Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМ
13 май 2024 08:14, Петър Бойчев
114
Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка
Снимка БГНЕС

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

Междувременно ЕС призова Силяновска да спазва Преспанското споразумение.

"Европейският съюз изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва", се казва в позиция на Службата за външни работи на ЕС (ЕСВД).

"ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа с Гърция", се посочва в изявлението.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X заяви, че Северна Македония трябва да продължи своя път към членство в блока чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука некъв копейкин защитава позицията на вражеска Сърбия. И даже не го трият. За диверсия в полза на вражеска държава по НК се дават от 5 до 15 годинки!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И друг път съм казвал,че по-важното за СМ беше НАТО,а не ЕС.Членството в НАТО им гарантира съществуване,като държава,че няма да се разпаднат на няколко части.Там още ние трябваше да си поставим исканията и да наложим вето,а не да чакаме ЕС.Ние угодихме на Гърция да си оправят нещата важни за тях,а нашите си остнаха не разрешени.Най-важното за една държава е сигурност и след това всичко останало,а те я придобиха с НАТО,сега никой няма да позволи отцепване или разпадане.Това беше главното за тях.
53
0
 
8
 
! Отговори
ЗА СВЕДЕНИЕ.. преди 1 месец
ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО ТРИЯТ ТУК, КОМЕНТАРИТЕ КОИТО НЕ ИМ ХАРЕСВАТ...
52
1
 
3
 
! Отговори
жребец преди 1 месец
До Анонимен 41, така е да и за сметка на това е много много качествена, маркирана, осветена и безопасна, ние още калта от камионите дето правят т.нар. магистрала не можеме да измиеме.
51
3
 
6
 
! Отговори
димитър преди 1 месец
Е ,какво от това ,че Си е отишъл в сърбия ?Голям праз . Нещата са по -дълбоки ... масква и пекин ,като съюзници в момента ,говоря ,за момента , искат да покажат ,че в Европа има пробив ,това е .Хитрият *** ,орбан и ония кавал вучич ,който ближе *** му се възползват ,за да извиват ръце на европейците ,под диригентсвото но кремъл.За нас ,курса ни е правилен ,иска се още непримиримост към несправедливостите ,които стават и нещата ще си дойдат
50
2
 
1
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
какво направи Орбан с кафето, все още го няма :)))
49
5
 
6
 
! Отговори
жребец преди 1 месец
Харесвам Радев, браво, моя президент.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е прав а колкото до тази какво като са идвали китайци комунистическа държава е България е европейска държава има невиждана разлика
47
0
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Другарчета защо България прави почти 2 пъти по-голям БВП от руската дупка Сърбия???
46
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Фед Красивия.... Хахахааа, външни сили, а? Клоун, а кой изнесе зърното включително от държавния резерв и нямаше хляб в магазина, а??? Не беше ли един червен другар Чичибаба??? Жан направи външният дълг 280% от БВП. Г л y п a k.
45
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Сърбия знаете ли , че пуснаха скоростен влак, дето се движи си 220 км в час ... Кой е по напреднал, те или ние с нашите 8 часа до Варна с влака дето се движи средно с 50 км в час. Само в Белград имат 8 моста над Дунав, ние два не може да построим. Пълна трагедия сме. Е важно , че Киро ви ги обеща. 5 моста над Дунав и няколко тунела под Стара планина и завод за електромобили в Ловеч. От тях 00 изпълнени
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си посети Париж, Белград и Будапеща. По ясен знак от това здраве му кажи. Вучич и Орбан подписаха договори за по 20 милиарда долара с китайците. Заводи за батерии, соларни панели и елекромобили. Вучич каза ясно, че не си правят никакви сметки да влизат в ЕС , докато ЕС не признае Косово за част от тях.
43
1
 
8
 
! Отговори
Алекса преди 1 месец
Ще ревизираш та и ушите ще ти пукат ! О Браян е важно какво ще каже ! Браво на гърците така се реагира !
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние па кво се праим на важни! Председателя Си посети Сърбия, а не нас. Нас всички ни подминават. Даже и Германия. Вие разбирате ли колко е важно главната икономика-Китай да те посети и че това не е просто посещение от учтивост? Нито една война не сме спечелили, нито една и тази ще е поредната.
41
3
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
До Карачанаков: Само закръглен дилетант,все още може да не е осъзнал,че Виденовата зима ,я създадоха външни сили.А не малкия опит на Виденов или Корнелия...Ако тогава бяхме с тоя акъл,дето сега....Проблема е,че при наличието на толкова информация вече,да викаш,че Виденов е виновен...Сложиха си после Костов и почна разпачетосването на държавата!!!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 38 . . .Това е най големия смях. Мишлин направиха чрез дъщерното си дружество огромен завод за гупи около Пирот за стотици милиони и няколко стотин работни места. Да, там няма еко изисквания ама ако се поинтересувате , ветровете в 90% духат в посока към България и всичката *** идва при нас, а парите при тях.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България 15 години строи 50 км магистрала до границата със Сърбия, а сърбите за 3 години построиха 150 км от Ниш.
38
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните 2 години в Сърбия чуждите заводи и инвестиции са много повече отколкото в България. Там се откриха няколко завода за гуми, там се произвеждат автомобили и там никой не им казва какво да говорят и какво да подаряват. Според последните социологически проучвания, македонците определят България за най вражеската страна, а за най приятелската определят Сърбия. Браво на българската дипломация, браво на Мара ротацията и киретата
37
0
 
6
 
! Отговори
История преди 1 месец
външен министър...НИКОЛА ДИМИТРОВ...антички македонец...
36
3
 
19
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Китай подписва договори със Сърбия , защото не спазва никакви еко норми, а Сърбия не е член на ЕС и няма кой да я санкционира. Същото е и с Северна Македония. Дефакто китайците ще им направят строежите , но ще им отровят земята и ще има бум на раково болни. Ще разберат ,че евтиното винаги излиза по скъпо накрая.