Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМ
13 май 2024 08:14, Петър Бойчев
114
Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка
Снимка БГНЕС

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

Междувременно ЕС призова Силяновска да спазва Преспанското споразумение.

"Европейският съюз изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва", се казва в позиция на Службата за външни работи на ЕС (ЕСВД).

"ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа с Гърция", се посочва в изявлението.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X заяви, че Северна Македония трябва да продължи своя път към членство в блока чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
20
 
! Отговори
СИЛЯНОВСКА.. преди 1 месец
МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ КОЛКО ХОРА ОТ РОДА СИЛЯНОВСКИ СИ ЖИВЕЕХА И ЖИВЕЯТ В РОДНА БЪЛГАРИЯ... О'НЕРАЗУМНИ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИТЕ...???..... ЗА СРЪБСКИТЕ ПАРИ ЛИ СИ ПРОДАДОХТЕ РОДОВАТА ПАМЕТ.......СЪЩО,КАТО ДНЕШНИТЕ БГ РУСОФИЛИ - И ТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ, И СЛАВЯТ РУСКИЯ ДИКТАТОР...
74
10
 
8
 
! Отговори
Русе преди 1 месец
Догодина Радев ще представя Македония на Евровизия с розова рокля :))
73
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радефф: Специална Военна Операция!!!
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво беше войната в Украина? Радефф да отговори!!!! Хора , едни и същи са хората които са на власт в Македония и България. Целата е Вие с Македонците да се мразите, защото друго не могат да Ви подсигурят. Нито закони, нито пътища,нито справедливост, нищо. Само да Ви скарат могат. А дали си Българин или Македонец все е едно щом даваш възможност Доган, Бойко, Радев и Мицкоски да те управляват. Това са хора на Путин.....
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента едни и същи хора управляват Македония и България. Това са хората на Путин: ДПС ,ГЕРБ, Радефф и ВМРО ДПМНЕ
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Про-Руския президент на България !!! Така е всяко едно заглавие за Радев в Европа и в старните от ЕС. Та по-добре да мълчи.
69
4
 
19
 
! Отговори
Ганди преди 1 месец
Тази леля е Македонската Цола Драгойчева, да им е жива и здрава на макетата, те чисти македонци са под 1 мил. другото е Албанци ,Шиптъри и Българи,направо баскетболиста Вучич да си ги прибира в Сърбия, тия не са за Европа
68
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам днешните демократи как смело разпродават и затварят цели отрасли без да са вдигнали една кооперация. И аз почвам да мисля, че при бай Тошо беше по-добре, имаше работа за 6млн човека, след 35г демокрация, сегашните нека дърници не могат да намерят работа на 2млн. Децата бягат.
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сръбското влияние е очевидно! Сърбите играят македонската карта напук на ЕС и заплашват да направят ос през Балканите от Скопие през Белград до Будапеща и Братислава, което ще разцепи континента! Оставиха Македония без декомунизация и без разобличаване на комунизма и тайните служби и ето резултата- имаме сърбокомунистеческо влияние и отцепване на Скопие. При нас го разобличиха комунизма и извадихе агентите, а в Скопие карат напред с комунистите и паметниците им са цели, а Тито е боготворен!
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разев от къде знае каква е позицията на посолството? Пл ужеците от външно чакат координация с посолството, затова още нямат изявление. Посолството много не му пука и ги бавят.
65
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия е ръководена от Путин, чрез тяхните служби - УДБА, ВМРО ДПМНЕ са приближени на УДБА!!!! България е ръководена от Путин, чрез мафията на ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ и ДПС са основани от агенти на Държавна Сигурност. Може да го проверите!!!! Държавна Сигурност е пряко подчинена на КГБ и Путин. Толкова в лесно. Путин контролира България, Унгария, част от Босна и вече ще контролира и Македония. Путин няма нищо против членството на Македонка в ЕС. Та вече МК влиза в ЕС!!!
64
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Сведения на Скопие, Радефф е Руски Агент!!!
63
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е че Радевф, ГЕРБ и ДПС са ръководят от службите на Путин , с Мицкоски и ВМРО ДПМНЕ е същото, само че там ръководи Путин, чрез службите на Сърбия УДБА. Та едни и същи клоуни Ви правят на неандерталци и Вие и Македонците им се вързвате!Не налагайте измислената от Русия история на Македония, нека да я ползваме само за наша употреба!
62
3
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Браво на Президента.Ясно заявява,че ревизия няма да има.Шарлатаните и най-вече Про100то успяха да съсипят и тази тема и сега се налага Радев да оправя нещата.
61
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците са най-смелия народ в Света. Според мен не трябва да се примиряват с държави като Гърция и България, защото те са както се казва послушковците на ЕС и НАТО, защото са корумпирани до дупка. Ако Македонците си направят реформите и спрат корупцията, може да се казват както си искат и да си ползват историята както си искат. Няма да зависят от корумпирани държави като България и Гърция. А този Радев по-добре да мълчи, защото в ЕС е лесно разпознаваем и наричан Про-Руския президент.
60
11
 
5
 
! Отговори
Кмет преди 1 месец
Сега президентът повдига тапката на тамошните българомразци.Преди беше онзи дебелия и онзи историка все руски приятели от ДС.Така не се работи умно.
59
1
 
10
 
! Отговори
Кмет преди 1 месец
До АнониТо вече се вижда -около Смедерово са осмрадили целия район.А в Бор са им купили находищата за цв. метали и съораженията.Докарали китайски затворници да бачкат.Така казват сърби от района.Направили и общежития.В Ч. Гора за неплатен кредит им вземали цяло пристанище.Сэрбия има 30 млрд.кредити но поне има инвестиции.А Бг горе долу толкова без такива.Никойп не инвестира в такава мафиотска държава с толкова малко останало и малоумно население.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега щели да с е прекръстят на српска македония....
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧАКАМ ДА ВИДЯ КИТАЙ КАТО ИНВЕСТИРА В СЪРБИЯ, КАКВИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМ ДАВА ХИ ХИ... кИТАЕЦ ДА ТИ ПЛАЩА ХАХАХ ТОВА Е ГОЛЯМО САМОНАКАЗАНИЕ. ТЕ НА СОБСТВЕНИЯ НАРОД НЕ СИ ПЛАЩАТ СТАБИЛНО, КВО ОСТАВА ЗА НАЙ- ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ СУБЕКТИ!
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КИРО, ЗАЩО ИМ ПОДПИСА ЗА НАЧАЛО НА ПРЕГОВОРИ БЕ? ЩОТО СИ ГРАЖДАНИН НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ЛИ?