Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни

Той ги нарече предизборни добавки
Обновена: 2 апр 2024 17:31 | 2 апр 2024 17:30, Нели Христова
302
Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни
Снимка: БГНЕС

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика", това каза финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат отпуснати 75 лева еднократно на пенсионерите за Великден.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

"Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система", каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че "нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние".

"Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски", заяви Василев.

"Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства", обясни още той.

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години", каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сит пенсионер на гладен депутат не вярва, или беше обратно?
229
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето трима живи работещи, хранеха един пенсионер. Сега поради демографската криза, трима мъртви пенсионера ще хранят един жив. Това е положението.
228
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за ВЪЗРАДАНЕ!
227
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин Василев, знаете ли, че в новия епизод на "Умирай трудно", Брус Уилис ще играе български пенсионер по клинична пътека? Защо подценявате хората?
226
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОТ ТОВА КОЙ ПРЕДЛОЖИ ТЕЗИ ДОБАВКИ!ХАЙДЕ ДА СВЕДЕТЕ ГЛАВА И ДА СЕ ОБЕДИНИТЕ ОКОЛО СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ ДА ПОМОГНЕТЕ НА НАЙ-БЕЕДНИТЕ!ТЕ СА БЕДНИ И С МАЛКИ ПЕНСИИ ЗАЩОТО СА ИМАЛИ НЕЩАСТИЕТО ДА ЖИВЕЯТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! ЕДНА УЧИТЕЛКА ОСИГУРЯВАНА ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА И ПЕНСИОНИРАНА ТАЗИ ГОДИНА ВЗЕМА ПЕНСИЯ ОКОЛО 1000 ЛВ , НЕЙНАТА МАЙКА СЪЩО УЧИТЕЛКА ПЕНСИОНИРАНА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ВЗЕМАПЕНСИЯ ОКОЛО 500 ЛВ.КОЯ Е КРИЛА ДОХОДИТЕ! ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА НИСКИТЕ ПЕНСИИ!
225
3
 
6
 
! Отговори
Бай Амед от Дръндар преди 1 месец
Този апартаментаджия, защо стои на фона на ''ГЕРБ'' ??...да не е станал член на Герб ?
224
4
 
5
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
До 236. Европейският Съюз даде пари за частни жилища и лечение на украинските бежанци в България! Не разпространявай Лъжи!
223
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асенчо, защо си толкова напрегнат, като пенсионер пред банкомат? Я, по-спокойно, че току виж очите ти ще изхвръкнат!
222
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асене, чревоугодниko, значи за украинците по 48 лева на ден има, а за хората работили по 45 за България с мизерните пенсии, където нямат пари за зъболекар и ходят без зъби - няма да има?!? Безсрамник!
221
7
 
6
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 месец
ТИКВАТА Е САМО НА ЕДИН КЛАВИШ ''ЕНТЕР'' , ОТ КИЛИЯТА В НОВИЯ ЗАТВОР ЗА МЪЖЕ-РЕЦИДИВИСТИ И МЕГА-БАНДИТИ , който се строи в ШУМЕН....И КЛАВИША Е В КОМПЮТЪРА НА ШЕФА на ЕФ-БИ-АЙ = ФБР !!......МОЖЕ И СЪР КЕНЕТ МЕРТЕНС ДА ГО НАТИСНЕ .
220
11
 
9
 
! Отговори
Това не е сериозно преди 1 месец
Великденски добавки за пенсионерите няма да има. Пенсиите на всички се вдигат от юли!!! Боко Тиквата ви лъже предизборно, за да гласуваге за него шмекера
219
11
 
12
 
! Отговори
Пенсионер. преди 1 месец
Това е съвсем гнусен див популизъм от ГЕРБ и ДПС, казвам го с ясната декларация, че и аз съм пенсионер.
218
8
 
11
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 месец
Двамата ви крадливи кумири Боко и Шиши щели да "дават" нещо, което дори не е от тях!!! Данъците са Наши, Боко и Шиши нищо не дават! Лъжат ви!
217
0
 
11
 
! Отговори
Ирония преди 1 месец
На мен ми е чудно зощо БСП не са поискали това- та тези "най бедни пенсионери" са техният най-"твърд" електорат! А ГЕРБ са дясна партия и работят за големия бизнес, а отнемат на БСП инициативата.
216
7
 
10
 
! Отговори
Хрян преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС пускат стръв за шарани.
215
7
 
9
 
! Отговори
Омръзнахте на Народа преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС да платят на най-бедните пенсионери от своите си партийни "черни" касички. И без друго те са накрали най-много и имат най-много.
214
7
 
8
 
! Отговори
Лъжи, лъжи, лъжи преди 1 месец
Винаги съм недоумявал как е толкова лесно да се лъжат хората. И колкото по-бедни и гладни, толкова по-лесно се лъжат с някакви мезерни 75 лв. предизборно и като минат изборите ... глад!Любимата лъжа от ГЕРБ, как Борисов "мислел" за хората. Лошото е, че има повече от достатъчно оглупели и гладни пенсионери, които се вързват на лъжите им
213
9
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Долни популисти са ГЕРБ-ДПС. Дават сега. А иначе обират през цялото останало време населениато.
212
9
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Шарлатаните са ГЕРБ!
211
2
 
6
 
! Отговори
ВСИЧКИ ПРАГОВЕ преди 1 месец
ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ЗАВИНАГИ