Русия изтласква САЩ от Латинска Америка

"Правда": Очевиден е провалът на опита за изолиране на Русия от света
Обновена: 17 юли 2014 10:29 | 16 юли 2014 22:19, Елка Василева
343
Русия изтласква САЩ от Латинска Америка
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Едноседмичната обиколка на Владимир Путин в Латинска Америка е съпроводена със сключването на значими икономически проекти. Проличава също желание за възстановяване на военнополитическия съюз с Куба и Никарагуа с оглед да бъде разширен в южна посока, към гигантите на континента - Бразилия и Аржентина. Русия има нужда от алтернативи, от съюзници в Западното полукълбо, пише Любов Люлко в "Правда".

Напрежението по границата с Украйна не попречи на върховния главнокомандващ да направи безпрецедентно едноседмично посещение в страни от Латинска Америка. Това за пореден път сочи колко е важен регионът за Русия - геополитическите й интереси се изместват на запад.

Американците смятаха още от началото на 90-те години на миналия век, че Русия няма интереси в Латинска Америка - но стана ясно, че има, и то големи. Тук е от особено значение визитата в Куба, санкционирана вече над 50 години от своя влиятелен съсед. В нейното навечерие Държавната дума ратифицира споразумение, с което на Куба бе опростен многомилиардният дълг, натрупван още от съветско време.

"След демарша от началото на този век, когато се отдръпнахме от Куба изцяло, водехме съвсем идеалистическа политика: отстъпвахме всичко възможно с надежда американците да го забележат и с множество благодарности да отвърнат по адекватен начин - коментира за "Правда" Виктория Легранова, аналитик по сигурността и бивш служител от въоръжените сили на САЩ. - Американците се държат другояче. Колкото повече отстъпваш, толкова повече те мислят за слаб и още повече се наежват. Ето защо обиколката е толкова важна. На Русия са нужни като въздуха алтернативни варианти, диверсификация във всички сфери."

Легранова смята, че засега става дума за диалог в икономиката, "но при всяко положение тече и военно-политически диалог. Според мен това става в кулоарите, не за пред камери, но е факт".

В Куба, Никарагуа, Аржентина и Бразилия бяха сключени важни икономически споразумения, и то реални инвестиционни проекти, а не заробващи договори като тези на МВФ, насочени към призрачни реформи, които водят до разпродажба на държавна собственост и кредитно робство за страните получателки. С участието на Русия в Куба ще бъдат изградени или модернизирани две топлоелектроцентрали, летище и пристанище, в Никарагуа Русия ще съдейства за строежа на трансатлантически канал, в Аржентина и Бразилия - за строителство на АЕЦ.

Навсякъде са подписани споразумения, според които руски фирми ще участват в проучване и разработка на нови енергийни находища - на петрол и газ.

Ще вметнем, че мащабни проекти от този род означават обвързване на руски технологии, техническа мисъл, оборудване, вносно-износни контакти със страните-партньори. Особено ценно е сътрудничеството в енергетиката - важен компонент от общата стратегическа сигурност. Такава база за спечелване на съюзници гарантира по-добро сближаване от всякакви идеологически платформи.

Да се върнем на Куба. Разбрано бе най-сетне, че връщането в Куба е необходимо на Русия, при това има и насрещно движение - неслучайно по всички външнополитически аспекти, включително Крим, държавното ръководство там подкрепя курса на Москва. Русия има нужда от Куба, за да изгради там военнотехническа база за обслужване на свои кораби, подводници и самолети, за да възстанови силовия баланс, който й бе гарантиран в региона по съветско време. Това е крайно необходимо, за да създадем паритет на потенциалните заплахи в противопоставянето със САЩ.

"За да присъстваме пълноценно в Атлантическия и Тихия океан, не е задължително да строим десетки военноморски бази, достатъчни са две-три, които да дозареждат корабите ни и да подсигуряват постоянно присъствие", посочва Виктория Легранова.

Вече са направени стъпки в тази посока. През май т. г. Съветът за сигурност на Руската федерация и Съветът за национална отбрана на Куба подписаха меморандум за сътрудничество и договориха създаването на съвместна работна група. По време на посещението на руския президент бе сключено споразумение за модернизиране на морското пристанище Мариел, също и на международното летище с товарен терминал в близкия град Сан Антонио де лос Баньос. Това е вече първообраз на един бъдещ транспортен център.

