Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни

Той ги нарече предизборни добавки
Обновена: 2 апр 2024 17:31 | 2 апр 2024 17:30, Нели Христова
302
Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни
Снимка: БГНЕС

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика", това каза финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат отпуснати 75 лева еднократно на пенсионерите за Великден.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

"Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система", каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че "нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние".

"Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски", заяви Василев.

"Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства", обясни още той.

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години", каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние се възмущаваме, че по времето на Асен Василев за 9 дни изчезнаха 9 милиарда. Не е ли порочно да открадне Асен кодовете от Мортен Лунд и да ги продаде на китайското правителство?
249
2
 
7
 
! Отговори
АСЕН Е ОТ ГЕРБ..!! преди 1 месец
НА ФОТОТО..... - ФОТО С ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ....... КОЛКО МАНГИЗИ ЛИ Е ВЗЕЛ..?
248
18
 
3
 
! Отговори
Прав е преди 1 месец
Прав е Кокорчо защо да дава на дъртофелниците, коитои без това ще си заминат! По - добре да дадем помощи за украинските войски...които и без това ще си заминат..ъъъ абе по добре да си ги задържи за пенсия! Те островите не са евтини...
247
10
 
12
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Такава богата държава станахме след и според управлението на Радевите мекерета Кирил и Асен. Кво се опъва опуленият любимец на Спецове някакви 75 лева за най бедните пенсионери. Ще ви кажа : Не е лошо, но не им носи на Киро и Асен политическа изгода. За това реве тоя и за това няма да даде на бедните ни родители малко достойнство. Срамно е , ама тия са такива
246
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо, трябваше да стабилизират държавата, а не да я хвърлят в хаос с обиди и закани срещу ГЕРБ. Реални реформи в праводлсъдието и службите, а не срамен пазарлък за постове и пари. След това помощ за бизнеса, привличане на инвестиции, нови работни места, намаление на инфлацията, регулиране на данъците спрямо доходите. Тогава ще има пари за социалната сфера.
245
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предизборно, всеки обещава. Особено ПП,ДБ които са в състояние на свободен пад. Трябват им много големи лъжи. Нека първо да кажат, защо увеличиха своите заплати до 5 цифрено число? Терзиев дс принца, номиниран от ПП,ДБ, ще получава близо 10 000 лв?! Общинарите му по 6000 до 8000лв?! Депутатите, с комисионните и екстрите, също гонят 10 000. Толкова е и майчинството на Лена от парапета.
244
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Според някои това е гнусен популизъм. В Гърция 2 пъти в годината дават добавки на пенсионерите. Моля не политизирайте всичко!
243
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И откъде ще вземе тези пари? Пак иска да хвърля пари от вертолета, та всички да ги плащаме двойно по-скъпо. От едно място, на друго, фокус-мокус.
242
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата сглобка ГЕРБ-ДПС ще ви разкаже играта.
241
4
 
14
 
! Отговори
Пенсия преди 1 месец
ЩЯХ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ, НО СЕ ОТКАЗАХ. ТОВА Е ДИВ ПОПУЛИЗЪМ, ОТВРАТИТЕЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ ТИЯ С 2 ЛВ В ПОВЕЧЕ! НЕ СЪМ КРИЛ ДОХОДИ!
240
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко акъл трябва да имаш,за да се примиряваш на ниска пенсия,а да се радваш на трохи два пъти в годината?
239
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С какво съм по- богат от тия с до 526лв като вземам 527.07 ст????????
238
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минималната пенсия е вид ежемесечна помощ за пенсионерите, които са укривали доходи докато са работили и са се осигирявали на минимума. ГТрябва ли да им се дават още помощи....
237
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадците от герб,които 12 години държаха пенсионерите на къса каишка,сега предизборно щели да им хвърлят дребни за 2 кила месо.Ще мине Великден и мат'ряла ще се усети,че пак е прецакан,както години наред.Еййй,п..Ст народ-слаба държава.
236
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА ВМЕСТО КЕБАПЧЕТА ЛИ Е?
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега имаме 2 милиона пенсионери и 3,2 милиона осигуряващи се за пенсия, т.е. 3,2 души хранят 2 пенсионери, което е недостатъчно.
234
2
 
10
 
! Отговори
УРАВНИЛОВКАТА преди 1 месец
ФАЛИРА СОЦИАЛИЗМА, А СЕГА И КАПИТАЛИЗМА
233
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видя се,че Асенчо мигранта,който даже няма право да гласува мрази пенсионерите.На Коледа беше същото и вместо да дадат на тях пратиха на укрите.Как се чувстват пенсионерите като знаят,че плащат за чужда война?На митингиите не бяха особено активни...явно им е кеф с техни пари да се купуват оръжия вместо да преговарят.
232
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне марихуаната да е достъпна. Старците с радост ще се друсат, вместо да пият хапчета, дето не им помагат.
231
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалицията ГЕРБ-ДПС работи. Спете спокойно деца