Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България

Вижте какви ще са проявите в страната
784
Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.
Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.
Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.
С тържествено честване край Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отбелязан днес Националният празник . Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те ще започнат в 9:30 часа с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

В 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата ще бъде прожектиран филмът “Опълченците на Шипка”, след което ще започне церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България. Отслужена ще бъде заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента в знак на признателност към саможертвата на героите. Програмата ще завърши с концерт на квартет “Армейска песен”.
В церемонията ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. В честванията ще участва и председателят на Парламента Росен Желязков, информират от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което ще се включи в тържествата на историческия връх и ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.
Организаторите от Община Казанлък са осигурили безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в честването. Те ще тръгват от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран транспорт има и от площад “Възраждане” в Габрово. Автобусите тръгват от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до предела на прохода “Шипка”, съобщиха от администрацията.

По повод Националния празник Паметникът на свободата ще работи днес с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори врати за посетители след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, информираха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


784
Още по темата: празник3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българската памет е пълна с национални празници. Някой от тях са Писмеността, Априлското въстание, Съединението, Велико Търновската Конституция, обявената Независимост на Царство България, Победата на Цар Фердинанд над Османската Империя за Освобождението на голяма част от Царство България като Самоков, Банско, Одрин, Кавала, Солун, Охрид....
472
5
 
11
 
! Отговори
*/* преди 2 месеца
До akudф И къде са се били американците. Край Плевен или на Шипка.Или при Стара Загора.Съвсем се оляхте в глупостите си.Били са се над София ..която са я бомбрдирали здраво.И паметник им сложихме ...от благодарното население за добрата работа.
471
16
 
6
 
! Отговори
Проклета да е Русия преди 2 месеца
Честит празник на България! А към русофилите - Една от загиналите при удара в жилищния блок в Одеса е българка от Бесарабия. Заедно с нея е починало и нейното малко дете.Не са загинали от празнуване на 3-и март,а от руска ракета!
470
5
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
След всичките опити за смяна на празника, пропаганда, мръсотия и омраза, резултатът е налице мнозинството българи празнуват 3март. На Шипка е препълнено, а истеричните писъци на българомразците почти не се чуват.
469
3
 
12
 
! Отговори
akudф преди 2 месеца
Честит 3-ти МАРТ! Да отдадем почит на всички загинали за свободата! в Руско-турската война (1877-1878 г.)На страната на Русия:Румъния: Около 60 000 войници.Сърбия: Около 56 000 войници.Черна гора: Около 30 000 войници.Българско опълчение: Около 7 500 войници.Украинско опълчение: Около 5 000 войници.Полски легион: Около 20 000 войници.Финландски батальон: Около 2 000 войници.Други (италианци, американци,): Около 1 000 войници.Общо: Около 200 000 чуждестранни войници.
468
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Беше окуражително, че не видяхме нито едно руско знаме на празненствата в София. Имаше миризливи, селски анцузи с руски знамена в провинцията, но ... какво да очакваш от питекантропи чакащи путин да ги спаси от самите тях.
467
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не отрича участието на руските доброволчески сили в Освобождението на България! Но руският цар е наречен освободител две години преди това, поради акта му за прехване крепостничеството/робството/ на руските селяни! За предварителния договор подписан в Сан Стефано е спорен относно това дали ни е помогнал или попречил, защото той довежда до раздробяването на България в окончателния Берлински договор!
466
4
 
10
 
! Отговори
Урсулите преди 2 месеца
Българските Некрасиви заедно с Руснаци се борят срещу законната Османска власт и НАТО /западните/ генерали. В Санстефано България е 144 кв. км., след намесата на нашите "европартньори" България е 111 кв. км и е разделена на 2 части едната васална на Турция. Благодаря ви "европейски Приятели"! След "демократичните промени" България намалява с 30% или с над 3 млн българи и сме на опашката по развитие, но първа по смъртност и опростачване и за това ви благодарим "евро приятели". Как да да не ви..
465
2
 
18
 
! Отговори
поправка преди 2 месеца
Отбелязваме 146 години от Освобождението на България от османско робство! Толкова ли е трудно да се каже в прав текст?
464
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСВОБОДЕНИ ОТ ТУРЦИЯ И СЕГА ОТНОВО ПОРОБЕНИ ОТ АМЕРИКА, И КОИ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ПАК РОСИЯ
463
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбихме ги ходом - 40 км!
462
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РуяАко си чела поне малко история ,би трябвало да знаеш ,че българката никоне е била забулена.Но пък името ти говори започва с буквата ти на Р- усия , и завършва - .***..,който все ще ви е малко да дегустирате
461
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Писна ми от ЛГБТ_ЕвроаАтлантически ***, които дори днес, на 3 март пак опикават_и_насират форума с *** си спуснати от Послоството Опорки! Дженреали гледайъте си гробищата в любимата ви ОстрSSрайна - та и вие там!
460
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До СлаваНаВеликаРусияДа ти се даде на теб това ,което желаеш на другите -Патриоте .
459
9
 
7
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Шипка не е място за поклонение на комунисти!!!Рано или късно там ще се веят знамената на Украйна,Полша,Финландия и Румъния!
458
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес е празник не на България ,а празник да се покаже колко жалко и неграмотно е общество ,веещо руски знамена ,и въздигащо простотията си към един хитър диктаторСрам ,но не изненадващ .това ни донесе СДС .Дано наистина оцелее България ,защото този път с помощта на простолюдието може да станем и руска губернияпредатели -дерзайте всичко се пише и накрая се плаща
457
2
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
До От П. Р. Славейков 452 Славейко говори за Царската руска армия, на която сме благодарни.
456
7
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Огромна благодарност на Царската руска армия. Презрение за Путин.
455
6
 
4
 
! Отговори
Киро преди 2 месеца
Хич не ми напомняйте за Шипка!
454
4
 
14
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 2 месеца
Слава на България!