Руската ядрена заплаха – много шум за нищо

Заканите на Путин ще доведат до по-модерна американска армия
22 юни 2015 20:26,
524
Руската ядрена заплаха – много шум за нищо
Снимка: Reuters, архив

Щом напрежението скочи, президентът Владимир Путин всеки път размахва ядрената заплаха - добре обмислена стратегия за сплашване на Запада, която прикрива военното изоставане на Русия и всеки момент може да влоши нещата, ако истерията надвие разума, пише Франс прес.

Когато анексира Крим, господарят на Кремъл заяви, че е готов да посегне към ядреното оръжие. До края на годината той ще снабди руските стратегически сили с 40 нови междуконтинентални ракети. Редовно обещава и да разположи ракети с малък обсег "Искандер" в Калининград до самите врати на Европейския съюз.

"Всеки тълкува превратно намеренията на другия и по-специално Москва. Има реална опасност Русия да отвърне на атака, съществуваща само в нейното въображение", смята Кадри Киик, експерт от Европейския съвет за външни отношения във Вашингтон.

Едва-що разбулени в понеделник от "Ню Йорк таймс", американските планове за базиране на танкове в Източна Европа предизвикаха на другия ден изявлението за 40-те ракети, което тутакси разтревожи Запада. "Неоправдано и опасно" нарече в отговор това решение ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Никой не иска да се върнем към Студената война", добави шефът на американската дипломация Джон Кери. Пазете се от "ескалация на думи, а после и с действия", предупреди Берлин.

Путин обаче не казва нищо ново с войнствената си поза - Русия вече 15 години модернизира своите ядрени сили, без изобщо да наруши договора СТАРТ за съкращаване на стратегическите въоръжения. Федерацията се сдоби през 2014 г. с още 38 балистични междуконтинентални ракети, предвижда тази година да купи 40, но и да свали от въоръжение 72 твърде остарели. В крайна сметка това ще намали сухопътния й арсенал (близо 300 ракети), заявява Игор Сутягин, военен експерт по руските проблеми от Кралския институт на обединените въоръжени сили (RUSI) в Лондон.

Както сочат данни, разменени в рамките на новото споразумение СТАРТ от 2010 г., руската армия е разполагала в края на 2014 г. с 528 носители на ядрени заряди, монтирани в подземни шахти, на подводници или бомбардировачи, срещу 794 в САЩ. Следователно е твърде назад от целите, посочени в СТАРТ, който предвижда през 2018 таваните да се понижат до 700 броя.

Защо Москва размахва червен плащ пред Запада?

Защо тогава Кремъл вдига толкова шум? За да сплаши възможно по-силно хората на Запад, да всее разцепление и да ги предпази от съблазънта да използват сила в момент, когато се трупа напрежение между двата лагера, смята експертът.

"Единствените властови инструменти, с които разполага Русия, са военни - това са "спецназът" (специалните части) и ядрените сили. Но няма как да заплаши света със "спецназ". Значи остават ядрените оръжия", обяснява Сутягин. Русия използва и положението си на единствена ядрена свръхдържава наред със САЩ, за да прикрие по-добре слабостта на своите обикновени въоръжени сили. Посланието е предимно политическо - "имаме атомни оръжия, не го забравяйте", но самата заплаха да бъдат употребени вече носи рискове, признава Сутягин.

Руски стратегически бомбардировачи и ядрени подводници изникват пак и пак до самите брегове на натовски държави и в Черно море, влизайки в допир с "противникови" сили. Опасността от злополуки съответно нараства.

