Милошев: Липсата на кадри вдигна заплащането за персонала в туризма

Ще има 10% ръст на туристите
19 май 2024 13:15, Нели Христова
39
Милошев: Липсата на кадри вдигна заплащането за персонала в туризма
Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри принуждава работодателите в туризма да обещаят с 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято, поне в това ме увериха дейците в бранша при срещите ми с тях през последните дни. Това съобщи пред БНР министърът на туризма Евтим Милошев.

Той призова външно министерство да направи всичко възможно да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за държави като Индия, Бангладеш, Непал, Киргистан и Узбекистан.

В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а работодателите в туризма очакват тези служители, каза Милошев.

Според последните данни около и над 10% ръст на туристите ще има това лято. Времето в началото на май когато се събраха много почивни дни беше един добър период, някъде около 80 хиляди туристически регистрации е имало, което е добър старт на сезона, каза Милошев.

Ранните записвания започнаха при 9% ДДС и обещавам да поставя пред финансовото министерство въпроса за това дали не трябва да се тълкува, че при започнал вече сезон не може ставката да се променя отново на 20% от 1 юли, каза Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблема с кадрите не е проблем а разход . Вдигаш двойно заплатите и плащаш на седмица и готово . Така се вдига стандарта на живот по целия свят . Само с - НЕМА КАДРИ. Никакъв друг начин няма .
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един познат работи в заведение и лятото шефът ги води да работят на негов ресторант на морето. Едното лято отиде, но за следващото отказа. Като раздели парите на часовете и не излиза кой знае каква сума. Поне им ги платили както била уговорката.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плащането не е като обещаването! Ако е за обещаването - давам 10 К заплата ....
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя като всички министри се замислили за работодателите не за работника ,изчезни
33
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Навсякъде вдигат, но основно за мързел труд и престъпност се плаща най-добре.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обеща ли сме вече 20 % повече а на края на сезона ще разберете че обещаното не е като завещаното :))) Мнооооого вече го разбраха и избягаха от държавата на обещаното . Ще има фалити ми се струва но това е за добро . Трябва да се мине към дръг вид туризъм а не индустриялен тип от соца .
31
0
 
21
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
30 години подигравка с работници и служители а сега нямало кой да работи..... Защо ли?!
30
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Туризъм,хотириерство и ресторантите са с май ниските заплати в България. А в този бизнес се перът най много мафиот ски пари.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20% повишение на заплатите - от 780 през 2023, на 933 през 2024. Тичай народе-е-е-е ...
28
0
 
5
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 2 месеца
Шоуто на сценари3тЪ :)
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вземете на работа безплатните курортисти, стига сме хрантутили тези мързели и използвачи
26
0
 
15
 
! Отговори
Цоко преди 2 месеца
Абе, Милошев, защо всяка трета реклама в нета е за отдаване на заведения под наем на южното черноморие? Нещо много се набива една реклама на марината на Свети Влас. За един преател питам...
25
1
 
22
 
! Отговори
Общ работник преди 2 месеца
Единственото, подчертавам единственото нещо, което все още ги спасява от тотален фалит е, че все още има някакви проверки на границите и в сезон си става приключение да се премине, и за нас, и за румънците. Ако влезем в Шенген, играта ще приключи само за един сезон. То и сега Гърция ги удря в земята с цени, а за качеството на което и да е няма смисъл да говорим. Ако ще и от Марс да си докарат персонал, ще избягат немедленно като видят какво трябва да работят и за колко пари.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли още луди да идат да са роби на мутрите срещу легло и храна - огризки от ол инклузива???
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя бая слаб министрите до сега ,кво ста с работната ръка по черноморието ,един съвет а бря при толкова много украинци тук в България с право на работа защо работодателите не вземат украинци,или отново не искат да работят сиромашките,карат коли и джипове за по 100 хиляди лв,ква работа ,нали никакви данъци на плачат за тях ,да и и помощи им давате да има пари за нафта и бензин )))
22
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Много са високи наемите по черномороето. Ако започнат да ми плащат наемодателите, отивам да работя.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Племенника имаше желание да си изкара пари, отиде на морето и се върна след 3 седмици. Превърнали го в пълен роб, 7 дена от сутрин до рано сутрин в ресторант на хотел. Заплата 2000, удържат му 500 за квартира и 200 за храна. Робите свършиха.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо плещиш глупости бе ?
19
2
 
12
 
! Отговори
Мастъра преди 2 месеца
*** прави си смешните филмчета и си стой до полата на смешната жена .Слави ви повреди всичките
18
1
 
33
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Масово се работи между 240 и 280 часа по Черноморието за тези пари все едно работиш две работи а взимаш за една Пълен смях