Проф. Хинков: Парите убиха лекарското

Здравната каса винаги е била донор на държавния бюджет
23 мар 2024 22:50, Анисия Иванова
54
Проф. Хинков: Парите убиха лекарското
Снимка: Bulgaria ON AIR

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков обясни защо не пожела да бъде министър и в кабинета "Габриел", както и какви са реформите в здравеопазването, които не успя да осъществи и кой му попречи.

"Големият удар дойде, когато зам.-министър, който бях посочил като ключов за моя мандат, беше сменен. Нямам отговор до този момент защо. Мисля, че формалният повод беше твърде неподходящ за това, което се случи след това. Два месеца и половина работех с двама заместници, молех се някой да дойде и да поеме текущата работа. Докато накрая ми беше посочен зам.-министър от ПГ на ГЕРБ", заяви проф. Христо Хинков в студиото на "Опорни хора".

Според него конкретни лица по една или друга причина са търсили някаква конфронтация. Предположенията му са, че не е могъл да удовлетвори техните очаквания. Министърът в оставка е убеден, че не всички в ПП-ДБ са търсели конфронтация.

"Още в началото на мандата си смених главния секретар, който бях наследил и прецених, че с него няма да мога да работя така ефективно. Това доведе до доста сериозна реакция от страна на групата на "Продължаваме промяната". Има група от хора, които смятат, че разбират доста добре здравеопазването, за да се вслушват в един нов министър. Мога да дам пример със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, направих всичко възможно да сменим формулата. Получихме нотификация от ЕК с известни коментари. След което се оказа, че прочитът от страна на здравната комисия е друг - че ЕК дава отрицателна нотификация, което не е вярно", каза проф. Хинков.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че не се прави необходимото българските граждани да получат лекарствата, от които се нуждаят, нито да си ги купят на цените, на които се внасят, защото "просто изчезват".

"Много хора виждат интерес в това да се увеличават парите за здраве в Здравната каса чрез трансфери от държавния бюджет и това да не се обвързва с ефекта върху населението от наливането на тези пари", коментира проф. Хинков.

Като положителна тенденция той посочи, че за период от 25 г. детската смъртност намалява от 16 на 4%. Също и достъпът до здравеопазване, защото който се е лекувал в чужбина, знае каква е разликата.

Министърът в оставка призова да се оптимизира системата, да спре наливането на пари в Здравната каса и потъването им "в пясъка".

"Има натиск от различните политически групи в парламента. Преди да се увеличи здравната вноска трябва да се оптимизират разходите и да се направи одит на системата. Винаги Касата е била донор на централния бюджет. Не е въпрос има или няма пари. Системата работи относително добре. Парите убиха лекарското в голяма степен. Ужасни примери има - "ще си пусна компютъра срещу 400 лв.", "ако нямате 12 00 лв. - вратата е ей там", даде пример проф. Хинков.

Проф. Хинков съобщи, че му е предлагано, ако иска да остане като министър и след ротацията. Той беше категоричен, че ще съдейства на Катя Панева, спрягана за негов наследник.  

"Очаквам, че Катя Панева ще бъде подкрепена от партията, че ще има необходимата смелост да продължи реформите и да запази една част от екипа, аз с каквото мога ще ѝ помагам", добави проф. Хинков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Bulgaria ON AIRХристо Хинков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Е и? У нас 85% гласуват за ЕС, дето иска болниците да са търговски дружества. Какво реве?!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази " демокрация" я построиха другарите от ДС и КГБ. Върви на запад да видиш истинска демокрация.-----Африка, Латинска америка и Азия изобилстват от демокрации като нашата. Държавите от Западна Европа и САЩ са бивши колониални империи и техните стари икономически партньори, забогатели от издояването на света за един два века. Дори не разбираш, за какво говориш.
19
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Да знаете, от здравната каса милиони направих... Добре, че се отървах от нея
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно от пипалата на "Октопода"(мафията) е в Здравната система,и фактичски превръща лекарското съсловие и фармацефтите в"интелигентни" убийцци, за да може безнаказано да крадете милиардите от Здравната каса,събирани в нея, уж с хуманна цел.Унищожете "главата" на (Октопода) за да спре дехуманизацията на нацията.Понякога и смърта е решение за избавление от безисходицата.
17
5
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До 21. Тази " демокрация" я построиха другарите от ДС и КГБ. Върви на запад да видиш истинска демокрация.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А пък вие министрите от чист алтуизъм се борите за здравето на народа. Нали така господин Хинков
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очите са прозорец към душата.
14
4
 
24
 
! Отговори
BONZO преди 1 месец
Парите убиха не само здравеопазването. За 35 г. "демокрация", парите убиха и образованието и спокойствието на хората и човещината.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При социализъма лекарската съсловие беше поставено финансово в унизително положение, познавах лекари гледащи домати и краставици на акорд.Но имаше много стойностни лекари,отлични специалисти и Хора.Сега положението е страшно.Изгради се буквално мощна лекарска,фармацевтична и стоматологична Мафия.Лекари са готови да направят без нужда и най -сложните и опасни операции,само и само да източат Здравната каса.Българинът мре като в дълбоката бронзова ера.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грешките на лекарите ги заравят.Няма нищо по-ценно от живота и парите не могат да го откупят.Алчността"убива"не само професионализма а и човешкото у човека.Изгонете търговците от храма на Темида и от НС-то и всичко ще си дойде на мястото.И лекрите ще станат хуманисти а не търговци!!!
11
2
 
19
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Професорът го казва много просто.Да,наистина малко завоалирано.Касата се точи от лекарското съсловие.За щяло и нещяло се извършват интервенции струващи скъпо и заплащани от касата.В един провенционален град лекари с недотам професионален капацитет карат луксозни коли и притежават имоти в чужбина.С една лекарска заплата и от частен кабинет? Един висококвалифициран лекар в столицата за смяна на сърдечна клапа си взема " сухо" три бона.Вярно е,че без лекари не можем . Катафалката ремарке няма.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите убиват всичко.
9
4
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Да, така е...ти за пари крадеш и убиваш.
8
0
 
25
 
! Отговори
Министреее преди 1 месец
А нещо за качеството на предлаганите здравни услуги в България да споделите г-н министър. Като сравняваме цените, трябва да съобразим и качеството! За информация на всички: ВСИЧКИ болници получават държавно субсидиране, не само държавните, но и ЧЧАСТНИ, въпреки, че но вече всички здравни заведения са търговски дружества така, че е трудно да се определи кои са частни и кои държавни. Тази практика трябва да се прекрати, защото вече не сме ПАЦИЕНТИ а сме КЛИМЕНТИ!
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бялата мафия не може да си раздели парите, които ограбиха от българите чрез измама. Ковид лъжата е само капка в морето.
6
2
 
3
 
! Отговори
Чул та господ преди 1 месец
Нали затова ще премахват вече парите.
5
4
 
20
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Един читав и членската маса на ГРОБ надава вой,истината боли,а българина обича само да краде и лъже,затова и защитихте оня кролю от Пирогов.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък ти сигурно щото си лекар... Айде, заминавай!
3
4
 
0
 
! Отговори
ти преди 1 месец
на мене си ми излишна и ми пречиш терористите на никой не са нужни
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Субсидията която гушат депутатите е по добре да отива за държавните болници, а не докторите да са търговци. Търговията със здравето на хората унищожи лекарите ни. Здравната каса е абсолютно ненужна, а само гълта пари