Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага

Сталин лично е благодарил, разказва синът на един от героите
Обновена: 6 май 2015 08:35 | 5 май 2015 22:00, Елка Василева
394
Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага
Снимка: архив, Reuters

Преди 70 години – на 1 май 1945 г. над Райхстага е издигнато Знамето на победата. Как се е случило това разказва Александър Сянов – син на героя на Съветския съюз Иля Сянов, чиято рота е прочиствала пътя на знаменосците в Райхстага, цитиран от РИА Новости.

„Баща ми често си спомняше как са превзели Райхстага: когато идваше някой негов приятел или той отиваше на среща. Спомняше си основните кулминационни моменти“, разказва Александър Сянов.

По думите му непосредствено преди превземането на Райхстага – на 29 април 1945 г., е бил превзет домът на Химлер, където е било разположено министерството на вътрешните работи. Вечерта в мазето на сградата при Иля Сянов отишъл командирът на тяхната 150-а дивизия Василий Шатилов и го назначил за командир на щурмова рота №1. Тя е наброявала само 83 бойци, допълнили са я до 122 души, сред които са били разузнавачите на Сянов Михаил Егоров и Мелитон Кантария. Също там на Сянов командирът на дивизията връчил знаме №5. Москва е била утвърдила само девет такива знамена, но само това, което бъде издигнато на Райхстага, ще бъде Знамето на победата.

„На 30-и сутринта те тръгнали да щурмуват Райхстага от мазето на сградата, в която е бил домът на Химлер. От дома на Химлер до Райхстага е имало точно 360 метра. Но този площад е бил отчаяно защитаван: бил е бомбардиран от самолети, обстрелван, и картечници, и автомати, и гранати е имало. Баща ми казваше, че тези 360 метра са били танцът на смъртта“, спомня си синът Сянов.

Преди ротата на Сянов четири други роти са били разбити на този площад. Щурмът е започнал в 8 часа, но едва следобед бойците успели да стигнат до Райхстага.

„Тук има една неистина. Баща ми е доложил: „Нахлухме в Райхстага, часът е 14.25. Знамето е с нас“. Някой обаче доложил нагоре, че знамето е над Райхстага. И така е и останало в историята, че знамето е било издигнато в 14.25 ч. Но всъщност не е така“, уточнява Сянов.

Знамето на победата е било закрепено с колани

Ожесточените боеве продължили и вътре в Райхстага, който се защитавал от отлично подготвени германски части. Съветските бойци са имали за задача да стигнат до покрива. Сянов буквално е трябвало да прочиства стълбището до покрива.

„В крайна сметка те стигнали до покрива някъде около 21.30 ч. Били са четирима: Егоров, Кантария, лейтенант Берест и баща ми. В 10 часа Егоров и Кантария се качили на купола, който е бил напълно изпочупен, стъклен, дебел, стъкла вече не е имало, стърчали само останки. Което представлявало голяма сложност“, разказва Сянов младши.

Той си спомня, че лично е виждал раните на Кантария, които той получил при щурма на купола на Райхстага. Аз съм свидетел как в Москва на 40-годишнината от победата Кантария си свали ризата и показа как ръцете му от раменете до дланите са били изпорязани от купола, казва Сянов.

Знамето е било закрепено от лейтенант Берест и Сянов. Те свалили коланите си от панталоните и с тях здраво завързали знамето.

Цената на този последен бой за ротата на Сянов бил животът на 84 души.

Още на 2 май Сянов трябва да отиде като парламентьор на преговори за капитулацията на берлинския гарнизон. След това се е чудил как е успял да се върне жив оттам.

Сталин лично е благодарил

На 20 юни 1945 г. Сянов е получил заповед да изпрати Знамето на победата на Парада на победата. Самолетът със знамето излетял от берлинското летище, съпроводен от четири изтребителя. Но над Полща самолетите били подложени на обстрел.

В Москва знамето е било предадено на комендантската рота още на летището. А на групата на Сянов заповядали „да се приведат в ред за важна среща“. Помолили ги да изчакат в красива голяма зала.

„Те не помнят колко точно са седели там. Двойната врата се отворила и влязъл Сталин. Той се приближил до всеки от тях, както си седели. Те скочили, застанали „Мирно“. Той стиснал ръката на всекиго, всекиго прегърнал, след това направил три стъпки назад, сложил ръка на сърцето си, поклонил се ниско и казал: „Благодаря ви, синове“. Естествено, това не може да се забрави, те си го спомняха“, разказва синът на Сянов.

По думите му на Парада на победата неговият баща се е намирал на трибуната за гости на мавзолея, а след парада бил поканен на знаменития сталински банкет в Кремъл в Георгиевската зала.

