Няма съчувствие за Гърция. Няма парти – няма пари!

Обръгналите на кризи балтийци взимат в пъти по малки заплати
10 юли 2015 21:53,
203
Няма съчувствие за Гърция. Няма парти – няма пари!
Снимка: flickr

Съпротивата срещу каквито и да било допълнителни отстъпки за Гърция е особено силна в балтийските страни. След като преминаха през свои собствени кризисни ситуации, Естония, Латвия и Литва възприеха твърда линия.

Освен това техните народи трябва да се справят само с малка част от заплатите и пенсиите на гърците, коментира в свой анализ ДПА.

Гърция няма да може да разчита на никакво съчувствие от балтийските държави в спора за решаване на дълговата си криза. Литовската президентка Далия Грибаускайте каза нещата в прав текст: "Времето за парти за сметка на другите вече свърши за Гърция".

Още по темата

Естонският премиер Таави Рийвас също втвърди тона. "Реформите в Гърция остават неизбежни".

Не гръцкото "не" на референдума, предлагащ икономически реформи, вбеси Естония, Латвия и Литва - страни, които трябваше да взимат някои трудни политически решения и да понесат големи жертви, за да преодолеят икономическите си трудности. Останало им е съвсем малко състрадание към Гърция.

Точно като Гърция, балтийските страни трябваше да предприемат болезнени реформи, за да сложат ред в бюджетите си при финансовите кризи.

"Взехме редица предизвикателни и строги мерки и бързо приведохме финансите си отново в ред", разказва латвийският финансов министър Янис Рейрс. В края на 2008 година страната му бе на ръба на фалит. Оттогава държавният сектор бе орязан с 30%.

Само че бе платена висока цена - и бе понесена най-вече от хората, които пострадаха от драстични загуби на доходи, масови уволнения в държавния сектор, вдигане на данъците и съкращения на социалните придобивки.
В резултат на тежките мерки на икономии през 2009 и 2010 година трите балтийски държави със своите 7 милиона души население трябваше да се борят с най-дълбоката рецесия и най-високата безработица от всички страни членки на Европейския съюз.

За разлика от ситуацията в Гърция обаче сред народа едва се долавяха някакви шумни протести. Вместо това мнозина гласуваха с краката си и обърнаха гръб на домовете си.

До ден днешен балтийските страни страдат от последиците от емиграцията. И въпреки възобновеното нарастване на икономиката равнището на благоденствие остава под отчитаното в другите страни от еврозоната. Реалният брутен вътрешен продукт на глава от населението е едва 50% от средното за валутния съюз.

"За страна като Естония гръцката криза е по-проблемна, отколкото за Германия", каза неотдавна естонският президент Тоомас Хендрик Илвес в интервю за германския в. "Цайт".

Два пъти вече парламентът в Талин подкрепи помощни пакети за Гърция, макар средният доход в Естония да е с 10% под гръцката минимална заплата.

Статистиката на ЕС сочи, че балтийските народи на практика трябва да се справят само с частица от това, което гърците получават като заплати и пенсии. Дори и със съкращенията, предприети от Атина, в това отношение не се е променило много.

За да изкарват прехраната си, на много хора в балтийския регион им се наложи да се хванат на втора работа, а пенсионерите сега зависят повече от подкрепата на роднините си. Опасността за пенсионерите да изпадат в бедност през 2013 година бе осезаемо по-висока, отколкото в Гърция, според статистиката на Евростат.

Обръгнали на кризи, балтийските държави са против по-нататъшни отстъпки за Гърция.

"Досега гръцкото правителство не е направило нищо друго, освен да вземе душата на икономиката", отбелязва латвийският финансов министър Рейрс. Без някакви "конкретни нови предложения от Гърция" Латвия няма да търси нови решения. Нов план за опрощаване на дълг, както Атина настоява, не стои като въпрос.

Сред обикновеното население солидарността с Гърция също е ограничена. Разговорите по улиците, писмата до вестниците и дебатите в интернет показват голяма доза разочарование и гняв към гърците. "

Латвийците не разбират гърците", казва Рейрс, коментирайки обществените нагласи в страната си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КукувицаКукувицата написала че гърците били "ужасТно" мързеливи, аз виждам че е ужасТно неграмотна и ***. И със сигурност не са крадливи - човек спокойно може да си остави личните вещи ако около него са само гърци, ако има българи обаче става опасно.Загубили са пари от финансови спекулации,извършени за тях от Голдман Закс. Нито са ги изяли, нито изпили - е Голдманите са получили тлъстите си комисиони. Сега германците да пият вода или бира и да плащат.
112
1
 
3
 
! Отговори
хх преди 8 години
Гърчетата вече са добре надупени и както и да се въртят , само ще правят кеф на противника. Банките им са празни, пари няма и няма откъде другаде да дойдат освен от Брюксел.Бях три дни в Кавала, всички банки са затворени, банкоматите празни, паника и униние царят повсеместно. Навсякъде вече се говори, че претенциозните западняци отказват резервации, защото гръцките хотели и ресторанти нямат пари, снабдяването е затруднено и изхранването на туристите става все по-мизерно. Особенно големи са зат
111
5
 
3
 
! Отговори
хехе преди 8 години
Литва латвия естония..Откакто се отделиха от СССР никой ни ги видя, ни чу. Аз мислех, че вече са се самозакрили като държави. А при поръчка за злоба от големите мастодонти, които ги погълнаха, ето пак четем имената им.
110
5
 
3
 
! Отговори
Въпросът е ... преди 8 години
... как балтийските страни ще преживеят следващата криза? И по-следващата криза? И кризата след нея? Ако не се промени политиката му, Еврото ще се сгромуляса много бързо отколкото някои предполагат.
109
4
 
