Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"

Депутатите приеха предложения проект на решение
19 апр 2024 19:00, Анисия Иванова
45
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание, свикано следобед, парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ".

Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха "против". Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да предоговори споразумението, а всички документи, с които временната комисия разполага, да бъдат предоставени на Прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Българския енергиен холдинг. По искане на опозицията, в този списък беше включена и Европейската прокуратура поради липса на доверие към родната, съобщи БНР.

Близо 2 часа продължи спорът между депутатите дали могат да приемат проект на решение на Народното събрание по споразумението с "Боташ", без в зала да е внесен доклад на временната комисия. Имаше прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставка на председателя на НС Росен Желязков. От ПП-ДБ обвиниха доскорошните си партньори в управлението от ГЕРБ-СДС в опит да прикрият фактите.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви: "С тези ваши действия вие реално ставате съизвършител в укриване на доказателства за тежка финансова щета за българската държава. Напомням ви, че Комисията установи финансова щета в размер на 500 000 доблара на ден. 1 милион лева на ден, господин председател, 2.4 милиарда долара за 13 годишния период на договора".

В отговор председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС репликира:

"Последното правителство, оглавявано от министър председателя Денков, енергийния министър Радев и финансовия министър Василев, не си е мръднало пръста и за десетте месеца на управление на Денков са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. Целият български народ плаща скъпия газ, целият български народ плаща десетте месеца безвремие на премиера Денков".

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че кабинетът "Денков" е бездействал и заподозря опит за фалит на "Булгаргаз" в полза на неговия конкурент:

"Най-голямата друга компания за търговия на газ в България "Овергаз", собственост на Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев – най-големият спонсор на "Промяната" с 500 000 лв. като физическо лице. "Булгаргаз" е пред фалит. "Булгаргаз" е въпрос само на време не само да си загуби пазарния дял, а да фалира".

От ПП-ДБ напомниха за времето, когато Жечо Станков е бил зам.-министър на енергетиката. Венко Сабрутев каза:

"И моля да видите дали там, в списъка с партньори, не фигурира фирмата на майката на господин Станков. И дали пък случайно в тази фирма не е станала основен партньор на "Булгаргаз"".

Борислав Гуцанов от БСП каза: "Ако имахте желание този договор да бъде променен, смятам, че имаше как да накарате министър-председателя и министъра на енергетиката да направят така, че да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор".

"Дали има нарушения, престъпления и други деяния - има време органите да се произнесат, но днес колеги, тук, тази трибуна се използва единствено за предизборна кампания", заяве Хамид Хамид от ДПС.

Депутатите приеха предложения проект на решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
39 За разлика от "Уесгингхаус" Путин обича да взривява това, което е построено с руско участие. Русия взриви "Северен поток" и превърна в пепел Украйна.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаха газ от Гърция, от Турция, от Азербайджа, от Алжир, от САЩ. И сега вече не искат. Кой искаше диверсификация? Десните оллигофрени от Дебей. Не слушайте вече десни олиггофрени, които бъркат и пипат и правят повреди в конституцията, законите, газопреноса. Те не искат и Балкански поток, а договорът е изгоден и печели. Защото печелел Путин. Не искаха Белене, защото струвал цели 5 милиарда, а по-изгоден бил на Уестингхаус само за 15 милиарда.
22
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До Анонимен А концесиите за златото ,кога !
21
1
 
3
 
! Отговори
Странно! преди 1 месец
Защо тук се говори за предоговаряне на споразумението с Боташ, но никой не споменава за разследване на това престъпление и изпращане на престъпниците зад решетките! Вероятно и това ще стане, нека само се приключи войната в Украйна, ние сми търпеливи.
20
0
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Това на снимката не може да е Народно събрание, това е някакво квартално кино... Одеон или Влайкова, леко реновирани. Имам чувството, че секи момент на трибуната че излезне Гойко Митич черно-бел...
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление, всяко предогонаряне е в ущърб на инициаторите, на предоговарянето. Това го дължим на ***, Радев и брокерите от ПП,ДБ, които стагнираха държавата с преврата, който извършиха и които мислят само за кариерите, лукса и властта, нежели за държавата.
18
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха, про'с'таците ПАК гласуват чужденци да ги управляват. Некадърно европеидно пле'ме!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговорност да се потърси от искащите диверсификация на доставките. Малтинчо Димитров, Делян Добрев, Киро, Асен. Направиха я, както с конституцията. Некадърници и десни дебилиоти.
16
2
 
5
 
! Отговори
ало ало преди 1 месец
разбрахте ли бе, продажници, че без ВЕЛИКА РУСИЯ не може - в нейната земя е цялата менделеева таблица, а вие грухтите и лъжете народа с европейски измишльотини!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 9 имаме балкански поток, ам не ни дават да го ползваме и южен да имахме щяхме да го спрем или да сме пак само транзит
14
7
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Всичко друго е по приемливо само в България повече Руски ботуш да не стъпи:):):)
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев се оказа един силно манипулируем кариерист.
12
2
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
демократичен данък чертежи на сащ, ангарийка 1 милиона на ден за Ердоган, така е в демокрацията, бачкайте рая, че ще ви дигта данъците скоро ,че няма пари евроатлантическите партньори!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cera eнeprийнитe cgeлkи и npoekти, noвeчe oт вcяkora ca чacт oт xибpиgнaтa reonoлитичecka вoйнa. Hиe cмe caмo neшka и тepeн в иrpaтa, и oтнacямe kъчoвe oт вcичkи cтpaни...
10
1
 
3
 
! Отговори
До луковитски щъркел преди 1 месец
Румен Христов го подписа с участието на Радев,защото това беше негово служебно правителство.А Радев щеше да бори корупцияъа?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяхме построили "Южен поток". никакъв "Боташ" нямаше да ни е нужен.
8
1
 
0
 
! Отговори
Чефи Десков преди 1 месец
Путин ще им потърси отговорсност, както потърси за крокус и за пробитата дамба която заля холопите.
7
3
 
3
 
! Отговори
"Боташ" преди 1 месец
Са подписали този договор,точно защото е изгоден за тях.И сега ще го предоговорят,защото Делян фактурата казал така.
6
1
 
3
 
! Отговори
луковитски щъркел преди 1 месец
РОСЕН ХРИСТОВ ГО ПОДПИСА, ЗАМЕРЯЙТЕ ГО С КАМЪНИ,
5
1
 
5
 
! Отговори
Ще стане преди 1 месец
Подписали адски неизгоден договор и сега "на ти куклите,дай си ми парцалките".