Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път

Оставката не е политическа игра, а спазена дума
Обновена: 5 мар 2024 19:26 | 5 мар 2024 19:06, Анисия Иванова
139
Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път
Кадър: БНТ

През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, каза премиерът Николай Денков в срециално иязвление по повод подадената от него оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател, и тя вече е в НС.

Още по темата
Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

Днес изпълвам ангажимента, поет на 6 юни миналата година. В общата декларация с ГЕРБ записахме няколко приоритета, сред които излъчване на стабилно правителство с конституционно мнозинство; аз ще съм премиер за първите 9 месеца, след което премиер ще е Мария Габриел; в края на всеки 9 месеца ще бъде подавана оставка; ще се подготвят промени в Конституцията в диалог с всички ПГ.

Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата шеста точка в Декларацията: "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества".

Нека да удържим на думата си - през следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни м.г. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "8 джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието", каза още Денков.

Той обясни, че регулаторите трябва да се извадят от кланово-семейните отношения, така че да регулират  обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси.

"За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза премиерът в оставка.

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца, и какво още остава да свършим. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена.

Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", завърши Денков.

Припомняме, че преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очакванията бяха, че това ще се случи утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе тиквата се е наточил да ни ях а още 3 години.Вие четохте ли го това недоразумение??
105
5
 
18
 
! Отговори
СВОЙ преди 3 месеца
Не съм виждъл по голяма ми.жи.турка от това създание Денков.Той може да се определи като мерна единица за слугинаж!
104
12
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 3 месеца
За мен Денков беше нормален. Дори мога да кажа свестен.Това бе наистина разнообразие от обикновената шайка бандити, корумпетс и пионки с които вече с свикнах за 35 години Демокрация
103
6
 
14
 
! Отговори
Браво преди 3 месеца
Слава на бога , че се отървахме поне от един -ала , бала за сега
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От перестройчиците десни бесни шамани и шарлатани видяхме само "ремонт на ремонта на ремонта" и "реформа на реформата на реформата". Техните менте реформи са като техните ремонти. Целта е да се устроят и оформят
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Борисов се страхува от реформите като дявол от тамян и затова ще предпочете нови избори. Те сеpceмите които гласуват за него са константен брой както на ДПС и надеждата му е че ПП-ДБ няма повече да му се пречкат а ГЕРБ и ДПС ще си раздават порциите един на друг необезпокоявани.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докога ще продължава Преустройството, другарю Денков? Има слухове, че ще преустройвате нощната тарифа на тока и бензина ще скача с левчето на Путин, което му взехте.
99
4
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 месеца
Здравейте бананаджии. Как е демокрацията? Хаааа хаааа хаааа хааааааа!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 101 Аман от паликлечковци, бдящи за чистотата на българския език. Светът върви към единен език до 200 години той се бори с вятърните мерници.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този ''път'' води към гибелта на България !
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На роден език "реформа" се превежда като "преустройство". О, неразумни юроде Денков, поради что се срамиш да използваш българската дума преустройство? Нали искаше 24 май за холидей?
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В реформите няма келепир, затова не чакайте реформи от Борисов и ГЕРБ.
94
1
 
9
 
! Отговори
НАПОМНЯМ преди 3 месеца
От Юли се спира Нощната Тарифа за Тока .Денков подписа 50% Увеличение на Тока .Ще чупим май стъклата на Енергото , но това е след като получим Новите Фактури през Август .
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия реформи ги прават от 40 г,. и стана по-зле от 1989.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всъщност бяха Реформаторски блок. Поне някога имаха въображение за имената.
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От Денков разбрахме, че в Беларус е много зле, а в Украйна е много добре. Ще свалят Лукашенко, защото в Беларус няма война, а силно подкрепят Украйна, защото там има война. Така разбира Денков и положението в България. За Денко е добре България да руши антифашистки паметници и да подменя историята с фалшива историчария. Национален предател и фалшификатор на историята,
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До За България трябваМоже би това е правилната дума. Чистка от некадърници, които нямат достатъчно опит да управляват, а се натискат с всякакви средства, дори измама, злоупотреба с доверието на гласувалите за тях. Псевдореформатори.
89
1
 
2
 
! Отговори
До 91 преди 3 месеца
Миналата седмица писа същото, *** дните и часовете си текат, па сега тая седмица ли да се надаме да рухне.
88
0
 
2
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 месеца
А бе аз това тодавна сам го казал бе, народа да управлява бе,. властта трябва да е у народа да си направиме едно народовластие и да властваме над всичко и да си направим живота да си живеем леко и приятно и да си изпълняваме желанията и да си доставяме удоволствия в живота, защото за това е живота, но трябва да дойде народовластието и ние народа да управляваме и да си оправяме живота както на нас ние е кеф.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Габи иска 2 парчета баница... Дали няма да се задави?!?