7
 
! Отговори
за 177 преди 8 години
Прави Мерцедеси и БМВ, като немците и ти ще вземаш тез пари ....
108
15
 
7
 
! Отговори
aibou преди 8 години
Има нещо гнило в тая Европа. Работата е там ,че германеца за да взима 3000 евро заплата,някои трябва да взимат по 300, България,Румъния и т.н. си траят,ама гръка не мълчи.
107
2
 
15
 
! Отговори
хм преди 8 години
То май не било лесно да построиш комунизъм без капиталистически пари. Ципрас ще го научи по трудния начин! Що ли не ми е жал?
106
4
 
11
 
! Отговори
becho преди 8 години
Оня ден написаха че Гръцкия военноморски флот пуска на вода първата подводница произведена в гърция. Каква криза не знам!!! Една подводница струва маика си и баща си. Ние не можем да си купим перката на подводницата!!!! Те криза имало.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че може да теглиш по 60 евро на ден, не означава че са само за теб. Това едно. Не си представям и всеки ден да стоиш на опашка. Хората със спестени пари са за строгите икономии - иначе може да им вземат парите. А бедният е за каквото го манипулират. Той няма какво да губи.
104
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банкерчетата насъскаха и народите. Както преди всички войни по света. Вместо да се запитат защо са толкова ограбени и разрушения на обърканите хора им се внушава очраза към някакъв хипотетичен враг. Нима Гърция направи богати 200 червени фамилии и още толкова"демократични" богати, нима Гърция отгледа ни като в инкубатор, нима Гърция приватизира и разруши всичко което бе печелившо, нима Гърция ни нареди на първо място по смъртност в Европа и ни направи най-бедната държава
103
2
 
35
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Наблюдател. Верно ли, значи Германия и Франция наливаха пари, а Гърция се дърпаше и не ги искаше, така ли. Или май май не беше така, тъкмо напротив, гърците с охота ги усвоиха съвсем по предназначение - ядоха, пиха, получаваха доходи без покритие. А сега като дойде време да се връщат - други виновни. Ти като отидеш в банка за заем , после ако не го върнеш банката ли е виновна че ти праща съдия - изпълнител?
102
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателГлупости, всеки трябва да си прави сметка на това което изкарва и харчи.Просто не можеш да харчиш повече отколкото изкарваш, иначе задлъжняваш, а когато задлъжнееш идва и прекрасния момент в който тези към които си задлъжнял си поискват парите.Твоята логика е абсолютно тъпашка. Точно като на тези които са се набълбукали с кредити и после реват, че им вземат апартаментите.Еми като си ***, не само апартамента ще ти вземат, ами и долните ***.
101
30
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Трябва да се сърдят не на гърците, а на германците и французите!Те са основните виновници за измислената гръцка трагикомедия. Тяхни частни банки наливаха безконтролно милиарди в Гърция .После заобикаляйки "Маастрихския договор" одържавиха загубите - накараха европейските данъкоплатци да ги платят! Прибалтииските такива са просто най-бедната част от тях, та докараха положението бедните да плащат купона на богатите!
100
1
 
46
 
! Отговори
1 преди 8 години
Как се живее с 60 евро на ден....... ми БГ пенсионера как живее с 60 евро на месец :D
99
31
 
13
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Тия заеми са дадени с 10% лихва. Знаете ли Янко те с какви проценти взимат заеми. 1,5. Тия дългове са предимно лихви. Освен това балтийските държави са ми са си виновни с тия икономии. Всички се сърдят на Гърция, защото ромеите пак му хванаха цаката. Сега балтийските държави и такива като Тиквата не искат да излязат *** пред народите си, защото ги докараха до мизерия.Нека Гърция получи 35 милиарда а после ще го мислим
98
6
 
76
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Какво съчувствие искате, когато туку що имаше интервю с един грък по телевизията. Чудеше се нещастникът как ли ще живее с 1500 евро пенсия. До сега бил взимал 3500 евро.Голямо нещастие ги достигна съседите, няма що.Ако си работил в БГ 5 години и ти се случи нещастие, започваш да взимаш инвалидна пенсия. Тази пенсия е точно 134 лева, което са 67 евро. Това е за оплакване, а не гърците.Гърците са просто ужастно мързеливи, кошмарно лъжливи и невероятно крадливи. Пожелавам им БГ пенсии.
97
3
 
28
 
! Отговори
kkk преди 8 години
До Noxя обясни какво значи "фиктивен" дълг, че нещо не те разбрах... тия бращолевици за нов световен ред и т.н. какво общо имат с това, че гърците са свикнали да не работят и да получават тройно повече от работещите ? Така се фалира държава, а не някви магически свръхсили и глупости на търкалета... все някви конспирации са ви в главите
96
27
 
10
 
! Отговори
Nox преди 8 години
Няма съчувствие, защото няма разбиране. На Гърция е спретната схема като на Исландия.Тези, които не им е ясно, че дълга на гърците е на поне 85% фиктивен (в случая с Исландия беше 93% фиктивен, те си платиха 7те процента и вкараха измамниците в затвора) само спомагат да бъдат следващите жертви.Такива измами и опити за фалиране на държави целят консолидиране на власт и остановяване на световно правителство (Новия Световен ред).Вече искат да се наложи нова световна валута.
95
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавите от бившият източен блок са просто донори и безгласни букви, кога някой ги е питал за нещо! Те изпълняват и обедняват, прислугват и хранят богатия център на новата империя ЕС, която се оказа като римската....
94
1
 
24
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
прибалтика са немци с шведско чуство за самосъхранение и не ги мислете те ще се оправят. А по време на войната баща ми е бил в Ксанти ,Кавала и казваше : дойдоха немците и за една седмица капитулираха.