Станишев: Преговорите обичат тишината, винаги са труден момент

Тройната коалиция беше сформирана за 60 дни
61
Станишев: Преговорите обичат тишината, винаги са труден момент
Снимка: БГНЕС

„Две седмици всички мълчаха, после за няколко дни така се изляха в приказките, че създадоха повече проблеми. По-добре беше да продължат да мълчат. Преговорите винаги са труден момент за напасване на политически виждания и интереси на партиите. Те обичат тишината“. Това коментира пред bTV бившият премиер на България Сергей Станишев.

„През 2005 година, когато се формираше Тройната коалиция, целият процес с първия, втория и третия мандат, отне общо 60 дни – много време. Но в крайна сметка се изработиха ясни формули, за да има успешно управление. Ще ви кажа каква на една успешна коалиция според мен“, посочи той.

„Първо – ясни и измерими политически цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуването на коалиция. Второ – ясни правила. В това управление не можем да кажем кой министър на кого е. Формулата 8-5-3, която беше много критикувана тогава, всъщност е по-чистата и почтената към избирателите, защото се основава на доверието, което е получено от гражданите, на квотния принцип.

Според Станишев ГЕРБ-СДС са направили повече отстъпки – с поемането на втория мандат на ротацията, първият премиер да бъде на ПП-ДБ и формално всички министри – без Мария Габриел, да бъдат ПП-ДБ.

„Това изначално дебалансира. Много важен е начинът на изчистване на противоречията. В Тройната коалиция имаше коалиционен съвет, който периодично заседаваше и всички важни политически решения се вземаха на него и се огласяваха съвместно от тримата лидери. Беше немислимо това, което се вижда сега“, посочи бившият президент на ПЕС.

Той посочи, че на европейско поле с Бойко Борисов лесно са намирали общ език.

Според него отсъствието му от преговорите може да се обясни и с това, че Бойко Борисов е разделителна фигура за избирателите на ПП-ДБ.

"Много зависи от премиера. Премиерът трябва да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти", обясни Станишев. По думите му няма лесен коалиционен партньор, но трябва да се стремиш да намираш баланса.

"Ако не беше волята на Симеон Сакскобургготски, НДСВ тогава нямаше да влезе в управлението и щеше да има нови избори. Ако Мария Габриел има евопейски авторитет, а това е много важно в момента за България", заяви още той.

Бившият премиер посочи, че за да дадат земеделското министерство на ДПС, са били отделени горите от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ДРУГАРЯТ СТАНИШЕВ КАЗА ЛИ ЗАЩО ПОДАРИ ПАРДОН ПРОДАДЕ СОК КАМЧИЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА КМЕТА НА МОСКВА- КОЙ МУ ЗАПОВЯДА В БГ ДА ИМА РУСКИ АНКЛАВ?!
23
1
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
галка е ядосана : неделя следобед гар гамел ми бута Сглобарията . Работа по никое време. Еднорозовите свършиха. Заминават за островите. Знаят, *** хубавите сметки за ток предстоят, ако няма война.
22
0
 
3
 
! Отговори
Д.Сачева каза: преди 1 месец
"Всичко свърши. Липсата на принципи взриви сглобката."
21
0
 
5
 
! Отговори
Дачева каза: преди 1 месец
"Всичко свърши. Липсата на принципи взриви сглобката."
20
0
 
5
 
! Отговори
Аааааа преди 1 месец
Станишев,фразата е "Парите обичат тишина",а преговорите трябва да са прозрачни.Когато са тихи ,явно не се договарят политик,а постове и благинки.Това е задкулисието.
19
0
 
0
 
! Отговори
ПП преди 1 месец
До До 15 Продължават да преговарат. Габриела ще е вице в служебното и ще преговарат.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добър ден на съсела, нещо се позагуби по европата
17
1
 
0
 
! Отговори
Герен преди 1 месец
ПИСАХ ВИ ТОЯ Е ОТ ТЯХ СГЛОБАДЖИИТЕ. ИСКА ПРАВИТЕЛСТВООТ МАФИЯТА И ПРОДАЖНИТЕ ДЕМОН-КРАТИТЕ. ТОЯ Е ЗАКУРАВЯЛ КРАДЛЬО И МЕНТАРДЖИЯ. ПРОТЕЖЕ НА ДОГАН
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви Преговори бре???? ИЗБОРИ!!!!
15
0
 
6
 
! Отговори
koko преди 1 месец
Съсела изпълзя от дупката :)
14
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Сега Габриел говори на живо. Вярно е. Но до утре може пак да се извъртят нещата. Прекалено много условия имаше. Прекалено бавят България.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много умен политик.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В централния е тишина и спокойствие, за там сте всички до един!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13/Ако това е вярно,браво!
10
3
 
2
 
! Отговори
ПП + БСП =РОДНИНИ.. преди 1 месец
ВРАГОВЕ НА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ.....
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ сега са на живо. Има пореден брифинг. ПеПеДеБе поставили още нови условия. Габриел оттегля кандидатурата си за Мин.председател.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Охо , Стамишката оде излезе ве, мирише нафталин, премиер без един ден стаж! Как да се оправи България с тоя и такива като Вуце и Шишо
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаха 9 месеца за преговори и преди още 3 след избори. И пак не са говорили. Това е сигурно е световен рекорд по прикаски и накрая нищо.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Борисов! "Спаси ни" от Станишев и торйанта коалиця, само за да се превърне в Станишев и да е в тройна колиция, ама вместо да са Царя, БСП и ДПС, сега са Царя (новия), чедата на отцепките от БСП и ДПС. Аз не знам, но не усещма "вятъра на промянаат", а смрад.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Станишев , ти подписа за Американските ТЕЦ на които държавата им плаша квоти Въглероден двуокис по 640 милиона евро всяка година ((( Ти въведе Плоският данък , ти страхливец такъв не отиде да си защитаваш родния град Херсон в Украйна , ти затри икономически България и доведе народа до мизерия и обедняване и затова ти предлагам да си купиш едно въже и да ходиш да си го теглиш някъде ! Жалко че през 2008 в Търново на пазара не ти нацепих манерката пред Николай Илчев-Бог да го прости ...