Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път

Оставката не е политическа игра, а спазена дума
Обновена: 5 мар 2024 19:26 | 5 мар 2024 19:06, Анисия Иванова
139
Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път
Кадър: БНТ

През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, каза премиерът Николай Денков в срециално иязвление по повод подадената от него оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател, и тя вече е в НС.

Още по темата
Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

Днес изпълвам ангажимента, поет на 6 юни миналата година. В общата декларация с ГЕРБ записахме няколко приоритета, сред които излъчване на стабилно правителство с конституционно мнозинство; аз ще съм премиер за първите 9 месеца, след което премиер ще е Мария Габриел; в края на всеки 9 месеца ще бъде подавана оставка; ще се подготвят промени в Конституцията в диалог с всички ПГ.

Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата шеста точка в Декларацията: "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества".

Нека да удържим на думата си - през следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни м.г. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "8 джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието", каза още Денков.

Той обясни, че регулаторите трябва да се извадят от кланово-семейните отношения, така че да регулират  обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси.

"За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза премиерът в оставка.

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца, и какво още остава да свършим. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена.

Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", завърши Денков.

Припомняме, че преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очакванията бяха, че това ще се случи утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин е побесняло животно което е усетило миризмата на кръв, и сега отчаяно хвърля всичко във войната, руснаците вече няма какво да ядат, до дни, дори до часове Русия ще рухне.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Народовластието е най-добрата система. Това, което ни предлагат, е демонокрация на олигархията. Демокрацията е лява политика и лява идея. Някои не разбират демокрацията, смятат я за дясна.
84
1
 
7
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 месеца
"Виктория Нюланд подава оставка и напуска Държавния департамент" - Ясно е Вече - Украйна - Загуби и Провала е Очеваден! сега Доминото ще Достигне и България!!
83
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
А бе зглопката да се разберат за 50 на 50, така е най-демократично, най-добре за демокрацията.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЕдинственнотоТака изглежда. Услади им се властта и сега искат още и още, под предлог реформа. Тия реформатори почти завладяха цялата власт, сега битката е за регулаторите.
81
3
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
Демокрацията е най-добрата система.
80
2
 
1
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 месеца
Ох, кога ще дойде най-после демокрацията и ние от народа да поуправляваме, така ми се управлява значи и ми се ще да поуправлявам, да запретна ръкави и да управлявам, управлявам, ох, аз много обичам демокрацията,но тя все не идва и ние да поуправляваме малко.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ко? Не.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да извадим регулаторите и да назначим наши хора. Нима това е целта на реформата. Битка за владт, за овладяване на държавата и да си правим каквото искаме.
77
2
 
10
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
Оставка,съд и затвор,Съсел проскубан!
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази държава ще помни президент Плевнелиев и този премиер Денков, дано вече се е съвзел и никога да не избере такива... "мъжкари"
75
0
 
8
 
! Отговори
ТЕО БУКЕТ преди 3 месеца
Сега ще работи по нов проект! Поръчка от колега - омекотител с аромат на мазно турско кафе! Има и отделна поръчка с аромат кръстен "скута на Пеевски"
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още ли паметници има за махане?
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плъзгав, плъзгав е сапунът. Реформатор? Какви реформи направи, че да ги продължи? Ако номерът му мине, заслужавате си сапунисването.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото си кротичко и добричко,как да не те хързулне човек.Бокич такива ги сдъвква на закуска и после ги изплюва.Виж какво се случи с тия преди вас и добре си направете сметката.Или излезте с достойнство от тая помия,или с вас е свършено.
71
3
 
2
 
! Отговори
По-добре от нищо преди 3 месеца
Пп има и свестни хора, някакви идеалисти, но малко специалисти. ГЕРБ пък се поядоха и станаха малко експерти в схемите. Така, че една коалиция и да се контролират взаимно не е най-лошото за България. Да не кажа, че на този етап друг вариант няма. Корнела и кръга около нея, Костя и славчо със сценаристите, не са сериозна алтернатива. Лошото е, че на аджемиите от пп им трябваха 9 месеца да разберат, че не могат да управляват с ГЕРБ и от части ДПС и да го крият. Предвиждам по-успешна ротация.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даже Ердо ни обърна глъб откак тези ни се натресоха. Боко даже с Путин и Тръмп имаше приказка. Айде да си каоем право куме в очи-това сегашното е пълно падение и резил и ние даже пионки не сме, а някакви избърсалки. Ако не се махнат тия с нас е свърщено, знайте го. Може да греша, но никога не греша-
69
1
 
4
 
! Отговори
Дъмпела преди 3 месеца
След 9 месеца я камилата я камиларя.Пътя зависи от конфликта Сащ, Запада Украйна -Русия.
68
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Абе така и така Денков и подобните му Мичита и други са само фигуранти.Поне да избират някой по представителен чисто физически.Ония ден го гледах като прави с.вирки в украйна ,ми не стои сериозно.Представител на една от най-старите държави в света ,а той някъв спекан нърд ,изглеждащ все едно току що е открил ***.стурбацията.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече 33 години реформи и градене на България от нулата. Не се нареформираха не се на наградиха тия. Все едно и също вече 34 години пеят. Не ви очаква нищо хубаво