Проф. Хинков: Парите убиха лекарското

Здравната каса винаги е била донор на държавния бюджет
23 мар 2024 22:50, Анисия Иванова
54
Проф. Хинков: Парите убиха лекарското
Снимка: Bulgaria ON AIR

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков обясни защо не пожела да бъде министър и в кабинета "Габриел", както и какви са реформите в здравеопазването, които не успя да осъществи и кой му попречи.

"Големият удар дойде, когато зам.-министър, който бях посочил като ключов за моя мандат, беше сменен. Нямам отговор до този момент защо. Мисля, че формалният повод беше твърде неподходящ за това, което се случи след това. Два месеца и половина работех с двама заместници, молех се някой да дойде и да поеме текущата работа. Докато накрая ми беше посочен зам.-министър от ПГ на ГЕРБ", заяви проф. Христо Хинков в студиото на "Опорни хора".

Според него конкретни лица по една или друга причина са търсили някаква конфронтация. Предположенията му са, че не е могъл да удовлетвори техните очаквания. Министърът в оставка е убеден, че не всички в ПП-ДБ са търсели конфронтация.

"Още в началото на мандата си смених главния секретар, който бях наследил и прецених, че с него няма да мога да работя така ефективно. Това доведе до доста сериозна реакция от страна на групата на "Продължаваме промяната". Има група от хора, които смятат, че разбират доста добре здравеопазването, за да се вслушват в един нов министър. Мога да дам пример със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, направих всичко възможно да сменим формулата. Получихме нотификация от ЕК с известни коментари. След което се оказа, че прочитът от страна на здравната комисия е друг - че ЕК дава отрицателна нотификация, което не е вярно", каза проф. Хинков.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че не се прави необходимото българските граждани да получат лекарствата, от които се нуждаят, нито да си ги купят на цените, на които се внасят, защото "просто изчезват".

"Много хора виждат интерес в това да се увеличават парите за здраве в Здравната каса чрез трансфери от държавния бюджет и това да не се обвързва с ефекта върху населението от наливането на тези пари", коментира проф. Хинков.

Като положителна тенденция той посочи, че за период от 25 г. детската смъртност намалява от 16 на 4%. Също и достъпът до здравеопазване, защото който се е лекувал в чужбина, знае каква е разликата.

Министърът в оставка призова да се оптимизира системата, да спре наливането на пари в Здравната каса и потъването им "в пясъка".

"Има натиск от различните политически групи в парламента. Преди да се увеличи здравната вноска трябва да се оптимизират разходите и да се направи одит на системата. Винаги Касата е била донор на централния бюджет. Не е въпрос има или няма пари. Системата работи относително добре. Парите убиха лекарското в голяма степен. Ужасни примери има - "ще си пусна компютъра срещу 400 лв.", "ако нямате 12 00 лв. - вратата е ей там", даде пример проф. Хинков.

Проф. Хинков съобщи, че му е предлагано, ако иска да остане като министър и след ротацията. Той беше категоричен, че ще съдейства на Катя Панева, спрягана за негов наследник.  

"Очаквам, че Катя Панева ще бъде подкрепена от партията, че ще има необходимата смелост да продължи реформите и да запази една част от екипа, аз с каквото мога ще ѝ помагам", добави проф. Хинков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Bulgaria ON AIRХристо Хинков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-лошото здравеопазване е в САЩ, където частният бизнес е окупирал здравната система и унищожава американците.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Враговете на народа са събрани във властта. Лобисти на всички картели в бизнеса, здравеопазването, точене на касата от частните болници.
39
1
 
0
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
Държавите, в които лекарите са милиардери са с най-качественото здравеопазване. И там всички са доволни. Здравеопазване с бедни лекари не се прави.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доволчето Фют - АУТ!
37
1
 
