Пред нови избори: Ще излезем ли от перманентната политическа криза?

Проф. Николай Найденов и доц. Александър Христов пред Bulgaria ON AIR
27 мар 2024 11:33, Анисия Иванова
55

Предсрочните избори вече чукат на вратата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен вчера, че няма да позволи на ПП-ДБ "да узурпират властта". А днес съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че при връчване на втория мандат при президента ще върнат празна папка.

"Тази ситуация не цели да се промени нещо, а продължава тенденция, която върви от доста време. Започна да се коментира въпросът с ротацията три месеца преди деня на подаване на оставката на Денков. Постоянно имаше напрежение. Започнаха да се подхвърлят министри. Началото на декември беше начало на предизборната кампания. Най-вероятно ГЕРБ и ПП-ДБ няма да могат да направят правителство и ще включат ДПС", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според PR експертa доц. Александър Христов една от двете страни или и двете са решили, че новите избори биха произвели по-добър за тях резултат - повече места и по-сериозни позиции.

"От няколко години насам се намираме в перманентна политическа криза и перманентна политическа кампания", заяви доц. Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато има равнопоставеност между ГЕРБ и ПП-ДБ, това означава, че няма място за трети участник, сега ще се освободи място. ПП-ДБ се намират в клещите на ДПС и ГЕРБ. Лидерът на ДПС се опитва да изземе функциите на ПП-ДБ", каза проф. Найденов.

На въпрос дали БСП е обединена, той цитира Иван Таков, който казва, че партията върви по пътя на СДС. Според политолога липсва патриотична кауза с европейски привкус, а ако някой успее да я осъществи, ще постигне радикална промяна.

"Последните няколко седмици видяхме много ултиматуми с идеята и двете страни да вземат повече от това, което имат. И двете страни имаха принципи, от които отстъпиха", отбеляза доц. Христов.

"Когато бяха протестите срещу ГЕРБ, видяхме, че сред протестиращите бяха ДБ, президентът, Слави Трифонов, "Възраждане", Мая Манолова и т.н. Всички бяха против, а след това казаха, че хората, които критикуваха ГЕРБ, направиха правителство с ГЕРБ. В момента всички защитават ГЕРБ и атакуват ПП-ДБ", коментира проф. Найденов.

По думите на доц. Христов има по-голям отлив от ПП-ДБ, отколкото при ГЕРБ. Той е на мнение, че геополитически за България правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е най-доброто за страната, предвид целите, които си поставяме и предвид войната.

На въпрос дали е правилен изборът ПП и ДБ да бъдат заедно на избори, проф. Найденов отговори, че "ще играят заедно", защото би било рисковано, ако се разделят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Политика
Икономистит: Няма да има драстичен скок на цените в евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Единствената партия която поне иска да направи нещо за България и да ни изведе от ЕС-мочурището е Възраждане. Другите ще пращат децата ни на война в Украйна, докато те гребат милиардите и се крият по сраите си. Помислете добре.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблема е ГЕРБ! Излязат ли повече хора да гласуват.Ще има Промяна в политическата класа в България!!!
46
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 4 седмици
За да разбъркам манджата, този път ще гласувам за Копейката.
45
2
 
2
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
Българския народ очаква извинение от всички грозниитъпи гласували за ппдб.
44
0
 
3
 
! Отговори
Свиневъд преди 4 седмици
Докато Буци и Гуци са гладни никога няма да излезем от кризата!
43
1
 
7
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 седмици
Каква политическа криза , какви 5 стотинки !!!??? Вие гледайте как живота ни стана кризисен !!! То инфлация, то поскъпване на тока , бензиная , храната и то с повече от 100 200 % !!!!!! ИдЕоти ни управляват и току виж са ни вкарали във война !!! Кога ще поумнеем и ще държим живота си в собствени ръце ? Кога ?????
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Единствения на който свалям шапка е Слави. Човекът каза, че ако не може да направи правителство без досегашните управляващи, просто няма да го направи и си удържа на думата. Да, отнесе го на следващите избори, но по-добре да си извън политиката отколкото да си като ПП - щяха да изчегъртват ГЕРБ, а вместо това управляваха с тях, а накрая им се молеха да одобрят някакво правителство. За това ли протестираха и гласуваха хората?
41
1
 
