Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни

Той ги нарече предизборни добавки
Обновена: 2 апр 2024 17:31 | 2 апр 2024 17:30, Нели Христова
302
Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни
Снимка: БГНЕС

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика", това каза финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат отпуснати 75 лева еднократно на пенсионерите за Великден.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

"Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система", каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че "нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние".

"Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски", заяви Василев.

"Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства", обясни още той.

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години", каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните оставяха на вратите сини чанти с надписа на сектата им, а в чантите имаше буркан лютеница, шпеков салам, парче кашкавал и вафли Боровец. Вижте в Гугъл ако не вярвате!
209
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А шарлатаните не купува гласове хахахаха наетите необразовани на шарлатаните хахахаха
208
3
 
12
 
! Отговори
нито преди 1 месец
едните, нито другите стават. Присмял се хърбел на щърбел, всички са маскари, интереса клати феса, болен здрав носи. Милион два навън, ниски доходи на голяма част от хората, цени за храна кажи-речи като в Европа, няма инвестиции в образование, квалификации, че ако щеш и в икономиката... Един куп социално слаби, дето не са завършили 4 клас. Селското стопанство се превръща във феодално, вдигат се данъци да се избият,едни пари да се дадат еди къде си
207
2
 
10
 
! Отговори
Будала пенсионер преди 1 месец
Кандидат пенсионери, крийте доходи, колкото повече даваш кагато работиш, толкова по малко взимаш като пенсионер. За 3г.минимално осигурените +50%, а максимално осигурените + 30%.
206
2
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Това ако го беше предложил Асен Василев, герболяка щеше да опищи какъв е комунист. ГЕРБ са дясна партия и такива предложения са недопустими за една дясна партия. По-скоро комунистите БСП трябваше да го предложат.
205
4
 
12
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
Идват избори и ГЕРБ и ДПС "отпускат" пари за празниците. Пенсията при последния мандат на ГЕРБ немаше 400 кинта. Сега е 900!!! Хаха. *** елементарните гербопитеци. Тва Шишито е доста по-*** отколкото изглежда, а той изглежда много ***.
204
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Именно! Сто процента е прав. Това с добавките за празниците беше и си остава порочна практика на Герб, при които цели 10 години пенсията, както и заплатите почти не мръднаха! Гласувайте пак през Юни за Бойко и Делян и те ще ни крадат до безкрай.
203
5
 
14
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС предлагат.... Популисти! Тези откраднаха милиарди..станаха милиардери на наш гръб, сега се мазнят с някакви мизерни 75 лв. на бедните пенсионери. С чужда пита помен правят! Мошеници от класа!
202
5
 
11
 
! Отговори
Ето затова преди 1 месец
Боко да извади от чекеджето и да раздаде!
201
6
 
10
 
! Отговори
Неадекватно преди 1 месец
Баси наглеца е Борисов! ТОЙ премахна великденските и коледни добавки към пенсиите, но сега иска да ги връща!
200
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз гол офлюф защо не е в затвора.
199
4
 
10
 
! Отговори
А бре де бре преди 1 месец
Започна се с предизборното наддаване на популистите-лъжци Боко и Шиши.
198
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дават се добавки натези които имат малки пенсии, а те са малки защото масово "чорбаджиите" осигуряват работниците на минимална, а им доплащатогромни суми на ръка.Ето такива хора се подпомагат с тези добавки.Това се нариа подкрепа на сивата икономика. А хората които са плащали редовни осигуровки са дискриминирани - за тях няма празници,налиПрочети още на: https://dnes.bg/politika/2024/04/02/asen-vasilev-se-vyzmuti-na-dobavkite-za-pensionerite-bili-porochni.603179,3
197
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха дано настане справедливост и Асенча да разчита на добавки към пенцията си.
196
4
 
8
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Пари нема за нищо. Трябва от някъде да се появят. Но с тоя популизъм и харчене на ГЕРБ и ДПС, ще видим еврозона нанайси, а после Бойко ще вини Асен Василев .
195
3
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ некадърници преди 1 месец
Бойко и Шиши са се устремили към изпразване на хазната, за да "пуснат" после Делян Добрев да говори каквото си иска за "невъзможния" бюджет на Асен Василев.
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липи си че по не са толкова хитри като дпс-герб, ако са като тях , щяха да излязат и да кажат 100лв ще дадем
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кво Бойко с турците пие мазно кафе , това ли нещо ще ни управлява , не мерси
192
9
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ да се махат! преди 1 месец
Човека ви го каза: предочита да вдигне пенсиите на всички пенсионери и хората да получават всеки месец отгоре, отколкото да заглавичка с по някви мизерни 75 кинта само през май.
191
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб-дпс е време да си ходят