Асен Василев очаква ротация и преговори за независими регулатори

За еврозоната: България ще изпълни показателя за инфлацията тази година
24 фев 2024 14:45, Елка Василева
39
Асен Василев очаква ротация и преговори за независими регулатори
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има ротация в българското правителство. Той говори пред български журналисти в белгийския град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Още по темата
Василев съобщи, че е имал срещи с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина.

Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, коментира Василев. Той добави, че няма законодателни спънки пред въвеждането на еврото у нас. Остава само законът за приемане на еврото, който е в консултация в ЕК и в ЕЦБ, но то е чисто технически, каза министърът.

За да може да продължи работата интензивно, е необходима политическа стабилност, посочи Василев. Той отбеляза, че тежки законодателни промени, отлежавали с години, са били придвижени напред миналата година. По неговите думи задачата тази година е приетите законови промени да заработят.

Това зависи и от кадровата политика, какви хора ще има в регулаторните органи, за да бъдат независими и да работят в полза на гражданите, и от институционалната стабилност на тези органи. Това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи да заработят реално в полза на гражданите, а не на една или друга политическа сила, обобщи Василев.

Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме как да постигнем работещи регулатори, дали сме предложение как да се постигне. Ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 месеца
Много е наддало прасенцето за последната година. Браво! Добре го храните.
38
0
 
1
 
! Отговори
Дами канят преди 2 месеца
"Вие имате прекрасни очи"
37
1
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Тези шарлатани не спряха да лъжат ползват една и съща тактика от 3 год насам и успяват добраха се до парламента с ала бала с президента и мадуровските машини Дотегна ми от тези регулатори те не управляват разрушената ни държава стига заблуждавайте нахални нагли шарлатани за мен обикновеният българин е важно съвсем друго развитие държавници работещи за българите вие сте шарлатани Вън нови избори
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Независим съд назначен от партийни, парламентарни и президентски квоти! Независиминрегулатори назначени от партийните лидери! Независима прокуратура, полиция, армия... Тези неща ги разбират само демократите и евроатлантиците. За останалите - ходете на работа и да не сте поискали повече от минималната заплата. Иначе ще бъдете обявени за зависими от Путин!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо са толкова важни т.нар. регулатори? Това всъщност са официалните бухалки на властимащите за натиск и контрол на непослушните бизнеси. Иначе в една пазарна икономика и свободен пазар държавата няма място. Всички условия и механизми за функционирането на една икономика се регулират със закони и нормативни актове инсе контролира изпълнението им от съответните министерства. Всичко друго е метод за контролиране и корупция! Законно!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нискочелата гостенка на Жорж Любенов настоява, че меморандум бил двустранен?! Че кой го казва? ГЕРБ-СДС и ПП,ДБ не са длъжни да го приемат. Още повече, че няма сключен коалиционен договор, за който ГЕРБ настояваха. После, в един меморандум може да има повече страни, не само две. Жалко, за парите и дипломата, некомпетентност е твърде мека дума за наглите от ПП,ДБ.
33
0
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
Няма как да бъдат избрани независими регулатори от клиентелисти в политиката. Сглобката знае, че през регулаторите минават много пари. Нямат никакъв интерес да изберат независими хора.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Момата гостуваща на Георги Любенов от ПП,ДБ твърди, че "мумурандума" бил само между две страни. ГЕРБ-СДС не са длъжни да приемат този меморандум-диктат, нито ако го допълнят, да не вкарат в него и друга партия. Няма коалиционен договор между ПП,ДБ и ГЕРБ-СДС, за който ГЕРБ настояваха и те не са длъжни да изпълняват противоконституционния диктат на моми и момци/на по 40 години/ от ПП,ДБ от една некоалиция, както самите амтьори от ПП,ДБ я наричат..
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големия грях на Боко е, че направи този *** финансов министър за втори път, аз лично очаквам Киро в лудницата този в затвора, нищо друго няма да ме накара да гласувам пак за ГЕРБ, а на евроизборите вадя червения картон и за Възраждане, Урсула ДГД!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Некадърниците от ПП,ДБ трябва да се научат, че в "некоалицията" няма договор, за който ГЕРБ-СДС настояваха и те имат право да сътрудничат и с други партии, тези от опозицията. И че един меморандум може да се сключи и с повече страни, не само с две, и това, че ПП,ДБ са предложили само две, не е панацея. ГЕРБ не са длъжни да се съобразят с това.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От заеми че които тегли Василев няма да върне ,лично той нито стотинка ,защото няма да е в България.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АсенМастията по скоро.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Независими регулатори?Такова животно у нас нема!
26
1
 
4
 
! Отговори
делкане 50на50 преди 2 месеца
Кокорчооо...очаквай неочакваното !!!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 24..а ти си най - некадърния платен ***,.. Така Чавдар четата не са хвалили и блюдолизали Ленин и Сталин
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-кадърният министърът на икономиката от 100 години!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП,ДБ взеха всички министерства и зам министри/без само енно-външно/, и оставиха регулаторите на ГЕРБ, без КЕБР, който е на ДБ, с които да ги контролирали/чухме тогава от Киро просто/, пък сега Христо Иванов се оплаква, че ГЕРБ има всички регулатори?! В българската политика никога не е имало по-безсрамен лъжец и подлизурко от проваления юрист Христо Иванов.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гаджето на този от какъв пол е?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Другото име на коалицията ПП,ДБ е лъжа и демагогия. Христо Иванов не само че е казал имената на главен прокурор и заместник, които според него, трябва да бъдат, а и е настоял за гаранции, че именно те, ще бъдат избрани, което противоречи на всички лъжи, които той изрече пред Бойко Василев в "Панорама".
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствения независим регулатор е свободния пазар ама с АЕЦ Белене и южен поток щото иначе не е много свободен . Регулатора кво точно ще прави ? Ще събаря правителства с вдигане на цената или ще фалира държавата за да държи други на власт ??? Регулатора да си го избира този който на избори спечели властта .