Съвременният джихад - главната цел вече не е Америка, а Европа

Ограниченията на третото поколение джихадисти
17 фев 2015 20:23, Елка Василева
82
Съвременният джихад - главната цел вече не е Америка, а Европа
Саид и Шериф Куаши малко след нападението срещу "Шарли ебдо". Снимка: Reuters

Нападенията, извършени в Копенхаген през уикенда и в Париж миналия месец, бяха типични за последното поколение джихадисти: при тях беше взета на прицел Европа, която терористите смятат за слабото място на Запада, и се разчиташе на убийци, вербувани измежду маргинализираните младежи от близкоизточен или северноафрикански произход, но израснали в Европа, пише Жил Кепел* във в. "Ню Йорк таймс".

Тази нова вълна беше родена от слабостите на двете предишни вълни на джихадизма. Първата тръгна от Афганистан през 80-те години на 20 век и в последвалото десетилетие пусна разклонения в Алжир, Египет, Босна и Чечения, като целта на всички тях беше свалянето на различни прозападни режими. Тези бойци обаче до голяма степен се провалиха, защото се оказаха неспособни да мобилизират мюсюлманските маси под своите знамена.

Донякъде в резултат на това се появи второто поколение джихадисти: предвождано от Ал Кайда, то взе на прицел Съединените щати с надеждата, че ако бъде повален Големият Сатана, това ще възпламени мюсюлманите. Ал Кайда и нейните подставени лица нападнаха фронтално Америка, като я удариха на 11 септември, разбира се, а после се помъчиха да направят така, че американските сили в Ирак да затънат в една съвременна Виетнамска война.

Различни групи нанесоха удари в Бали, Мадрид и Лондон. Но отново не последва масово мобилизиране на мюсюлманите. Тези нападения по-скоро само засилиха решимостта на Запада да подкрепя авторитарни режими като защита срещу Ал Кайда.

Възмущението от 11 септември позволи на президента Джордж У. Буш да събере широка подкрепа и значителни финансови средства за своята "война срещу терора", която през последното десетилетие сериозно отслаби Ал Кайда.

Още през декември 2004 г. роденият в Сирия натурализиран испански мислител Мустафа Сетмариам Насар (с боен псевдоним Абу Мусаб ас Сури), който изпълняваше ролята на пиар на Осама бин Ладен, разкри слабите страни в подхода на Ал Кайда и предрече провала му.

Той разработи нов модел за съвременен джихад. Според него главната цел на войната би трябвало вече да е не Америка, а Европа, която е по-близо и е по-слаба, и е благодатна почва за набиране на бойци заради милионите мюсюлмански жители, имигранти или хора, наскоро приели исляма, много от които не са добре интегрирани.

Сури също така се отказа от пирамидалната организационна структура на Ал Кайда, изградена на принципа отгоре надолу, а предпочете система, изградена отдолу нагоре. Вместо изпращането на международни бойци с конкретни указания за еднократни акции срещу значими цели, Сури насърчаваше засилена идеологическа обработка и широкообхватното военно обучение на новите членове, за да бъдат по-добре подготвени да действат почти независимо на своя земя.

Резултатът от тяхната автономност са евтини, но всяващи смут нападения, които трудно се предвиждат, проследяват и предотвратяват от държавните служби за наблюдение и разузнаване.

Сури, който определяше като главна цел разширяването на културните различия в Запада, особено между мюсюлманите и основното мнозинство, одобряваше три мишени: евреите, антиислямистки настроените либерални интелектуалци и тези мюсюлмани, които той смяташе за изменници, защото, да речем, са постъпили на работа в полицията или армията.

През 2012 г. Мохамед Мера уби френски войници, за които решил, че са от северноафрикански произход, а също ученици и учител в еврейско училище.

Две години по-късно Мехди Немуш нападна еврейския музей в Брюксел. Жертвите на нападенията миналия месец в Париж бяха журналисти от изданието "Шарли ебдо", което беше публикувало обидни карикатури на пророка Мохамед; клиенти в супермаркет за еврейски храни и полицейски служител от алжирски произход.

В Копенхаген тази седмица едното нападение беше насочено срещу група, събрала се да обсъжда въпросите на свободата на словото; другото беше извършено пред синагога.

