Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни

Той ги нарече предизборни добавки
Обновена: 2 апр 2024 17:31 | 2 апр 2024 17:30, Нели Христова
302
Асен Василев се възмути на добавките за пенсионерите, били порочни
Снимка: БГНЕС

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика", това каза финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат отпуснати 75 лева еднократно на пенсионерите за Великден.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

"Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система", каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че "нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние".

"Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски", заяви Василев.

"Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства", обясни още той.

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години", каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
23
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Вече ми писна от тия пенсионери. Все за тях и за полицаите се говори. А за младите семейства , за децата , за детските , за учениците, за майките нищо. Само за тия пенсионери от сутрин до вечер. Всичките пенсионери висят по цял ден в хранителните супермаркети по цял ден и се чудят за каква глупост да ги изхарчат тия пари.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. ????????? Някой умен да ми обясни!
26
1
 
10
 
! Отговори
Камшиците гответе преди 2 месеца
Гответе камшиците! Като настъпи армагедона да идем да нашляпаме Кирчо Кокора, Мравояда с брадата и другите Мики Мауси!
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на Кокорчо, както и преди на Бойко, пенсионерите са му в тежест... Ама Бойко си взе поука по въпроса и си оправи поведението, а тоя тепърва започва да води геноцид срещу пенсионерите.
24
1
 
11
 
! Отговори
Содомията не прощава преди 2 месеца
Содомията не прощава. А ние сме редовно изложени на геополитическа содомия през всичките посолства и НПО-та. Господ вече му е дошло до гуша.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тоя му дават подкупи затова *** толкова пари вземете му ги.
22
2
 
14
 
! Отговори
Сам Исус слиза преди 2 месеца
Сам Исус ще слезе с една гьостерица и ще удари сто яки сопи на гол г-ъ-з на Киро, Кокорячето, Мравояда и залоения Пожарогасяч от Банкя. То вече не се трае бе!
21
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асене и аз се възмущавам от твоята безочливост В Гърция има великденски и коледни Я стига си говорил празни залъгалки Вън и повече никога не припарвай до фин министерство
20
1
 
7
 
! Отговори
Кокорчо се лекува преди 2 месеца
с ФАБ! Помага при най-различни състояния на полова и политическа дезориентация. Лекува! Масовото производство на ФАБ-3000 започна. Лекът иде! Не се притеснявайте евроатланти, ще има за всички!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заслужавам голяма пенсия тип депутатска
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асане, oбъркана ти е ценностната система! Ще ти обясня: порочно е това, дето го правиш с любoвника си. Добавките за пенсионерите не са порочни!
17
3
 
17
 
! Отговори
КОКОР КУПИ ЧУВАЛИ преди 2 месеца
От нашите партньори ФАЩ ще купим 30,000 свръхмодерни чувала за скромната сума от 100,000 долара на чувал! Това прави 3 милиарда долара! Евтиния! Така ще има как да върнем нашите войски, от където са ни наредили да ги пратим. Разбира се за транспорта ще ни таксуват отделно нашите пратньори от ФАЩ. Но няма страшно, Кокор потвърди че ще е на народни цени, като за партньори!
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бяхме спрели малко да помагаме на Украйна , сега доходите щяха да са двйни . Малко да озъптим докторите и точенето на здравната каса и доходите щяха да са тройни
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко ще раздаде отделно по 75 лева от Чувалите на Божков и Чекмеджетата на Матю Харев.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се пенсионираш държавата да ти плати всичко на куп, причините са две - средно мъжете живеят около 3 години след пенсия и второ държавата не може да управлява пари но да и малкото които са там ще ви ги открадне да може Кокорчо да си вземе бонус и да прави вечеря с отбрани меса от риби и екзотични птици и шампанско за 1000 лева.
13
2
 
2
 
! Отговори
sherlock преди 2 месеца
"...може би ще станал"...(????!!!!)
12
3
 
17
 
! Отговори
Мошеници преди 2 месеца
Са и едните и другите. Добавки трябва да има. Продават на малени козунаци по 6 лв. !!! Тая година няма Великден за всички!!! Пенсиите се вдигат по швейцарското правило. А надбавките трябва да са процент от пенсията а не уравновиловка. В Гърция защо има надбавки?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко е твоята заплата Асене , държавна пара , тоест наша ! Кражбите не ви ги смятам и без друго рано или късно ще връщате парите и ще си споделяте с Бай Ставри
10
3
 
26
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Заглавието е подвеждащо, внушава, че не трябва да има добавки, все едно пенсионерите не ги заслужават.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя държава в света иска 40 години стаж ? Това да не ви е социализма със сигурните работни места . Променете изискванията , защото хората страдат от глупави закони и затова са им ниски пенсиите , не че не са работили , просто не им стига стажа !