Друг важен момент. В Куба и други страни – Никарагуа, Аржентина, Бразилия, Путин договори строеж или развитие на бази за навигация и позициониране от системата ГЛОНАСС. Не само че лансираме челни руски технологии, но получаваме и възможността да проследяваме американски потенциални цели.

"Това, че имаме договореност за ГЛОНАСС, е добре само по себе си, може да монтираме там апаратура за проследяване, за радиоразузнаване. Ще стане лесно, това е скрита апаратура. Просто един сандък с апаратура. Ще е от огромна полза за Русия", заяви за "Правда" Александър Широкорад, военен експерт и публицист.

Тази диверсификация е извънредно важна и за страните партньори на Русия. В случай че Аржентина например - заради позицията й по повод Малвинските острови (Путин предизвика ръкопляскания, като ги нарече с аржентинското им име, а не с англосаксонското /Фолклендските, б. р./), бъде санкционирана с изключване на системата Джи Пи Ес, страната ще мине на ГЛОНАСС.

"Тази система точно определя примерно местонахождението на войскови подразделения, на кораби и танкови колони, дава възможност доста точно да се нанасят ракетни удари. Сиреч прави по-ефективно бойното използване на аржентинските въоръжени сили", отбеляза пред "Правда" Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания.

"Мисля, че виждаме един от възможните руски отговори срещу днешния безпрецедентен натиск върху Русия по повод Украйна - продължи експертът. - Това е много сериозен елемент от пазарлъка. Русия обаче естествено не е длъжна да свежда всичко до военнотехническо сътрудничество. Икономическите проекти също ще удрят САЩ, тъй като Куба и до днес е обект на санкции, а Русия ще подпомага развитието на кубинската икономика, значи ще действа против американските национални интереси."

Целта на Русия е Аржентина и Бразилия да влязат във фарватера на Куба и Никарагуа, наши верни съюзници в Западното полукълбо. След икономическото сътрудничество може да осигурим на Аржентина снабдяване с жизненоважни ресурси в енергетиката, въоръженията, военните технологии, особено ПВО - област, където Бразилия вече черпи изгоди. Нейното министерство на отбраната поръча на руската компания "Антей-Алмаз" да разработи система за противовъздушна космическа отбрана.

Путин разговаря и с уругвайския президент. Хосе Мухика търси инвеститори за дълбоководно пристанище в Южния Атлантик - то е доста далеч от САЩ и според австрийското издание "Дер Щандарт" точно затова може да стане тих пристан, от който "да започне руска стратегическа експанзия".

След обиколката и предходното посещение в Китай вече е очевиден провалът на опита "Русия да бъде изолирана от света", обявен с показен оптимизъм от Обама.

Държави от Азия, Африка и Латинска Америка търсят възможности за сътрудничество с нова и силна Русия - страна с капитали, които да инвестира в развиващи се икономики.

Изграждането на нова система за сигурност в света е невъзможно без военнотехническо сътрудничество с държави от западното полукълбо.

Щом американската ПРО неотклонно се движи към нашите граници с цел да блокира междуконтиненталните ни балистични ракети, защо не бива също такава система да стои край границите на САЩ? "При всяко положение трябва да имаме други някакви инструменти за самозащита срещу американската ПРО в Европа, а може би и по-близо - в Украйна", смята Виктория Легранова.

Русия далеч не е регионална държава, мистър Обама. Всички страни имат големи претенции към вас и Русия скоро ще се научи да използва този фактор.
 

/БТА/
 


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Малки *** гъзолисчета първо прочетете какво казват американските генерали и Бжежински за Русия и тогава плюйте Това че мовете да пишете не говори за зрелост
219
0
 
3
 
! Отговори
до 316 преди 7 години
А американците обикалят света единствено с безкористни цели,да ПОМОГНАТ! Е добре помагат -разсипват държави,предизвикват граждански войни,бомбите им убиват мирни хора -какви демократи,чак ми настръхва косата от тяхната демокрация.А за икономическото робство няма да говоря ,абе "помагат"хората,на себе си "помагат"
218
1
 
14
 
! Отговори
неутрален преди 7 години
Еее най-после да се напише нещо истинско. Всички коментари са излишни защотото това е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА полезна за всички. Информирайте се за истината и после сами решете кой вреди на света не си промивайте мозъците с европейски медии а търсете алтернатива. Цяла Европа и държавите роби на САЩ излъчват абсолютно едно и също мнение за Русия а именно че цитират исказванията на Банан Обама. Естествено че не е обективно някой да те учи на неговата си истина което означава ПЛЕНЯВАНЕ.
217
14
 
