Собствениците на земя живеят на над 100 км от нея

"Агрион" организира лятна томбола с награди за 35 000 лева и изчислява безплатно колко може да се спечели от ниви
Спонсорирано съдържание | 5 юни 2015 17:24, Екип на Dnes.bg
Собствениците на земя живеят на над 100 км от нея
Снимка: Агрион

Средният размер на притежаваните ниви е до 20 дка, като  голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята и на практика не знаят колко струва тя. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята. Това показват наблюденията на „Агрион” относно профила на собствениците на земя. Хората не използват този свой актив ефективно заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини, посочват още експертите. 

За да насърчи активността на собствениците, компанията за купуване и наемане на земя „Агрион” организира специална лятна томбола, в която собствениците напълно безплатно да получат справка колко могат да спечелят от имотите си. Нещо повече - с регистрацията в т.нар. земеделски калкулатор, те ще могат да участват и в лятната томбола на компанията. В нея ще бъдат раздадени 35 000 лв. Безплатната справка колко може да се спечели от земята е достъпна в офисите на българското дружество и в някои от летните му щандове пред 6 станции на Български пощи в столицата – в Дианабад, Надежда 2, Банишора, Люлин 3, Дружба и Младост. В него се попълват имената на собственика, негови контакти и землището, където се намират нивите. След това алгоритъмът автоматично дава ориентировъчни стойности на парцела. Приложението е полезно не само за тези, които са решили да продават веднага, а и за тези, които не са ориентирани дали и кой им я обработва, къде се намира или просто не са доволни от условията, при които земята се ползва.
 
„Анализът ни за пазара сочи, че хората не знаят какви са условията по договорите за наем и какво реално се случва със земята им. Затова с предоставянето на безплатна информация какви са реалностите на пазара се надяваме да повишим активността по отношение на сделките с поземлени активи”, допълниха от ръководството на „Агрион”.


Още по темата: нивиземяАгрион
Още от
Спонсорирано съдържание