Ускорява се работата по проектите за ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”

Работни групи ще съдействат за изпълнение на законови процедури
16 май 2024 10:29, Инна Ангелова
36
Ускорява се работата по проектите за ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”
Снимка: Правителствена информационна служба

Със заповед на премиера Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. Основната им цел е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

В групите са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи. „Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план“, подчерта енергийният министър Владимир Малинов, който е определен със заповед на министър-председателя за ръководител на работните групи.

Проектите, част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на капацитетите за пренос на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата-Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода-Кардам в посока от България към Румъния имат ключово значение за изпълнение на един от основните приоритети на правителството в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от инициативата е и проектът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион, който има водещо значение от гледна точка на осигуряване на нов икономически облик на региона.

Приоритетната реализация на тези проекти ще съдейства за повишаване на конкуренцията в сектора и постигане на по-добри условия за всички потребители не само в нашата страна, а и в целия регион.

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера, който има ключово значение за успешно постигане на целите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически за страната. Съгласуването и тясната координация в работата на всички ангажирани ведомства по проекта са водещи за успешното му изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Избори 2024
Ева Майдел: Атентатът срещу Фицо е шок за Европейския съюз
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Ще ускорите преди 2 седмици
На баба ви п..а,с Уестинг ХАУС В РЕДА ЩЕ ВИДИМ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО,ТАКА ЯКО ЩЕ НИ ПОДРЕДЯТ ТЕЗИ ШИ...АНИ И ЛЪЖЛИВИ АМЕРИКАНЦИ,ЧЕ И НА ПРЕДСТВА СИ НЯМАТЕ!!!
34
1
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 2 седмици
Досега, докато използвахме руско гориво за АЕЦ Русия приемаше отработеното ядрено гориво. А сега, щом ще доставяме ядрено гориво от Канада ще трябва да строим и хранилище за отработеното гориво. Колко ще струва такова хранилище и къде ще бъде? За това никой от слугите на евроатлантиците не говори.
33
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 32 Ако въобще ги построят. В момента има огромна липса на знания и техници в тази област. Всъщност най-много централи се строят в Китай. В САЩ мисля че има само два отворени проекта. ПП. И ВСИЧКИ искат гаранции от държавата, да им покрива рисковете и да им изкупува горивото независимо от цената.
32
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
До Христов: Овчаров каза че един блок на американците ще струва около 30 милиарда , за сравнение на Белене 3,1 милиард...
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работата по нови мощности в Козлодуй се ускорява за да можем и тях да посарим на Украйна предполагам.
30
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Предлагам да се създаде картотека на всички ангажирани с ядрените проекти. Тези които спряха Белене, които подаряват реакторите, тези които сменят горивото и т.н. При готова площадка, проект, тежко оборудване се отказваме от Белене и започваме на чисто от нулата. 1,2 милиарда за строителството, 800 милиона за демонтажа, платени реактори, проект, нови проучвания атестирана лаборатория. Всичко се зачерква и ще дойде време да плаща някой. Ако стане авария с американското гориво ще е наред.
29
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
А хранилището за отработения уран колко ще струва? 3 милиарда лева или повече?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДО "Вертикален газопровод????" __ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ФОНТАНЧЕ С 16 ЖАБКИ НАКРАЯ!!...
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вертикален газопровод???? Верно ли?
26
0
 
4
 
! Отговори
УЕСТИНГХАУС преди 2 седмици
ПОБЪРЗАЙТЕ,ЧЕ СМЕ ГЛАДНИ ЗА ВАШИТЕ МАНГИЗИ!!!...
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АЕЦ Белене построете, защото турците ще построят и за нас и после ще зависим от тях за ток. Тъжна работа.
24
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Ето, затова е добре да има диктатура, а не псевдодемокрация като нашата. Ако бяхме диктатура, бай Едикой си казва, ще строим АЕЦ, до 3 години да е готов и готово! Сега тия 3 години се канят, вземат, че ги свалят от власт, други почват да се канят!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А министерството на културата как ще помага във случаят? Баси бюрокрацията. Постоянно се създават агенции ,комисии! А никаква работа не се върши !
22
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Абе руснаците правят АЕЦ за 4-5 години след като решат, че ще правят, ние 40 години сме още на проекти и разрешения!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който прави " бизнес " на основата на геоориентация яде хурката , ама на кой ли му дреме , уреждаш ли личния интерес , обществото плаща .
20
0
 
5
 
! Отговори
Абе идиот преди 2 седмици
Глей си изборите и не се вживявай в месия! Жалко е че не си на мястото на Фицо.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 седмици
Служебното правителство на Гълъб,с министър на Енергетиката Румен Христов.Същуят,който живее бейски в Дубай.
18
0
 
10
 
! Отговори
оха преди 2 седмици
Ускорява се работата по една голяма кражба. За пореден път парите на българите ще бъдат ограбени, законно.
17
1
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 2 седмици
А ти не помниш ли,че Борисов каза "Белене е гьол" и сложи точка на проекта.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 5 - Бъди малко по-конкретен, че имаш 5-6 служебни правителства "на Радев", като няой от тях, хич не бяха негови.