Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България

Вижте какви ще са проявите в страната
784
Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.
Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.
Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.
С тържествено честване край Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отбелязан днес Националният празник . Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те ще започнат в 9:30 часа с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

В 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата ще бъде прожектиран филмът “Опълченците на Шипка”, след което ще започне церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България. Отслужена ще бъде заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента в знак на признателност към саможертвата на героите. Програмата ще завърши с концерт на квартет “Армейска песен”.
В церемонията ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. В честванията ще участва и председателят на Парламента Росен Желязков, информират от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което ще се включи в тържествата на историческия връх и ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.
Организаторите от Община Казанлък са осигурили безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в честването. Те ще тръгват от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран транспорт има и от площад “Възраждане” в Габрово. Автобусите тръгват от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до предела на прохода “Шипка”, съобщиха от администрацията.

По повод Националния празник Паметникът на свободата ще работи днес с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори врати за посетители след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, информираха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


784
Още по темата: празник3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
6
 
4
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Какво означава да си русофил,гледаш само турски сериали,слушаш само маанета,ходиш на почивка в Турция а когато закъсат с здравето реват-памагите отиваме в Турция за операция!
512
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските флагове в България, нямат нищо общо с любов към Русия ... видимо простичките селяни с анцузи, развяващи руски знамена, виждат в това форма на протест срещу нерадостната си съдба. Те не знаят, че чекистите, (чиито наследник е путин), всъщност убиха царя който ни освободи, те просто търсят виновник за това, че са бедни. За това развяват руските знамена, а не защото обичат Русия. А при копейките е просто бизнес.
511
1
 
0
 
! Отговори
Да бе да! преди 2 месеца
До Истината е че: "Помаците и турците празнували 24 май!" По голям виц не бях чувал! Сигурно и власите го празнуват 24 май?
510
0
 
3
 
! Отговори
да ви светна преди 2 месеца
До Куку: При ядрена война България няма да я има! Дори да не бъде ударена пряко, радиацията ще ви ликвидира бавно и мъчително! Ще завиждате на изпарилите се, защото живота ви ще гасне бавно в резултат на лъчева болест и няма да има кой да ви спаси и даже да ви закопа!
509
7
 
2
 
! Отговори
Истината е че преди 2 месеца
3 март е празник на българският етнос, другите са странични наблюдатели затова и няма как да обединява нацията. Вие да сте видели български турци, ***, помаци..да развяват знамена на връх Шипка?Защо не ги попитате какво мислят, как се чувстват, празнуват ли 3 март?За сравнение 24 Май е харесван и се празнува от всички в България и наистина обединява.
508
10
 
1
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Когато литнат хилядите Минитмъни и Томахавки към Рашка,българските *** хептен ще забравят за руските знамена.Нещо повече в България ще се дотресат още 400 хиляди полуживи руснаци да купуват имоти,което е добре за строителните измамници!
507
8
 
2
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Всъщност кагебейската клика на Путин не освобождава България,още повече тя на практика унищожава царското семейство в Русия.Хиляди хора??? Не смешите!Само агитката на Левски са 60-70 хиляди души и когато развеят знамената на Украйна,Полша,Финландия и Румъния ще разберете истината за България!
506
1
 
8
 
! Отговори
ГАВАРИТ МОСКВА преди 2 месеца
Вчера на Шипка се видя кой е истински българин! Той е за България, заедно с Русия! И това се видя и в Москва! Путин също го видя! Всички се надяваме, че при бъдещата ядрена война българската държава ще бъде пощадена! За София не можем да гарантираме! Върнете паметника на съветската армия, за да има София шанс за пощада!
505
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
До четете история...Амин.
504
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
До Куку.470.Нима хилядите българи,дошли да почетат националния ни празник,са до един комунисти?Любимата ти Украйна е еквивалент на днешна Македония,та по тази логика спокойно можеш да развееш и македонското знаме,/не/уважаеми българино.
503
5
 
1
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
България е и ще остане европейска държава,Шипка е и ще остане български паметник.Селянд...те с анцузи и рашки знамена може да стоите целогодишно,това няма да промени историята,нещо повече въпрос на време е там да се веят знамената на Украйна,Полша,Финландия и Румъния!
502
0
 
3
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 2 месеца
Българите са един от руските народи! Като души сме много по близо до истинските руснаци и китайци! Затова трябва да сме с тях! Възстановете паметника на съветската армия, защото иначе ще има последствия! Боговете са бесни! Обсъждат възможността да възстановят вулкана в центъра на София! Най близо до магмената камера е района около Халите! Но вулкана в миналото е бил много по мощен от този в Йелоустон! Канделата му е обхващала цялата софийска долина!
501
4
 
0
 
! Отговори
ОТ преди 2 месеца
КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ
500
5
 
2
 
! Отговори
Photo Mexico преди 2 месеца
На снимката на единият му го няма щикът.Пишман руски солдат.Кат тия днешните.
499
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лицата псуващи Русия , баш на тази дата са членове на ППДБ, което показва , че където бъде видян всеки от ППДБ трябва да бъде бит и е. Ан! Целият фейсбук е пълен с фалшиви профили на ППДБ !
498
6
 
6
 
! Отговори
Щутгарт преди 2 месеца
расия и османската империя подсписват договор без България да присъства в него , четете бе ...
497
6
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
496
4
 
6
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
495
4
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
494
3
 
8
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1885 г., бр. 13, с. 51)