"В крайна сметка никой не го желае. И двата лагера са наясно, че ако стигнат до военна конфронтация и всеки притежава ядрена мощ, последиците ще са драматични за всички", посочва Джефри Манкоф, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Размахвайки червения плащ, Владимир Путин доказва правотата на всички вашингтонски босове, нежелаещи да загърбят старите си рефлекси от времето на Студената война, с риск да засили оръжейната надпревара. "Той осигурява доводи на онези в САЩ, които пледират за по-бърза и по-амбициозна модернизация на американския арсенал", коментира Камий Гран, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тревога сред експертите буди не толкова междуконтиненталната заплаха, доста слабо вероятна, колкото ракетите със среден и малък обсег (под 5500 км). Подозира се, че Москва е изпробвала крилата ракета в нарушение на договора от 1987 г., който забранява ядрените оръжия със среден обсег в Европа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Благодаря ти Боби за пояснението. Аз съм невеж в тази област и ми беше интересно. Това което написах е информация от един документален филм който гледах. Този филм ме впечатли с това че ВВС доста сериозно разкритикуваха Пентагона. Например че "непобедимият" и "неунищожим" Абрамс му е достатъчен само едно попадение с РПГ7 (отпреди 50-60г. оръжие) и край с него.
186
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Учуден 313Не напълно вярно. От стратегическите бомбери тези които могат да носят КРИЛАТИ РАКЕТИ са Б-52 и Б-2а Б-1Б не може защото глупаво е направен бомбоотсека и СРАМ ракетите разработени за него са свалени от въоръжение.Всички самолети в инвентара на САЩ могат да носят атомни бомби Б61-ХХ (като ХХ е модификация)САЩ имат ноухау за направа на бомбите но нямат за направа на Балистичните ракети. Това е проблема. Нали техните Атласи летят с руски двигатели
185
3
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
А относно баланса в силите - Гледах документален филм на ВВС - Последният ядрен боен заряд в Америка бил произведен през 1991г. със срок на годност 25г. т.е. (пак според ВВС) единственните БОЕСПОСОБНИ със сигурност ядренни сили на САЩ са стратегическите подводници. Вече нямат и кадри които да произведат нови. Младите им учени нямат практически опит в това. Имат само 2 самолета които могат да носят ядренно оръжие. Б52 (на 60години мисля) и В2 безумно скъп и много ясно видим на радарите.
184
6
 
