Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни

Той ги нарече предизборни добавки
Обновена: 2 апр 2024 17:31 | 2 апр 2024 17:30, Нели Христова
302
Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни
Снимка: БГНЕС

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика", това каза финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат отпуснати 75 лева еднократно на пенсионерите за Великден.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

"Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система", каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че "нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние".

"Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски", заяви Василев.

"Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства", обясни още той.

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години", каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от Политика
Шенген по въздух и вода не променя нищо за превозвачите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 261..ПП предателите подариха 100 милиона на Украйна ,а за българите нямат 40 милиона за добавки ,по изборите че ги пратим ПП на Украйна там да гласуват и живеят
269
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте на всички, толкова ли е трудно да се сетите!!!
268
4
 
4
 
! Отговори
нагли ДПС и ГЕРБ преди 3 седмици
Мафията Герб и ДПС правят пенсионерите на прости!?!?
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малеее много гаден
266
2
 
6
 
! Отговори
Щтрапан преди 3 седмици
Ококориий. Български мислител взиращ се в философският смисъм на заплащането "пенсия". Взима същите наркотици като ХараКириум Български безмозъчен субект чупещ бутилки.
265
1
 
15
 
! Отговори
този преди 3 седмици
изцъкления да обясни, защо "депутатите ", си актуализират заплатите на всяко тримесечие....и после да говори глупости...
264
2
 
10
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 3 седмици
Асен не обича пенсионери, дай му на него млади лъвчета.
263
0
 
2
 
! Отговори
Асен Чаталджа Бей преди 3 седмици
Вземат високи пенсиидайте да ги спрем
262
6
 
5
 
! Отговори
em преди 3 седмици
Прав е , абсолютно предизборни добавки както всеки път правят ГЕрбавите.... не го харесвам тоя но е на 110% прав... по добре постоянно увеличение отколкото еднократни добавки...
261
4
 
7
 
! Отговори
аноним преди 3 седмици
Не става въпрос за вдигане на пенсии!Тук става въпрос за уважение на възрастните.А те не бяха уважени и зарадвани нито по Коледа,нито сега им се иска-на тияТова другите държави непрекъснато го правят и топлят сърцата на старите хора! Затова тези,които сега предлагат да подновят правеното от години-и спряно от тия алчници-ще бъдат уважени и от нас!!!!!
260
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добавки или за всички пенсионери или за никой.Който работил повече взима повече, който е сидел на сенка или си е взимал паричките в пликче не е искал да се осигурява взима по малка пенсия. Добавките разделят пенсионерите.
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде българя, добре си ги избирате там управленците, аз сега след 10 години работа в Сингапур вече ако напусна страната мога да ползвам пенсия за 950 долара, честито ви ***, най-доброто което направих е да избягам от тия криви глави и завистлив народ, която не заслужава държавата си. Много е кеф да гледам как ви шиВат с трохите, ако и тях ви дават аахаха
258
1
 
3
 
! Отговори
Ха дано преди 3 седмици
Па язе сакям д.упата на тоя да я боли от ...глад и паяжина да хване!
257
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Герб-дпс за пореден път дават трохи, еднократно юни, Абе дигнете ги както предлага ПП постоянно от юли!
256
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗА ТЕЗИ КОИТО ПОВТАРЯТ КЛИШЕТА НА НЕКАДЪРНИЦИ НАПРАВИЛИ ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА:ЕДНА УЧИТЕЛКА НА 75Г. ВЗЕМА ПЕНСИЯ ОКОЛО 500/600 ЛВ.И УЧИТЕЛКА НА 63Г.ВЗЕМА ПЕНСИЯ ОКОЛО 1000ЛВ. КОЯ Е КРИЛА ДОХОДИТЕ? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГОДИНИТЕ КОГАТО ФАЛИРАХА ПРЕДПРИЯТИЯ И ИМАШЕ ТРАЙНО БЕЗРАБОТНИ, ТОГАВА НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА ПИТА ДАЛИ ГО ОСИГУРЯВАТ, ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ХЛЯБ НА МАСАТА! НАД ЕДИН МИЛИОН ИЗБЯГАХА ДА СЛУГУВАТ В ЕВРОПА !В ГЪРЦИЯ ОТИВАХА ДА БЕРАТ МАСЛИНИ ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ !ДНЕС ОТИВАТ НА ПЛАЖ! БЕШЕ МНОГО ТРУДНО!
255
0
 
6
 
! Отговори
Климбо преди 3 седмици
"Да го духат бедните".НЕма само то да духаш на С Пецов
254
0
 
15
 
! Отговори
Случаен минувачнапра преди 3 седмици
Той, Асен, защо не даде коледна добавка към пенсиите? Можеше спокойно да го направи, щом като има бюджетен излишък. Много е лесно сега да плямпа по разни телевизии. Само той си знае кои хора се облажиха около този излишък. А това, че нищо не е направено по никакви проекти и ще загубим милиарди от еврофондовете по Плана за възстановяване на ЕС?
253
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Социалната пенсиа за хора в неравностойно положение (Инвалиди скочи 3 пъти). Пишещите тук да не ви застига, да ви питам как се живее с 115лв. Сега не са много но са 3 пъти повече...
252
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това му беше на капитализма ! Тази система е в постоянна криза , несигурност и образуване на балони , фалирала е няколко пъти . Това е система която е изградена на дълг , тя не може да се самоиздържа и затова печата нови пари. Гледам Китай , после гледам Сащ , всеки да си направи изводите
251
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Сега остава да пророни една НАТОвска сълза,както Паси едно време,та циркът да е пълен.