2
 
! Отговори
предупреждение преди 7 години
Вие,леснозабравими люде!Вие би трябвало да внимавате добре.*** обикаля в Латинска Америка да спечели нещата с голяма дипломация,ама замаскирана.Зад тази дипломация стои безкрайно коварство досущ сатанински.Да знаете от мене.
216
15
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 7 години
Кой *** Русофил написа тази глупост
215
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eto tova e veche vic.I kak tochno Russia iztlaska USA ot Latinska Amerika.Ne pishete gluposti.Russia tarsi nachini za vlijanie i mezdunaroden avtoritet.Putin si izbiva compleksite i sveta mu se chudi na glupostite.Minaha vremenata na voinite,no imperskite anbicij na Russia prodalzavat oshte.
214
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Защо и до сега Русия се грижи за своите интереси, но не и за гражданите си?"Що за *** въпрос? Интересите на Русия са и интереси на нейните граждани, много ясно.
213
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Добре де. Когато бяха велика сила, защо всички руснаци искаха да емигрират на запад?"Нямам никакъв спомен руснаците масово да са искали да емигрират на запад. Напротив, смятаха страната си за най-доброто място за живеене. Друг е въпросът за отделни граждани като Солженицин, който се върна в Русия, за евреина Анатолий Шчарански, "борец" за човешките права в Русия, а сетне в Израел стана министър и одобряваше всички убийства и забрави бързо за човешките права. Емигрира Алилуева
212
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо и до сега Русия се грижи за своите интереси, но не и за гражданите си?
211
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де. Когато бяха велика сила, защо всички руснаци искаха да емигрират на запад?
210
6
 
20
 
! Отговори
морски преди 7 години
Велика статия!Браво!Слава на Русия!
209
6
 
29
 
! Отговори
някой преди 7 години
До Samo minavamКолко много си прав,живял съм с рускиня 3 години и мога да ти кажа ,че по всеотдайни жени няма от тях и искат само малко любов нищо повече :)
208
6
 
44
 
! Отговори
Samo minavam преди 7 години
Руснакът има една няпонятна за американците черта.Може да даде,без да иска нищо в замяна.Трудно е за разбиране.Само като си помисля с един руснак Павел,как празнувахме Деня на победата на центъра на Флоренция..........
207
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е великолепна и много точна. А относно това какъв е Путин, светът вече го е оценил. Дори и европейските политици, колкото и да им е неприятно, го признават. Докато той прави политика и сключва икономически договори по света, черньото само дрънка оръжия и разпалва нови военни конфликти. Но на здраво мислещите хора по света почна да им писва от тази американска агресия. Не е далеч вече времето, когато и съюзниците на САЩ ще се отдръпнат от тях. Здравия разум трябва да вземе връх.
206
0
 
18
 
! Отговори
Мислете ! преди 7 години
Нямам никакво намерение и цел да ви убеждавам в каквото и да било. Това дали вярвате или не вярвате няма абсолютно никакво значение. Нещата са такива каквито са и рано или късно ще ви просветне.
205
4
 
39
 
! Отговори
така преди 7 години
Разбрахте ли защо са тези американски напъни да очерни Русия? Изтиканата от Латинска Америка от народи и правителства се мъчи да се наложи силово на друг континент!
204
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да пази Русия и България
203
0
 
16
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 7 години
До АнонименДжуджето си ти !
202
1
 
10
 
! Отговори
2 ДО Мислете преди 7 години
... , лудите теории на Дейвид Айк и всякакви луди книги за луди от типа как била завладяна планетата ни от рептили и незнам си какви цивилизации и те управлявали сега. А профилактиката е само една - спри да гледаш и четеш такива глупости и влез в един истински и чист православен храм, а защо не и малко да отгърнеш Библията за да прочетеш нещичко от нея и се моли дано от нея да ти влезе нещо в главата !!!
201
0
 
10
 
! Отговори
1. ДО Мислете преди 7 години
Аз не обиждам, приятельо, така както с лека ръка слагаш етикет на някого. Сега аз съм бил ***, после някой друг ще го отнесе, явно възпитанието ти е толкова ! И си тръгнал акъл да даваш. Първо, виж себе си и след това казвай кой какъв бил, ясно !? Не те знам в какви глупости за извънземни вярваш и се опитваш да обясняваш в коментара си кой стоял над планетата ни, но я вземи за профилактика за да се освободиш от тв възпитанието на НЕШЪНЪЛ ДЖИОГРАФИК,ДИСКАВЪРИ ЧЕНЪЛ ...