Сури публикува теорията си през декември 2004 г., докато се криеше в Пакистан и малко преди да бъде заловен от американските войски и предаден на режима на Асад по силата на програмата на Вашингтон за предаване на заподозрени лица. (Сегашното му местонахождение е неизвестно.) Тя стана широко достъпна – аз преведох някои откъси от неговите писания в книгата ми от 2008 г. "Отвъд терора и мъченичеството", но теорията му беше оценена като несъстоятелна от много анализатори които обявяваха, че трудностите на Ал Кайда означават край на джихадизма, а после видяха в Арабската пролет от 2011 г. настъпване на демокрация от западен тип в Близкия изток.

Всъщност произтеклият от тези събития хаос, особено размириците в родината на Сури Сирия, създадоха материалните предпоставки за прилагане на неговата теория. Сега това трето поколение джихадисти има бойно поле: територията на Ирак и Сирия под контрола на салафитската групировка, известна като Ислямска държава, е само на няколко часа път със самолет с евтин полет от Париж, Брюксел или Лондон, а кандидат-джихадистите, които пътуват, за да се бият там, са готови после да бъдат пратени обратно в родните си страни в Европа.

Този опит усъвършенства идеологическата обработка, на която мнозина са били подложени чрез социалните мрежи, включително чрез създаване на специални сайтове, като по този начин се заобикаля набирането на членове в радикалните джамии, които често са под полицейско наблюдение.

Все пак очевидната сила на този джихад от трето поколение прикрива неговата слабост. Всеки ден поддръжниците му пускат в интернет хиляди съобщения и видеоматериали, с които издават много повече полезна информация за себе си, отколкото се знаеше за Ал Кайда след 11 септември.

Тяхната свобода на действие насърчава прояви на крайна жестокост, която има опасност да предизвика враждебно ответно поведение (вижте например реакцията на йорданското правителство на екзекуцията на един от неговите пилоти) и да отблъсне потенциални нови членове.

С масовото си излизане по улиците на Франция на 11 януари няколко милиона французи потвърдиха основополагащите ценности на републиката, сред които светското начало и полагащото се място на мюсюлманите във френското общество. Тази проява, което бе израз и на съпротива, и на противодействие на междуверската борба - капана, очертан от Сури, беше предвестник, че това трето поколение джихадизъм може би няма да се представи по-добре от своите предшественици.

*Жил Кепел е преподавател по политология в Института по политически науки в Париж
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: джихадАл Кайда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
0 преди 9 години
Понеже Европа е подлогата на Америка. ЕС е най-корумпираната органазиция. Разхищаваща данъците на малките и бедни народи.
56
1
 
3
 
! Отговори
:-) преди 9 години
(Интерпретация на заглавието) Ако населението на САЩ само го плашеха с атентати, то в Европа те трябва да (и вече) се случват. А след като европейците наберат достатъчно агресия, ще я излеем на изток.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е, че с подхода си ИДИЛ вече настрои и мюсюлмански държави срещу себе си. Египет, Сирия, Ирак, Йордания. От Иран им казали, че доближат ли на 60км от границата, то иранската армия ще ги удари и на иракска територия. Затова бързо сгънаха черните знамена и се изнесоха обратна назад на 60км от границата. Допускат голяма грешка - война срущу всички. Може да правят атентати, но държавата им няма да я бъде дълго. Израел също мисля, че ще ги удари. Запада. Много врагове си направиха.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
решимостта на Запада да подкрепя авторитарни режими като защита срещу Ал Кайда-----------------Те затова свалиха режимите на Кадафи, Саддам и опитаха и с Асад, но не се получи. Груба грешка беше бутането на Кадафи, Садам и Асад. Сега имаме огромни територии, овладени от хаоса. Добре, че Египет засега се държи, защото с Мюсюлмански братя и онзи Мурси ако не беше свален сега щяха да са като Либия, Сирия и Ирак. А Либия е 6млн, Сирия 22млн, Ирак 31 млн, но Египет е 80млн население.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ги изгонят от западна Европа, ще дойдат у нас. И понеже у нас няма работа, ще стане много страшно. По-добре да си стоят там и да си ги хранят.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, нали америка им плаща !
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи американците са си свършили добре работата. Не случайно Бжежински каза че ислямизма не е проблем. Навремето моджехидините бяха използвани в Косово,Босна и Херцеговина.Сега ислямистите за дестабилизация на Европа.
50
3
 
11
 
! Отговори
па те още от малки преди 9 години
Боже,това ли било.*** тъпия шит.Те от 15 години се снимат из нета как размахват оръжия,държат черни знамена кълнат се във веча омраза към неверниците и гнилия запад и джихад дори и след смъртта как ще умрат геройско убивайки безащитни които наричат овце и тн и тн.Толерастите умират от радост харесва им диви маймуни да ги стрелят с калашник докато дружно повтарят мантрата за това как трябва повече свобода и толерантност за ислямистите.И така докато ония от калашников не минат на атомни бомби:)
49
1
 