1
 
! Отговори
ДО Христо Христов преди 1 месец
ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПО ВРЕМЕТО КОГАТО БЯХА В ЕС, А МОЖЕ ДА КЬОРНЕТЕ И НЯКОЕ ФИЛМЧЕ НА МАЙКЪЛ МУР ПО ТЕМАТА. ПОД СЕКРЕТ - ЗЛОБНИТЕ ЕЗИЦИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ БРИТИТЕ ПЛАЩАЛИ ДАЖЕ ПЪТНИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО МЕСТОЖИВЕЕНЕТО!!...
36
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До баба мара "... кои направи болниците търг дружества кои направи личните лекари едноличнитърговци" - 85 те % неграмотни про'с'таци гласували "да стане като в ЕС". Не е ли така? Политиците само изпълниха волята им.
35
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 34 "МАВЪРА СЛИВИ ЛИ Е ИМАЛ В УСТАТА СИ..." - и Костов, както и Тагарев, правят това ЗА което мнозинството хора глсуват - евроинтеграция (= слугуване на Брюксел според 85те % гласували на 2 Април за евроатлантизъм). Факт. ПП. Жалко, че Тагарев не можа да ги мобилизира тези 2 милиона неграмотни про'с'така за фронта.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО ХРИСТО ХРИСТОВ - ЗДРАВЕЙ ПРО'СТАК **** НА МАВЪРА ТА*Ш*АК: 24 октомври 2000 България представя единна преговорна позиция. Отворени са 3 нови глави за преговори Защита на потребителите и тяхното здраве, Телекомуникации и информационни технологии и Статистика. МАВЪРА СЛИВИ ЛИ Е ИМАЛ В УСТАТА СИ И КО*КО*ШКА ЛИ МУ Е ИЗПИЛА АКЪЛА??!!!...
33
3
 
4
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 месец
Момент!!?! БСП направи болниците Търговски дружества. А Нинова каза, че - "Здравето е стока". П.С. Комшията е с диабет и плати 55 лева за автобуса от София до Одрин и обратно, напазарува си лекарствата и сега е спокоен. А тук е СПЕКУЛА........
32
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
кои направи болниците търг дружества кои направи личните лекари едноличнитърговци и те се доказаха във времето че са излишна институция която ниразболява допълнително с бюрокрацията кои сключва договорите на болниците слекарствата и храната на болните и това в 21 век позор
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дай да си държим лекарите боси и гладни, на една Хипократова, и да искаме да си дават душите за нас. Логика, брат!" - Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ДБ нали е дясна партия - те попринцип са против държавно и солидарно здравеопазване.
29
0
 
6
 
! Отговори
шшш преди 1 месец
Парите, ако само на здравеопазването разгониха фамилията, с мед ще ги намажа!
28
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 35 "ЗДРАВНАТА "РЕФОРМА" НА МАВЪРА Е ЯЛОВА,..." - не е на Костов, а според изискванията на ЕС. Вероятно още 25 години ще са нужни на про'с'таците като ТЕБ да го вденете, така че не реви много!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УЧУДВАЩО,ТРЯБВАХА ИМ 25 ГОДИНИ ЗА ДА ОТКРИЯТ,ЧЕ ЗДРАВНАТА "РЕФОРМА" НА МАВЪРА Е ЯЛОВА,А ТОВА СИ БЕШЕ ЯСНО ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО!!!...
26
7
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Явно за някои тук демокрацията е руский мир.
25
2
 
10
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
Един почтен човек се намери да каже истината!
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не убиха ИТ, където заплатите са безумни?Как не убиха зъболечението, където пломбата е 120лв, но лечението на зъба преди това е 500лв.Как не убиха зърнопроизводителството, където една машина е колкото 5 бмв-та?Дай да си държим лекарите боси и гладни, на една Хипократова, и да искаме да си дават душите за нас. Логика, брат!
23
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 24 "Върви на запад да видиш истинска демокрация." - къде "на запад"? В демократична Холандия, където забраниха референдумите "защото пречат на европейската демокрация" и съдът отказва да изслуша свидетелите на защитата "в името на холандското правосъдие" ли? Айде мерси!
22
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 28 "В последните години на социализма се говореше ..." - Ц. В първите години на демокрацията. Тогаз и старши асистенти, сега собственици на фирми, караха таксита.