, ако се откажат от договора, да подписват неравноправна клауза, че ще им се вдига всяка година с инфлацията таксата. Която съдът в Пловдив преди две седмици обяви за неравноправна! Съдът! Т.е. има основания за това“, посочи Нинова.

Според нея решението е спешна смяна на Комисията за защита на потребителите. Освен това трябва да се сезира КЗК – органът, който може да се произнесе дали има олигополно положение и злоупотреба с неравноправни клаузи спрямо българските граждани.

„Призовавам депутатите – всички да подадете по една молба за колективен иск, ако смятате, че мобилните оператори нарушават правата ни. Много символично ще връча по една такава на председателя на Народното събрание, на министър-председателя, а на вас - ще пуснем в пощенските кутии. Пуснете по една такава молба, ако наистина сте толкова твърди, колкото на думи, че трябва да се справим с онези монополи и онези гиганти, които тормозят българския народ. Ние ще ви ги пуснем в кутиите, след това ще очакваме да ни ги върнете и ще видим какъв ще е резултатът - кой наистина иска да се бори с това явление в защита на българските граждани и кой в защита на лобистки интереси. Но, представете си ефекта, колеги - 240 депутати подадоха колективен иск срещу мобилните оператори! Само този сигнал вижте как ще звучи. Ако наистина сте убедени, че така трябва“, призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 22.02.2024 г. получих съобщение от А1, че от 01.03.2024 г. ще индексира месечните такси с 9,5%. Въпреки всичко таксите ще ги увеличат. Другите мобилни оператори ги увеличиха от 01.01.2024 г.
22
2
 
1
 
! Отговори
ИСК СРЕЩУ ПУТИН преди 1 месец
ЗА УБИЙСТВОТО НА ХИЛЯДИ НЕВИННИ... ЩЕ ПОДПИШЕ ЛИ НИНОВА?
21
1
 
1
 
! Отговори
малииииииии преди 1 месец
просълзих се от загрижеността на нинова към българския народ ,,,,,, ох
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Действайте вече, стига празни приказки. Получих вече sms за увеличение с 9,5
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос като за 240 депутати пред мобилните оператори: Включва ли цената на услугите блокирането на телевизии и всякакви новини от Русия? Ако да, кои са скритите "партньори", при които отиват част от парите ни? А колко ни струва на всеки от нас прекомерните реклами в телефоните, например, и затова ли напират за неограничен интернет?
18
0
 
4
 
! Отговори
Народна мъдрост : преди 1 месец
"Гарван на гарван око не вади!"
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво.Кажи за комисионните.
16
2
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Днас получих съобщение от А1 - вдигат с 9,5% цените от 1 март. Виваком вдигнаха с 4,7% . Що за наглост ? Нали инфлацията ,обявена от НСИ е една ,защо А1 вдигат двойно цените? Наглостта им е безкрайна с рекламата по ТВ ,където тече надпис ,че А1 е компанията с най-голяма печалба за 2021 и 2022 г. Заслужават една глоба за нелоялна практика в размер на 2 милиарда лева ,та да слязат на земята,че се самозабравиха.
15
0
 
9
 
! Отговори
даа преди 1 месец
Браво, Корнелия! Не съм фен на Партията и никога не съм бил, но в случая - браво!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подпиши за 1 лев Партийна субсидия :)))
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срам Нинова.Колкото и да се правиш на мъж, излиза, че не мъж, а жена ще затрие БСП.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колективен иск, 240 депутати, да речем в съда. Ще го получат и ще ви изпратят специална ниска оферта за нуждите на НС и по парламентарни групи. И какво като сте депутати? Ще се преборите най-много за по-ниска цена за данъкоплатеца от бюджета, или по-ниски партийни разходи.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като кажеш Mtel или сегашното A1, бегаш надалече, едва се отървах навремето от тех :)))
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като нямам нищо какво ще ми вземат , тестисите ли???
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
забрана на руския език, литература и кухня, арест и линч за всички русофили и отнемане на имотите им. руските мъже до стената, жените в мините, а децата в трудови лагери белким избием всичко руско у тях и станат хора......... идаваш се фашист гнусен
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
забрана на руския език, литература и кухня, арест и линч за всички русофили и отнемане на имотите им. руските мъже до стената, жените в мините, а децата в трудови лагери белким избием всичко руско у тях и станат хора (атлантици)
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Mtel взеха да брулят потребителите си, както от създаванрто си, верно е, че има картел между операторите, но онова недоразумение бие рекорди :)))
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли по-добре, да гласувате някакво член че, че за толкова кратки договори, индексиране то е забранено! И примерно за едноцифрена инфлация годишно!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е за цените а за подслушването
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами А1 съобщиха,ЧЕ ОТ 1 МАРТ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ!По-алчна фирма от тия не съм срещал!