При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ

Борисов продължавал да играе от по-силната позиция
Обновена: 18 мар 2024 11:02 | 18 мар 2024 11:02, Камелия Цветанова
93
При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Градусът на напрежението е вдигнат много високо. Това е потенциал за взимане на по-емоционални решения", коментира пред БНР политологът Димитър Ганев, изследователски център "Тренд", по повод последните изявления на преговарящите партньори от управленското мнозинство.

ГЕРБ-СДС ще върне празен мандат на президента, ако до 12 часа не се разберат с "Продължаваме промяната - Демократична България" за споделена отговорност в управлението. Това стана ясно по време извънреден брифинг снощи - на преговарящия екип на ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за ротационен премиер Мария Габриел.

"Борисов продължава да играе от по-силната позиция, защото при евентуални избори дистанцията с ПП-ДБ вероятно ще бъде по-сериозна, отколкото през април 2023 г. Лидерът на ГЕРБ имаше една основна цел - влизане в сглобка с ПП-ДБ и излизане от политическа изолация, в която беше  през 2020 година.  Това, което постигна ГЕРБ през юни 2023 година, го направи легитимен и приемлив партньор. В никакъв случай не искам да звуча категорично - че ще има ново правителство, оглавено от Габриел или че отиваме на предсрочни избори. И двете опции са отворени. Изборите няма да бъдат лесни нито за ПП-ДБ, нито за ГЕРБ, отбеляза политологът.

"С каква теза се отива на избори? С кого ще си партнират след изборите? Социологическите проучвания през последните няколко месеца показват, че структурата на вота няма да бъде категорично различна. Би могло Борисов и ГЕРБ да са в по-силна роля в преговорния процес, но те и сега са в такава", посочи Ганев.

Отсъствието на Борисов от преговорите беше знаково, обясни Ганев.

"Вероятно се е търсел ефект той да има последната дума. И вероятно ще я чуем в оставащите часове преди 12. Не изключвам да има ключова позиция на Борисов в следващите няколко часа", добави той.

"Продължаваме промяната - Демократична България" разпространи проекта на коалиционно споразумение, върху което са работили съвместно с ГЕРБ.

"Не видях нещо коренно различно от това, което бяха предложили в меморандума си ПП-ДБ и в коалиционното споразумение на ГЕРБ. Това е типично коалиционно споразумение. А във всяко едно коалицонно споразумение се фиксира механизъм за взимане на решения. Това обаче не означава, че някои от народните представители не могат да гласуват знаково в една или друга посока, въпреки договорката на своите лидери. Ние получихме текста на споразумението, но не получихме приложението към него, което означава, че то е проблемно",каза политологът.

Не мисля, че темата "ДПС" е била кой знае колко спорна през последните няколко месеца, обясни още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Галина преди 1 месец
ПП-ДБ са бита карта. Следващите избори ще са поредния им провал.
80
0
 
0
 
! Отговори
Марто преди 1 месец
На избори ДБ увисват тотално и оставят ПП сами да се излагат
79
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
ДБ след като противно на всичко, което заявяваха влязаха в сглобката, сега треперят да няма нови избори, защото си разочараваха избирателите
78
0
 
2
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
оСТАВКА НА ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕСЛТВО
77
2
 
5
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Гласувам и ще гласувам само за Възраждане. Те са единствената силна българска и истинска европейска партия. Но за Европа не на африко-арабоазия или на ЛГБТейци.
76
0
 
0
 
! Отговори
До Гойда друзя преди 1 месец
Белгород - 366 100 х. души. За другата "информация" няма какво да питате ;)
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейййййй, не ви омръзна да триете неудобни коментари. Такава цензура никога не е имало.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е моментът да се обърнем към Русия и да теглим шута на западните хиени! Мая манолова, БСП Възраждане - НАПРЕД! Срещу фашисткото робство.
73
0
 
12
 
! Отговори
учете я тази история преди 1 месец
Запада е забогатял от робство , войни и експлоатация на цели континенти
72
0
 
11
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
"""""""При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ"""" ---- Щото веке усещате, че шъ ви бият шутъ!!!!
71
15
 
0
 
! Отговори
Потапенков преди 1 месец
Естествено че ще има правителство, сега най-важното е да се помага на ВСУ за да се премахне угрозата на рузкия фашизъм. И доколкото киро тъnoто и боко чекмеджето го правят с охота, са най-добрата алтернатива за българяи на този етап.
70
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Байдън, Путин, Рундю доказаха, че избори идеално се правят по пощата и с машинки. Няма какво да му мислите, само дръжте топлата връзка с посолството.
69
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такаа-а-а. Лоши новини за копейкаджиите. Правителство ще има. И ще бъде антикопейкаджийско!
68
8
 
1
 
! Отговори
Гойда друзя преди 1 месец
Друзята се раздраха тука да обясняват как РДК, БЦ и ЛСР били разбити на първата минута от появата им, пък неразбориите в курско и белгородско продължавата вече 5 дни, и пуйлото никак не може да се похвали с контрол над тези територии,, където 300 бунтовника срещу путинското робство разкаха играта на армия, ефесбешници, енведешници, росгвардейци и тям подобни. В белгород град по голям от софия , жив човек не се вижда по улиците. Гойдата е пълна друзя вашия руzkи мир е пълна бутафория.
67
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Няма да са лесни разбира се , няма да минат бариерата от 4 %. С тези пазарлъци за власт и постове отвратиха хората. ***.
66
2
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Иво Минджев ми е симпатичен,но Еднокнижника идва на власт със шлифера и показните разстрели ще продължат,Съдебна реформа няма да има.Ристю и Киро ще лаят по студията.Даже не изключвам и Боби да се върне във БФС.Не знам дали няма да е по добре някоя държава да ни окупира,поне няма да има избори,съд,парламент и т.н.
65
13
 
2
 
! Отговори
История преди 1 месец
Народе... за момента ситуацията е такава...При едни нови избори дали ще има големи размествания...гаранция че няма да има...пак ще се опитва кабинет между ГЕРБ...СДС и ПП...ДБ...Лошо...но по лошо е да няма Правителство...отделно 100 милиона пак нахалост...Дано да се разберат...
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българка Той щото пък Боко не е алчен, направо е светец... хахахахах :))) Това жените сте ***, поне така каза вожда ви Боко :)))
63
1
 
7
 
! Отговори
Рада Асенова преди 1 месец
То все за социолози говорят в тези изказвания. Все едно те познват вота на хората.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да градим България братя и сестри. За едно по-добро бъдеще за нашите деца.