15
 
! Отговори
АА преди 8 години
ДА ЗАПЛАШВАТ АМЕРИКАНЦИ БРАВО НА ПУТИН
183
6
 
23
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Аз несъм червен ***, нито зелен нито никакъв. Интересно ми е как Москва заплашва останалият свят? Не Русия а САЩ едностранно излязоха от договора за ПРО. Не Русия разширява базите си към НАТО а точно обратното. И е логично да предприемат действия по превъоръжаването си при условията в които са поставени от хора които били имали "интереси" на хиляди километри от континента в който живеят.
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Profesionali,stiga s komenti na ne profesionali.Gospozhica ne bila rodena,koga Rossiya imala atomnyie bombi i yaderni glavi,pak pone edna voena katedra.A tak,znaete,koyi lae,i koyi varvi.
181
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до Боби 305Обратното също е вярно! Западния свят без Китай е за никъде. Представи си, че американеца ще трябва да си купи телевизор вместо за 500$, за 5000$. Дънки вместо за 30$ за 300$ и т.н.. Парите са богът на САЩ и ако започнеш да им го отнемаш, ще те унищожат.Но най-важното - Китай помни Опиумните войни! И тогава той водеше много добра търговия с Великобритания, но това не попречи на последната да го нападне.
180
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 299Охх поредния УМНИК дето само плямпа. Икономическа теорема доказана от практиката доказва че един пазар е самодостатъчен ако е 250мил. Само Китай има над милярд поданици. Тоест само пазара в Китай е самодостатъчен. Ако Китай се обърне към вътрешния си пазар и реши да вдига собствения си стандарт няма да има проблеми. За да стигнат западняците по стандарт им трябват поне 10 години да работят сами за себе си. Как ще оцеле САЩ като няма да има лека и ресурсна икономика изнесена в Китай?
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 302явно си младичък - по наше време им викахме "шапкари", а не "фуражки".Не че има разлика де, ама човека не те разбира :)
178
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малийййй, путинофилите направо си изядоха ушанките от мъка! Жужо бил въздух под налягане и то ниско налягане :))))
177
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 422Ама вземи си научи теорията умнико. Антей 2500 е ВОЙСКОВА не ПВО система. Защотава воски на открито поле/пустиня. Останалите С-300 за ПВО и защитават обекти като градове, заводи и летища.Антей е на верижни носители модификация на танк Т-80/90. системата може да прихваща и балистични и крилати ракети с малък обсег на действие
176
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 427Много си назад с теорията глупчо.Самолетоносачите са 3 вида - Ударни тоест за нападение, Ескортни за защита на конвои и прехвърляне на техника и противолодъчни. Последните са за гонене на атомни подводници. и определено са защитно оръжие.
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че Западът не само не иска, но и няма сили да се промени. А времето не чака! Предстои една съвсем мирна катастрофа, а в атлантическия свят ще умрат не от руските ядрени ракети, от големия си инат и дебелоглавие ще умрат тия поганци.
174
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До НФБ 435Китай да и строи в момента 5 броя като има един тренировъчен. РФ реално не се нуждае от самолетоносачи освен за демонстрация на флаг тоест не повече от 4 броя два за северния и два за тихоокеанския. Основно за развитие на опит и технология не толкова необходими реално за война.
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отговор до 436: Притежаването на оръжие не е като дворянските офицерски добродетели или феодалните рицарски такива. Освен бицепси, важно е какво таи душата. Няма откъде да дойде офицерското и рицарското в САЩ, не само липсват традиции, прекалено много модерност и консумация на материални блага! От зомби воин не става.
172
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам как САЩ изобщо ще има сили да си модернизира армията и оръжията. нивото на себестойност на което и да е военно изделие в САЩ от края на 90-те гг. е станало непосилно, а и липсват мозъци, които да изобретяват. САЩ отдавна не са производителна сила, те генерират само услуги и са догматично зависими от концепцията за "третата вълна". Да не говорим, че силно цивилният характер на обществото им поначало силно пречи да се формират воински дух и добродетели. Липсва им феодализъм за тая работа
171
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Проблемът на САЩ е че има много и модерни но технологии за борба с несиметрични заплахи. Докато РФ е развивала само и единствено технологии за борба с американците(изключвам Су-25 който е руската технология срещу партизани)РФ отдавна е решила да не се връзва на САЩ намеците за гонка във въоръженията. Ето в момента РФ има 130 носителя на ЯО по малко от договера влизащ в сила 2018 година САЩ трябва да нарежат 90 ракети ...Модернизация няма да има и сега САЩ ракети са достатъчно точни.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ никога не са доказвали на света, че са военна сила. Само с ПР и свръхразходи за бутафорни оръжия не става, трябват мъжки битки и победи срещу силни съперници, а не само срещу разни талибански диваци и страни от ранга на Гренада и Панама. Подобни пасквили, а не аналитични статии, едва ли успокояват съвестта на сведущите и мислещите. Освен ***, все пак в САЩ живеят и говедари и разбират за какво става въпрос.
169
3
 
6
 
! Отговори
цевилизация преди 8 години
Защо Русия да намалява ракетите си след като Сащ и ЕС не ги намаляват.700 броя Русия няма ,а на САЩ са над 700...."през 2018 таваните да се понижат до 700 броя".Медиината воина е за да може Сащ да се преовъоръжава през следващите месеци. А това ,че Русия ще отговори на удара с удар е прекалено ясно за натовските хитлеристи."Да бе мирно седяло ,не би воина видяло" Човешката раса си измисля 1 млн. причини за военна намеса по целият свят.
168
0
 
2
 
! Отговори
никола преди 8 години
Така се привличат инвестиции в САЩ. С военна психоза по целия свят.