„Там имало две дълги маси. На първата на челното място седял Сталин. Седми отляво седял баща ми, а по-нататък седели генерали и дори маршали“, с гордост си спомня Сянов.
 


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
6
 
37
 
! Отговори
Трета световна война преди 5 години
Евростат - 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи. Болните от рак са 600 000, инвалидите 1 200 000.Всеки ден се самоубиват 3 души.Всеки час умират 8 души.В името на демокрацията. Национална катастрофа.
182
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от пропаганда . Истината не е такава каквато ви се представя. Снимката е направена на 2 май по поръчка на "ТАСС уполномочена заявить...." . Райхстага е превзет по рано . Имаше спор преди години по този въпрос .
181
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дребните ибрикчийски душици не могат да възприемат величието на с СССР и Сталин. Бащата на народите - думата му е била закон за един милиард комунисти по цял свят. Враговете му са треперели от страх и ужас - както американският министър на отбраната Форестал. "Червени танкове в НюЙорк" извикал той и скочил от небостъргач. Прав е бил,Сталин не е прощавал на лошите.
180
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майка ми беше възпитаничка на немска гимназия точно по времето на войната..Тя и съучениците и са били подпукани от героя Списаревски на 24 май - пеели германски маршове.по късно Списаревски набива гермвански капитан, защото се изказал презрително за българите - били диви балканджии.
179
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм Българофил! Да , Василев е усвоил *** ценности.Българинът трябва да е патриот - както патриотът следва да е и русофил.
178
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имало е сериозна причина съветската армия да не подкрепи полското въстание и да остави германците саизравнят със земята по голямата част от Варшава. оляците са поискали разследване на масовите гробове в Катин. Сталин не бил щастлив от това.... никак не бил.
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пардон за САЩ Ааа за него ще се погрижи йелоустоун.
176
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клетвата на Киряк Стефчов "Да бъде проклет деня в който руски ботуш стъпи на българска земя"
1 май е мрачен ден за управляващите ибрикчии от ГЕРП,БСП,СДС и пр. ***.Усещат, кучетата, че времето им изтича...
175
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Телятина Съмнявам се времената са други , просто Албиона на 500м под водата , а Берлин лъчева печка.
174
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сова

Това май си го запомнил от вестник работническо дело. И да се кланиш и да викаш слава ,хората са ги избили като кучета. Забивай знамена на гробовете им и се радвай с малкия си хедоразвит мосък.
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 272

На 1. август. 19444 г започва полското въстание. Идеята е била да се подпомогне съветската армия. През това време съветската армия стои в непосредствена близост и бездейства.
9 седмици продължава кървавата битка между цивилни поляци и германската армия.
Избити са над 150 хил цивилни поляци под благия поглед на бездействащата съветска армия.
Поляците са много щастливи и доволни .. и най вече благодарни.
172
4
 
13
 
! Отговори
взтляд преди 5 години
няма сериозни пречки знамето на победата да се издигне над белият дом във вашингтон
171
4
 
12
 
! Отговори
Телятина преди 5 години
Където е текло пак ще тече.

Руското знаме пак ще се вее в Берлин !
170
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 20 юни 1945г. самолета със знамето е бил обстрелван над Полша!!!От кого е бил обстрелван? Група армии "Север" са капитлирали на 9 май.
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта №7

Ами направи си справка кога точно е Голодомор и ще разбереш че е било мирно време.
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта №7

Това че други са правили нещо не те оправдава теб лично.
По тази логика, би трябвало да е оправдано да дойда и да те гръмна, щото съм решил, че гените ти са неподходящи и България няма полза от тях в бъдеще време.
167
4
 
21
 
! Отговори
сова преди 5 години
Кой? е победител в едно в спортно състезание. Тоя които пръв пресече финала. Кой? е победител в една война. Тоя който пръв забие знамето на победата. А това беше руския солдат изминал хиляди километри от Сталинград до Берлин и дал 20 милиона жертви за да стори това.Поклон пред всеки боец от червената армия.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта №7

Ами ще те питам същото ако ставаше дума за живота на родителите ти, децата ти и близките ти. Как точно ще се радваш да измират от глад в мирноо време, защото едно бясно псе на име Сталин е решил да ги умори от глад, имайки предвид че след 10-15 години вероятно Хитлер ще вземе властта и ще трябва да се бият.
165
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на генералисимус Сталин , българската армия за първи път в новата идистория води победна война срещу Германия.На парада вМосква участва българският генерал Стойчев - единствен чужденец, при това са му разрешили да носи фуражката си не по устав - накривена.
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен анти Членска карта №7

*** си майна казва му се ИЗГОРЕНА ЗЕМЯ т.е. да затрудниш окупатора прилага се от хиляди години.
Гладните победени или се примиряват и умират или си го изкарват на окупатора (психика).