Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилите са с толкова промити мозъци от половин вековната руска пропаганда на наша територия, че не проумяват, че Украйна ще победи, и не непременно на бойното поле, а когато руската опозиция на Путин се обедини (вече се задействаха) и направят преврат във властта. Шах. Тогава с Путин и диктатурата на Кремъл е приключено, а Украйна ще влезе в Нато. Мат!
206
4
 
10
 
! Отговори
РАДЕВ преди 3 месеца
-БГ Резидента *** на Мутрфонова. От времената на Тошо овчаря не сме имали толокова страхлив продажник.
205
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна умря.
204
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко много хора мислят , че Украйна може да победи Русия - ХАХАХАХА. После демокрацията била хубаво нещо - простолюдието без грам мозък избира кой да ни управлява - резултата - слугите на козяк - ГЕРБ, ПП, ДБ... На тази ромска територия си и трябва диктатура и тояга и всичко ще стане супер!
203
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпълнявай команда падни. И не ставай повече. Друго няма, какъв диалог да си дадеш територията на нашественици.
202
4
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Къде ще се събират червените близачи да викат ГОЙДА по повод на годишнината от специалната аперация?
201
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Диалог с терорист не се води. Особено когато е тръгнал руши всичко наред. Прекратяване бой до смърт.
200
3
 
8
 
! Отговори
История преди 3 месеца
Не ти ли омръзна...популист....какви мирни решения...войната спира ако Украйна отстъпи анексираните територии...с Ниноеа сте си плюли в устите...популисти едно и две...
199
8
 
13
 
! Отговори
ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА преди 3 месеца
Bойна нямаше да има, ако САЩ и Великобритания не бяха спасили СССР от далновидния германец...
198
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 250.И кво правят Укопите с Херсон мътят яйца като клочка
197
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 251 Е на езика на Зелето май трябва да се говори щото той има къща в Тоскана пък някой друг в Барселона,а държавата му бедна като църковна мишка
196
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 245 Или зелето си стои в бункера и се е свил като болно куче в зайчарник та даже и на Желязков му се наложи да престоява в него
195
4
 
6
 
! Отговори
За едно преятелче преди 3 месеца
Радеф, чей Херсон?
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 247 Русофилче оакано, по-добре най-бедни в ЕС, отколкото Жан Виденов.
193
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 240.Е сигурно като в Буча уркопитек само дето тя бръщолевеници не вървят
192
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 242 Е като гледам от 35 години се връткат около едни други и си съгласуват управлението с тях ,както каза Мария Гаргамел и кво стана България се оказа най-бедната държава в ЕС,а като влезе в ЕС не беше.Е така става като правиш сглобки и пиеш.мазно турско кафе в скута на Шиши Магнитски
191
4
 
1
 
! Отговори
сега му е времето преди 3 месеца
да редактираме учебниците по история в училищата ни. Защо да не махнем уроците за руско-турската война 1877 г. Ще оставим само Априлското въстание и Ботевата чета. Сетне идва Цариградската конференция 1877 г без резултат. И тогава великите сили свикват Берлинския конгрес-1878, който взема решение за създаване на княжество България.Ако така пренапишем историята, уверявам ви нито един русофил няма да има след 15-20 години в бегето. Учениците ще станат дори русофоби с уроците за Първата световна.
190
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трагедията на българина е, че е моооого просто парче. Мисли се за най-най но си е *** та дрънка. И понеже е така, постоянно му натрисат за управници хора като тоя продажник. Няма значение на кого са се продали на Русия, на САЩ или на някой друг. От освобождението е така, няма промяна. В дъното на всичко това е Руската, а после и Съветската политика. Ако този беше се докопал до власт в Гърция, гърците щяха да са го обесили още на третият ден, а у нас го хвалят и му се радват. Простотия до шия.
189
5
 
11
 
! Отговори
Kакво Радев иска преди 3 месеца
След всичките зверства, убийства и изнасилвания, които руснаците извършиха в Украйна, ... Радев иска Украйна да вдигне бялото знаме, а след нея и България да направи същото, и да чакаме Ванка с танка със свалени ***.
188
4
 
12
 
! Отговори
Jdjdjd преди 3 месеца
Боже, каква *** и нищожество имаме за президент!