1
 
! Отговори
ти откри Америка! преди 4 седмици
До пияница мистик Е, разбира се не е като в Третия райх. Във филм за фюрера Хитлер по Нешънъл Географик изнесоха инфо, че там концлагерите били по това време 42 000. Четиридесет и две хиляди! Имали сме много да настигаме германците. Които винаги са били пред нас. Показаха и картата на тогавашна Германия цялата гъсто изпъстрена с точки.
40
1
 
0
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 4 седмици
Елате в Германия! Вие никога няма се оправите в бегето. Щото вашите депутати са "булгарише кратунен". Смятам лесно ще го преведете на български.
39
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
До ти откри Америка! === Да, гледал съм На малкия остров. Това си е бил концлагер, но зверставата на комунистите и съветските 0pkи след 1944 година нямат нищо общо с царските концлагери
38
0
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 4 седмици
Има такава възможност - когато текущата пасмина от т.нар. "елит" бъде пратена в затвора.
37
0
 
3
 
! Отговори
до радив преди 4 седмици
До харакиро бати румене ,що мълчиш
36
1
 
3
 
! Отговори
ти откри Америка! преди 4 седмици
До пияница мистик. Ми то концлагери е имало още преди 9.09.1944 година. 24 КОНЦЛАГЕРА В БЪЛГАРИЯ. Справка-Държавен архив, шпионска информация предадена на руското посолство от разстреляния за шпионаж в полза на СССР генерал Владимир Заимов. (Гръмнат през 1942 година!). Имаме по това време (1942 година) и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ! Можеш сам да се убедиш като прочетеш архивните материали с подписите на шефовете и зам-шефове на Държавна сигурност през 1942 година.
35
3
 
3
 
! Отговори
Леко... преди 4 седмици
До пияница мистик Колко псувни си отнесъл заради идилията на Османската империя знаеш ли? И, за щиковете на Трети Украински фронт на СССР, които докараха на власт духовните бащи на сегашните комунисти от ПП-ДБ? Имам предвид, не комунистите на Живков, който беше националист, а тези на Димитров - лакеи на Сталин, интернационалисти, рушители на традиционните ценности. С други думи, същите, като сегашните "евро-атлантици".
34
4
 
1
 
! Отговори
харакиро преди 4 седмици
не сме ния виновните за политическата криза -на площадите ,ни прати бате румен ,в политиката , пак той ни вкара , за газа , за рафинерията , за паметника , за църквата - така искала митрофанова , за да се радикализирала държавата и да влезе в правия път след юмрука
33
0
 
1
 
! Отговори
Песничка преди 4 седмици
Облаче любимобеше ли в горатаЗайчето видя ли скрита под тръбата
32
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Докато не изпукат всички родени преди 1989 година, страдащи от носталгия по социализма, с промити мозъци, че СССР ни била "освободила" цели 2 пъти, веднъж от "турско робство" (всъщност такова нещо не е имало никога, просто сме били част от Османската Империя) и после през 1944 ни докараха социализма и концлагерите като избиха интелигенцията, промяна в България НЯМА ДА ИМА !!!
31
4
 
3
 
! Отговори
Ти, сериозно ли? преди 4 седмици
До добра идея! Забелязал ли си, какво се случва, когато този химически мишок се появи по някоя медия? Следват псувни и омраза, която направо се усеща физически. Дори Урсула не иска да си обърне главата към него, заради обидата към нейното протеже. Той е отречен в ЕС, мразен и подиграван в България. И, искаш някой да прави подписка, това НЕЩО да го търпим още три години ?
30
3
 
4
 
! Отговори
Според мен преди 4 седмици
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
29
6
 
4
 
! Отговори
добра идея! преди 4 седмици
Да направим една всенародна подписка с искане академик Денков да продължи да управлява България до редовните избори след 3 години. Може Габриел отново да бъде външен министър. Мисля, че академик Денков е най-добрият премиер, който някога сме имали. Какво пречи да изкара пълния мандат?