17
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Решението е много просто и изпълнимо приложено е от един (диктатор) през 1989 год.в българия,но не му стигна времето около два месеца. А то е всичко живо в европа което се кланя на мохамеда обратно в азия и африка на екскурзия с еднопосочен билет за джамиите в европа само по себе си се разбира затягане на гран.контрол - просто лесно и осъществимо
48
16
 
9
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Масово кълвете на евтината пропаганда чрез съвременните медии и не мислите!Мултикултурализма не само не е грешка, а е същност на Европа. От хилядолетия! Четете история, хора. Такива инциденти и с много повече жертви е имало през целия 20 век в Европа, но хората не са реагирали с "да избием всички мюсюлмани", а това се опитват да ви внушат в момента. Европа трябва да отстоява свободата и демокрацията, а не нов нацизъм! Мислете! И обичайте. Заради 5 терориста не може да мразиш всички араби и тн.
47
2
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Разбира се че Европа е най-слабото място на запада.Тази толерантност ,слабите закони,приветстването на Мултикултурализма,безпрепядстваното преселение от изток на запад са много сериозни грешки в Европейското управление.Същия ЕС който беше създаден с цел да не се повтарят събитията от 39-45 година ще обрече Европа на катаклизам по голям от Втората Световна ако не промени коренно политиката си спрямо религията Ислям!!!
46
4
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Докато не съборим всички джамии и не прогоним всички мюсюлмани от България, дотогава ще бъдем застрашени от подобни терористични атентати! Не може да има толерантност към хора, които не мислят с главата си и живеят в 15-ти век!
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На САЩ им писна сами да си бутат сградите за да си осигурят войни за следващото десетилетие и новата тактика е европейските "партньори" да положат глави на дръвника за каузата.
44
4
 
37
 
! Отговори
Демокрит преди 9 години
Кривата демокрация на Европа е виновна за масовото нахлуване на ислямистите! Нима и до сега не разбраха,че никога няма да има интеграция на бежанците , а напротив - те искат да въведат тяхната религия и начин на живот! За това и ислямисти 2 или 3 поколение родени в Европа,продължават да бъдат терористи!
43
5
 
44
 
! Отговори
белите хора преди 9 години
Всъщност това е добра новина. На Западна Европа най-сетне да й светне в кухата глава да затвори границата за араби, ***, мюсюлмани... и да започне да ги гони от Европа. Трябва яка вътрешна чистка. Европа за белите хора!
42
4
 
26
 
! Отговори
ЧЕСТИТО ! преди 9 години
ха добро утро, от кога разправям, че войните са от америка а бежанците са за Европа! а защо джихада е тук а не в Америка, ами много просто, цялата африканска и бл източна *** идват в европа защото е с 10 000 км по близо! и втото 1000 та организации за интеграцията им вече 50 г изяждат европа а е ясно че такова нещо интеграция няма! заек в клета с лъв интергрира ли се? америка унищожи отвътре европа за 50г! това е.
41
5
 
30
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
До Мустафа ИбрикПриятелю знам това, мюсулманите са свети хора, за мен, единствено като Християнин скърбя за моите братя и сестри които загинаха за вярата си в Либия,(коптите) и Ирак (Асирийците) от хора наричащи себе си мюсулмани, обаче за мен това ИДИЛ нямат нищо общо с милионите нормални мюсулмани, те са врагове на бог и на човечеството.
40
4
 
17
 
! Отговори
ОБАМА И РАКЕТИТЕ преди 9 години
Когато Обама разбра,че "БАЛЕСТИЧНИТЕ" им ракетите са прихванати и унищожени във въздуха от Русия пребледня.
39
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички Християнски Държави трябва да се обеденят. Не на расизма, връщане към силата на истинското Християнство.
38
5
 
12
 
! Отговори
Обаме и ракетите преди 9 години
Щом Обама разбра, че Русия е унищожила ракетите им почна да се сеща за тях.Сети се и за ракетите и за Израел,как заедно с Америка са ги пуснали на воля да летят.Били балистични, сиреч фалшиви. Еми ,като са фалшиви, защо не замеряхте вашите пустини с тези фалшиви ракети.КОЙ Е ТОЯ ТЪПЪН, КОЙТО ВЯРВА НА АМЕРИКА?